Viime viikolla julkistimme ensimmäiset ehdokkaat QX Awardseihin. Tässä on neljä kategoriaa lisää. Kaikki ehdokkaat julkistetaan ennen äänestyksen alkamista. Äänestys alkaa elokuun 6. päivä. Voittajat julkistetaan QX Awards tapahtumassa Gloriassa Helsingissä lauantaina 25. elokuuta.

 

Vuoden elokuva

A Moment in the Reeds

Draamaelokuva kertoo Pariisiin muuttaneen Leevin, Janne Puustinen ja syyrialaisen turvapaikanhakijan Tareqin, Boodi Kabbani, yllättävästä kohtaamisesta Leevin perheen kesämökillä, jota molemmat ovat Leevin isän, Mika Melender, johdolla päätyneet kunnostamaan. Ohjaus on Mikko Mäkelän.

Pihalla

Draamakomedias, jossa 17 vuotiaat itseään etsivät Miku ja Elias löytävät toisensa ja itsensä mökkikesän aikana. Suurin osa elokuvan tapahtumista perustuu oikeisiin tapahtumiin ja ihmisiin. Pääosia esittävät Mikko Kauppilla ja Valtteri Lehtinen, ohjaus on Nils-Erik Ekblomin.

Tom of Finland

Dome Karukosken ohjaama elokuva valloitti ympäri maailmaa, oli Suomen Oscar-ehdokas ja osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden virallista ohjelmaa. Pekka Strang ja Lauri Tilkanen ovat pääosissa Toukon ja Velin rooleissa. Elokuva kuljettaa Touko Laaksosen toisesta maailmansodasta AIDS-epidemiaan ja juhlituksi alakulttuurin sankariksi.

 

Vuoden mainos

ArlaLuonto+ Luonnollista

Minidokumenttisarja avasi oven kolmen suomalaisen elämään ja näyttää arjen sensuroimattomana. Tavallisten suomalaisten arki kuvattiin sellaisena kuin se on, vuorosanoja eikä filmejä ei käsikirjoitettu, koteja ei somistettu. Yhdessä jaksoista nähdään miespari Kalle ja Sami ja heidän pieni poikansa 3-vuotias Sisu. Perheen tarina kerrotaan kattavasti kampanjan sivuilla, mikä tuo mainokseen ihnhimillistä syvyyttä. Kyseessä oli Arla Luonto+ -jogurttien uusi konseptilanseeraus, jonka ideasta ja suunnittelusta vastasi suunnittelutoimisto 358.

Jyväskylän Energia: Sähköä ilmassa

Instagrammiin ladattu mainos näyttää sängyllä sähäköinä kellivän nuoren miesparin. Postauksella markkinoitiin sähkösopimuksen päivittämistä ja arvontaa.

Kalevala Koru: #Kesyttämätön

Mainosvideossa nähdään erilaisia naisia elämän eri tilanteissa. Mukana on mm. transnainen ja naispari. “Me uskomme maailmaan, jossa jokainen saa toteuttaa itseään ja unelmiaan sellaisena kuin on”, kuvailee Kalevala Koru videota. Videon idea on korostaa vahvoja naisia, jotka kuuluvat yrityksen ytimeen. Kalevala Korun kumppaneina kampanjassa olivat mainostoimisto Ivalo ja tuotantotoimisto Mjölk.

I am Tom of Finland -kampanja

Kampanjan kuvageneraattorilla kuka tahansa voi tehdä Itsestään I am Tom of Finland -taidekuvan ja jakaa sen kavereilleen omissa somekanavissa hashtagilla #IAMTOMOFFINLAND. Tavoitteena oli luoda suomalaisille alusta ja työkaluja, joilla he voivat ilmaista tukensa tasa-arvoisuudelle ja elokuvan teemoille. Bussipysäkeillä nähtiin Suomen suurimmat julkkikset Tomppina.

 

Vuoden show, näytelmä

Alastomat Kundit Lavalla -musikaalirevyy

Katsojien vaatimusten ansiosta rempseä revyy palasi ja nähtiin homoyökerho Herculeksessa. Revyyn kappaleissa kosketellaan miehisen elämän eri puolia. On vaihtoehtoisia tapoja ansaita rahaa, voi olla alaston siivooja tai terhakka pornotähti. On vähän ongelmia kikulin kanssa pukuhuoneen hottisten läsnä ollessa. Lauletaan koskettava laulu rakkaalle ystävälle siellä jalkojen välissä. Ohjaus oli Jermo Grundströmin, koreografia ja musiikin sovitus Jyri Nummisen. Lavalla nähtiin Kristoffer Ignatius, Aleksi Parviainen, Valtteri Turunen, Ville Mustonen ja Kim Gustafsson. Tuotanto Bromance Productions Oy.

HGT 10 -festari

Helsingin Gayteatteri täytti 10 vuotta. Juhlan kunniaksi järjestetyllä minifestarilla nähtiin suosituimmat teokset: Olitko sinä? Homomman Suomen historia 2.0, Homokansan lauluja – Ihmisiä, ilmiöitä ja intohimoja Kalliossa ja The Land of the Midnight Fun -musikaalikonsertti yhdessä Out ’n loud -kuoron kanssa. 

Jemina – The Great American Show

Jyrki Karttusen luoma hahmo Jemina palasi valokeilaan uudella numerolla. 10 tanssijan nykytanssihow kertoo aikamme hirviöistä ja öykkärimäisyyksistä. Glitteri on halpaa, tekoripsiä käytetään vapaasti ja diiva on diivalle susi, kun jokainen haluaa oman 15-minuuttiaan kuuluisuutta universumin valokeilassa. Jyrki on tanssija ja Helsingin Kaupunginteatterin pääkoreografi.

Tom of Finland-musikaali

Turun kaupunginteatterin musikaalin ajatusleikkissä Tom of Finland ja hänen taiteensa ovat olleet maailmanlaajuisesti eräs suurimmista vaikuttajista homojen vapautumisessa ja tasa-arvoisemman aseman saavuttamisessa. Tompan maailmanvalloitus saa koomisia ja kuvitteellisiakin sävyjä. Teos antaa harvoin kuvatun näkökulman suomalaiseen elämänmenoon sota-ajalta viime vuosituhannen lopulle. Musikaalin sävelsivät Jussi Vahvaselkä ja Jori Sjöroos. Ohjaus ja koreografia oli Reija Wäreen, pääosassa oli Olli Rahkonen.

 

Vuoden kirja

Musta tulee isona valkoinen: Jani Toivola

Omaelämäkerrallinen teos pohtii yksilön oikeutta omaan tarinaan. Punaisena lankana on Janin matka isänsä synnyinseudulle Kenian maaseudulle. Jani käsittelee ajankohtaisia kysymyksiä liittyen identiteettiin ja ihmisen oikeuksiin – kuka saa rakastaa, kuka saa perustaa perheen ja olla isä tai äiti, kuka saa kutsua itseään suomalaiseksi. Koskettava on myös kertomus siitä ensimmäisestä kerrasta.

Omenatarha eli kertomus huonoista miehistä: Artemis Kelosaari

1900-luvun alun Lontooseen sijoitettu avoimen homoeroottinen kertomus, jossa on vahvoja kauhu- ja fantasia-aineksia. Kauneus ja kauheus, unelmat ja maailman epäoikeudenmukaisuus, rakkaus ja oman edun tavoittelu kietoutuvat yhteen intensiiviseksi tarinaksi. Mikä on maankuulun mieskurtisaanin legendaaristen lemmenkykyjen hirvittävä salaisuus?

Salaisuuksin suljettu Kirjeiden Tom of Finland: Susanna Luoto

Homoerotiikan mestarin humaani ääni luotsaa moniulotteista henkilökuvaa miehestä, jonka me luulimme tuntevamme hänen kuvastostaan. Mittava kirjeenvaihto on tuhansien piirrosten veroinen. Toukon kirjeenvaihto kattaa vuodet 1940-1991. Niissä äänessä on veli, nuori sotilas, muusikko ja mainosmies mutta myös fetisisti, taiteilija, maailmanmatkaaja, ystävä, liikekumppani ja lopulta keuhkoahtaumasta kärsivä vanheneva mies.

Villiina ja Isosiskopakkaus: Katriina Rosavaara ja Reetta Niemensivu

Reipas ja lämminhenkinen kuvakirja Villiinasta, jolla on hieno lovi otsatukassa ja tuleva pikkusisarus hukassa. Villiinaa suututtaa, kun äidit vain tilailevat uusia vauvoja. Perhemuoto kuvataan lesboutta alleviivaamatta. Katriinan kirjoittaman vauhdikkaan tarinan Villiinalla on kaksi äitiä ja yksi pikkuinen mummo. Reetta on pistänyt kuvituksellaa Villiinan ja Jimin töppösiin vauhtia ja tempauksiin juuri sopivasti huumoria.

Zoo! Viraalit nerot: Kaj Korkea-aho & Ted Forsström

Lempeästi räävitön nuortenkirja. Voiko pahasta puheripulista kärsivä Atlas voittaa oppilaskunnan vaalit, kun vastassa on muskelimies Justus, jonka Youtube-video oman ahterin kärventämisestä on saanut peräti 150 000 katsojaa? Atlaksen sarjakuvasivustolla seuraajia taas on 15. Finlandia Junior ehdokas 2017. Suomenruotsalaisten kirjoittajien teos julkaistiin alunperin ruotsiksi.

 

QX Awards 2018 lauantaina 25. elokuuta Gloria kulttuuriareenassa Pieni Roobertinkatu 12, 00120 Helsinki. Ovet klo 19, QX Awards alkaa kello 20 ja After Party noin kello 22 alkaen samoissa tiloissa. Liput 12,50 €, Tiketissä 14 € (lipun hinta sisältää narikan). 

Lisätiedot QX Awardsin tapahtumasivulla Facebookissa, jatkobileet häpeämättömässä gay-klubiteemassa.

QX Awardsin aihetunniste on #qxawards.

(Päivitys 9.8.2018 klo 17.30: päivitetty tapahtumatiedot).