Iso-Britanniassa ja Irlannissa K18-ikäluokitettu elokuva on saanut erittäin vahvan vastaanoton sekä kriitikoiden että ennakkoyleisön keskuudessa, minkä johdosta kopioiden määrää on lisätty yli tuplaten kymmenestä 25:een.

Tom of Finland -elokuvasta on kovaa vauhtia tulossa yksi Suomen laajimmin ulkomailla levinnyt elokuva. Suomen jälkeen elokuva esitettiin Ruotsissa maaliskuussa, ja nyt tulevana perjantaina elokuvalla on ensi-ilta Iso-Britanniassa ja Irlannissa, jonne suomalaiset elokuvat harvoin pääsevät. Elokuva saa ensi-iltansa myös Yhdysvalloissa, Saksassa, Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa, Hollannissa, Belgiassa, Virossa, Tanskassa, Norjassa, Islannissa, Israelissa, Taiwanissa, Tšekeissä, Slovakiassa ja Etelä-Koreassa. Useassa maassa kopioiden määrää on lisätty kriitikoiden ylistävien kirjoitusten ansiosta.

– On hienoa nähdä miten elokuva ja sen aihe kiinnostaa. Tähän asti elokuvasta on kirjoitettu kaikissa levitysmaiden suurissa valtamedioissa kuten Guardian, Telegraph, BBC, Le Monde ja La Mundo. Uskomme, että Yhdysvalloissa, missä Tom of Finland on yksi tunnetuimmista suomalaisista kautta aikojen, median kiinnostus tulee olemaan samaa luokkaa. Se olisi poikkeuksellista suomalaiselle elokuvalle, kertoo odottaen elokuvan ohjaaja Dome Karukoski.

Aikaisemmin Karukoski on kertonut brittiläiselle homolehti Attitudelle haastattelussa, että ToF -elokuva on tärkeää saada levitykseen myös homopropagandaa kitkevällä Venäjällä. ”Tarvittaessa laitamme Venäjällä jakeluun piraattiversion”, Karukoski kertoi Attitudelle.

Elokuva avaa ensin New Yorkissa ja Los Angelesissa, jonka jälkeen on San Franciscon ja muiden kaupunkien vuoro. Tom of Finland -elokuva on esillä Yhdysvalloissa tärkeään Awards Season aikaan.

– Olemme todella ylpeitä siitä, että saamme vastata Tom of Finland -elokuvan levityksestä Yhdysvalloissa. Tom of Finland on Suomen kuuluisin taiteilija, ja hän on vaikuttanut vahvasti amerikkalaiseen kulttuuriin, niin homojen kuin heterojen keskuudessa. Elokuvan levityksessä teemme tiiviisti yhteistyötä Tom of Finland Foundationin kanssa, joka järjestää näyttävän avajaisjuhlan elokuvan Los Angelesin ensi-illan yhteydessä, sanoo Kino Lorber’s theatrical divisionin johtaja Wendy Lidell.

– Tuntuu siltä, että elokuvan teemat koskettavat yhdysvaltalaisia erityisesti tällä hetkellä, kun Trumpin hallinto on kiristänyt LGBT-yhteisön oikeuksia, kommentoi Helsinki Filmin toimitusjohtaja ja elokuvan tuottaja Annika Sucksdorff.

Tom of Finland -elokuva on saanut kymmeniä kutsuja elokuvafestivaaleille Yhdysvalloissa, ja ollutkin esillä lukuisilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, joista arvokkaimmat ovat Tribeca New Yorkissa sekä Edinburgin ja Münchenin elokuvafestivaalit. Göteborgin kansainvälisillä festivaaleilla elokuva palkittiin kriitikoiden arvostetulla FIPRESCI-palkinnolla. Elokuvaa oli myös kuvattuGöteborgissa, joka sai kunnian esittää vanhaa Helsinkiä.

Suomessa elokuva keräsi yli 100 000 katsojaa. Kotimaisten elokuvien katsojaluvuissa mitattuna vain Onneli ja Anneli sijoittuu kuluvana vuonna Tom of Finland -elokuvaa paremmin.

– Jokainen elokuva, joka saa Suomessa yli 100 000 katsojaa on iso elokuva. Voimme olla ylpeitä Tom of Finland -elokuvasta, sanoo Finnkino elokuvalevityksen johtaja Mika Nieminen.

Ylen haastattelussa elokuvan tuottanut Sucksdorff kertoi Suomen katsojalukujen olleen hänelle pettymys. Jotta sijoittajat saavat rahansa takaisin on menestys ulkomailla tärkeää, hän kertoo.

Homoaiheisen elokuvan tuottaminenkaan ei ollut ruusuilla tanssimista. Karukoski kertoi Tribecan elokuvafestivaaleilla, että rahoituksen hankkiminen ToF-elokuvalle oli yllättävän hankalaa. ”Kuvittelimme alunperin, että tämän elokuvan rahoitus tulisi olemaan helppoa, koska (Tom of Finland) brändi on niin vahva, mutta tuo brändi toimikin meitä vastaan. Oli paljon pelkoja, että elokuvasta tulisi sellainen, että sitä ei voisi elokuvateattereissa näyttää. Niinpä meiltä menikin pidempään saada rahoitus kokoon.

Tom of Finland -elokuvan päärooleissa ovat Pekka Strang (Touko Laaksonen), Lauri Tilkanen (Veli ”Nipa” Mäkinen) ja Jessica Grabowsky (Kaija, Toukon sisko).

Elokuvan kansainvälisestä levityksestä vastaa Protagonist.

Tom of Finland -elokuva oli yksi QX Gay Gaala 2017 yhteistyökumppaneista.