HBO:lla parhaillaan pyörivä Palvelijattaren tarina, The Handmaid’s Tale, sarja on sekä kehuttu, että kauhisteltu. Margaret Atwoodin palkittuun menestysromaanin perustuva sarja kertoo Amerikan tilalle perustetusta uskonnollisten fundamentalistien uudesta uljaasta valtakunnasta.

Televisiosarjan maailma tulee lähelle omaa aikaamme. Juuri ennen vallankaappausta päähenkilöt selaavat Tinderiä ja Kylie Minogue soi. Valtion kontrollia on lisätty terroriuhan perusteella. Vallankumousta suunnitteleva ryhmä on tyytymätön miesten ja naisten rooleihin yhteiskunnassa. Kuulostaako tutulta?

Joseph Fiennes komentaja Waterfordin roolissa.

The Handmaid’s Tale esittää tarinan yhden palvelijattaren tai oikeammin synnyttäjän näkökulmasta. Mad Menistä tuttu taitava näyttelijä Elisabeth Moss saapuu merkittävän komentajan taloon (Joseph Fiennes), koska hallitseva luokka ei pysty samaan lapsia. Kerran kuussa suoritetaan rituaalinen raiskaus, ensin luetaan Raamattua ja sitten muu palvelusväki seuraa kuinka isäntä työntyy talon valtiattaren sylissä makaavaan orjattareen. Palvelijattarella ei ole muuta tehtävää kuin synnyttää eliitin edustajille jälkeläisiä. Vastarinnasta rangaistaan kuin ääri-islamissa, silmä voidaan poistaa.

Muuhun kuin eliittiin kuuluvilla miehilläkään ei ole helppoa, heille ei ole naisia. Seksuaalivähemmistöjä ei suvaita, niitä ei edes ole olemassa, tässä dystopiassa olemme sukupuolipettureita.

Mutta kaikkien palvelijattarienkaan mielestä yhteiskunta ei ole huonompi kuin sitä edeltänyt tämä meidän maailmamme. Ennen jaoin pillua roskisten takana kahvikupista, nyt minulla on turvallista olla – tällä tapaa toteaa yksi palvelijattarista vihaisesti sarjan päähenkilölle, koska pelkää tämän kapinahengellään pilaavaan molempien tulevaisuuden.

Visuaalisesti loistava ja tehokkaan rauhallisesti etenevä sarja on erittäin hienoa katsottavaa, jos se herättää ajattelemaan maailman menoa, se on vielä parempi.

The Handmaid’s Tale HBO Nordicilla keskiviikkoisin.