Venäläisen elokuvan festivaali Kino Lokakuu esittää tulevana sunnuntaina 18.2. elokuvan Butterflies, Perhoset. Se on yksi harvoista venäläisistä lhbtq-teemaa käsittelevistä elokuvista. Genreltään elokuva on draamadokumentti.

Butterflies kertoo parikymppisestä Alekseista, joka on avoimesti homoseksuaali. Hän on itse sen kanssa sujut, mutta hänen äitinsä ei pysty sitä hyväksymään. Hauskasti juuri elokuvafestivaaleilla Aleksei tapaa Grishan. Nuorukaiset viettävät kuuman rakkauden kesän yhdessä. Dmitri Kubasovin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva kuvaa parikymppisen Aleksein elämää läheltä ja turhia selittelemättä.

 

Osa kohtauksista on Aleksein itsensä puhelimella kuvaamia

Kamera riipii iholle ja rikkoo kiveen lyödyt käsitykset sukupuolesta, kuvaillaan Kino Lokakuun tiedotteessa. Poikkeuksellinen intiimiys syntyy tavasta, jolla elokuva on työstetty. Kubasov aloitti vuonna 2013 kolmen muun ohjaajan kanssa dokumentaarisen Todellisuus-projektin, jossa tavallisia ihmisiä pyydettiin kuvaamaan omaa elämäänsä. Butterflies-elokuvan päähenkilö Aleksei oli yksi näistä, ja Kubasov piti hänen lähettämänsä materiaalin intensiivisyydestä. Hän päätti työstää siitä kokonaisen elokuvan, jossa osa kohtauksista on kuvausryhmän otoksia, osa Aleksein itsensä puhelimella kuvaamia.

Mutta millainen on tällaisen dokumentaarisen homokuvauksen elintila Venäjällä?

Kaupallinen levitys ja televisio ovat kutakuinkin poissa laskuista. Butterflies on kuitenkin esitetty Venäjällä kuudella elokuvafestivaalilla.  Kiinnostuneita oli enemmänkin, mutta loppujen lopuksi elokuva vedettiin pois listalta. Myös elokuvan ensi-ilta Moskovan kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla siirrettiin viime hetkellä keskiyöhön ja sen yhteyteen suunniteltu keskustelutilaisuus peruttiin. Siitä huolimatta sali oli täynnä, ja yleisö otti elokuvan innostuneesti vastaan, kertoo ohjaaja Kubasov.

Suoria uhkauksia Kubasov ei ole Butterflies-elokuvan takia saanut. Sen sijaan Pietarin Message to Man -festivaalin johto sai anonyymejä kirjeitä, joissa vaadittiin poistamaan elokuva ohjelmistosta. Butterflies kuitenkin palkittiin juryn erikoismaininnalla.

– Elokuvan tekeminen = pelon ja häpeän tunne. Filmi on oppinut sukeltamaan ihmiseen. Kaikki nämä vuodet kamera vain tyytyi tarkkailemaan meitä, mutta ei enää.

 

Butterflies (Бабочки, Perhoset, ohjaaja Dmitri Kubasov), 1 t 19 min.  Sunnuntai 18.2. klo 14.00, Andorra, Eerikinkatu 11, Helsinki. Elokuva on tekstitetty englanniksi.