Viime viikoina olemme julkistaneet ehdokkaita asteittain. Linkit aikaisempiin ehdokkaista ovat jutun lopussa. Tämän myötä kaikki QX Awardsin ehdokkaat on nyt julkistettu.  Äänestys alkaa elokuun 8. päivä, ei siis 6.8., kuten aikaisemmin ilmoitimme, päivää oli siirrettävä lomien vuoksi. Voittajat valitaan suoraan yleisöäänten perusteella ja julkistetaan QX Awards tapahtumassa Gloriassa Helsingissä lauantaina 25. elokuuta. Lipunmyynti tapahtumaan alkaa elokuussa.

Nyt kun kaikki palkintokategorioiat on julkistettu näkyvät ensimmäiset suuremmat eroavaisuudet QX Gay Gaalan konseptiin. QX Awardseilla ehdokkaat ovat voittopuolisesti meikäläisiä, hbtiq-ihmisiä. Heterot ovat nyt ehdolla lähes yksinomaan vain yhdessä kategoriassa, joka on luonnollisesti Vuoden hetero. QX Gay Gaalan konsepti kehitettiin 90-luvulla, jolloin oli tarvetta valtavirtaistaa vähemmistöjämme ja siinä yksi toimiva tapa on ollut niin sanotusti suvaitsevaisten heterojen osallistuminen tapahtumaan ja heidän kannustamisensa. Tänä päivänä sille ei ole enää samanlaista tarvetta ja samalla on noussut huoli vähemmistökulttuuriemme valtavirtaistumisesta ja häviämisestä. Haluamme QX Awardsien kautta ottaa aktiivisemman roolin myös edistää, tukea ja jopa luoda uutta häpemätöntä hbtiq-kulttuuria – emme pelkästään juhlistaa ja palkita.

Yhtenä osana tätä muutosta ovat QX Awardsien häpeämättömät jatkobileet, jotka alkavat Gloriassa heti palkintojen jaon pääyttyä. Jatkobileissä juhlitaan 80-luvun alun undergroundin homodiscon hengessä ja musiikki on yksinomaan siitä teemasta. Esiintyjäksi tulee legendaarinen Paul Parker USA:sta. Paul tunnetaan etenkin äänenä Patrick Cowleyn klassisten klubihittien takaa. Cowleyhän oli ensimmäisiä AIDSin uhreja ja uutinen hänen menehtymisestään siihen oli lööpeissä täälläkin. Bileiden tematiikassa palaamme aikaan ennen sitä, ennenkuin AIDSin tuoma häpeä lankesi meidän kaikkien riesaksi. Bileet on nimetty Tom of Finlandin mukaan, koska se sopii ko. aikakauteen ja koska ToF-aiheisia asioita on ehdolla niin monessa kategoriassa.

Ehdokkaiden viimeiseksi jätetty erä sisältää kolme uutta palkintokategoriaa. Mukana ovat nyt Vuoden trans ja Vuoden poliitikko. Lisäksi uutena yhteistyön muotona Seta nimesi suoraan äänestykseen ehdokkaat kategoriassa Vuoden hbtiq-aktivisti.

– Setan mielestä on arvokasta, että QX haluaa nostaa esille ja palkita lhbtiq-aktivisteja. Tarvitsemme edelleen rohkeita toimijoita, jotka tekevät näkyväksi epäkohtia, joita sateenkaari-ihmisten oikeuksien esteinä on ja vaativat muutosta. He ovat usein myös esimerkkejä muille ja tekevät sateenkaari-ihmiset näkyviksi ja raivaavat tietä omissa yhteisöissään. Toivomme, että QX Awardsin myöntämä huomionosoitus voi toimia pienenä kannustuksena ja kiitoksena lhbtiq-aktivisteille.” toteaa  Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Voit keskustella ehdokkaista ja kommentoida QX Awardsien muutoksia QX.fi:n Facebook-sivulla ja Twitterissä.

Vuoden homo / bi

Yksi heistä on Vuoden homo, bi.

Antti Eho

DJ ja tuottaja, tuttu klubiskenestä jo 90-luvun lopulta alkaen. Uutena ammattina lähihoitaja. Nähty myös TV:ssä takavuosina Unelmakämpässä ja Muslimielämää -ohjelmissa. Tuottaa myös Suomen ainoaa queer radio-ohjelmaa MILKiä ja Rebels-klubia ja karhumiehille suunnattua Beards on Board -kesäristeilyä.

Elina Gustafsson

Ammatti nyrkkeilijä, MM-pronssimitalisti, EM-kultamitalisti. Puhunut avoimesti lesboudestaan ja kohtaamastaan homofobiasta ja kannustanut meitä kaikkia rohkeasti olemaan oma itsemme. Elina on Suomen suurimpia mitalitoivoja Tokion kesäolympialaisissa 2020.

Kristoffer Ignatius

TV-juontaja ja Poikientalon kummi ja vapaaehtoistyöntekijä. Puhuu homoudesta. Kertonut julkisuudessa avoimesti ulkonäköpaineistaan ja omasta kehostaan kokemastaan häpeästä. Esiintyi ilman rihman kiertämää ohjelmassa Riisutut ja Alastomat kundit lavalla musikaalirevyyssä. Kertonut myös parisuhteestaan avoimesti.

Janne Naakka

Janne on miesten muoti- ja lifestyleblogillaan yksi Suomen menestyneimpiä sometähtiä. Jannella on Instagrammissa 117 000 seuraajaa ja hänen videokanavallaan Youtubessa lähes 150 000 tilaajaa. Tubettaa välillä myös yhdessä poikakaverinsa Valtteri Sandbergin kanssa.

Kristiina Puukko

Kulttuurialan ammattilainen, joka on 15 vuoden aikana luonut yhteistyössä muun muassa hlbtiq-toimijoiden kanssa monenlaisia kohtaamisen areenoita: bileitä, teatteria, työpajoja, dragia, viihdettä ja taidetta. Hän työskentelee kohtaamisen, yhteisöllisyyden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Kristiina on biseksuaali.

Joni Virtanen

Suomen ensimmäinen romanitaustainen drag queen. Hottikset-sarjassa nähty Joni kertoi avoimesti julkisuudessa, homona romaniyhteisössään kokemistaan ongelmista. Jonilla on myös blogi. Joni on usein nähty Seiskassa.

 

Vuoden trans

Panda Eriksson

Puhui avoimesti julkisuudessa muunsukupuolisuudestaan ja sen ongelmista tämän päivän yhteiskunnassa. Kulttuurituottaja, joka teki Turku Prideä. Panda oli myös kuntavaaliehdokkaana feministisestä puolueesta.

Sofia Immonen

Tuli tutuksi Hottikset- sarjasta ja kertoi avoimesti sukupuolenkorjaus-prosessistaan ja sen vaiheista mediassa, mikä herätti paljon huomiota ja osaltaan toi ajankohtaista ja asiaa yleiseen tietoisuuteen.

Jamie MacDonald

Kanadalainen Jamie on asunut Suomessa jo 15 vuotta ja hän on Vuoden koomikko 2016. Tekee stand uppia erittäin henkilökohtaisista aiheista. Veti viime vuonnakin mm. sarjan Feminist Comedy Night With Jamie MacDonald -iltoja.

Alexander Saloranta

Pesäpallon viisinkertainen Suomen mestari kertoi avoimesti julkisuuteen aloittavansa sukupuolenkorjauksen. Samalla se merkitsi ainakin uran siirtymistä pitkälle tauolle. Uutinen läpäisi kaikki valtakunnan tärkeimmät mediat ja on esimerkkitapaus rohkeudesta olla oma itsensä.

Demian Seesjärvi

Laulun ja äänen ammattilainen. Tehnyt uraauurtavaa tutkimusta transmiesten äänenmuutosta. Mukana Voice of Finlandissa, missä antoi kasvot transihmisyydelle ja transmiesten äänelle. Toteutti konsertin muutosmatkastaan.

 

Vuoden hetero

Maaret Kallio

Psykoterapeuttia, tietokirjailija ja seksuaaliterapeutti, HS:n bloggaajana ja kirjoittaja. Kirjoittaa myös homo- ja biseksuaalisuudesta faktapohjaisesti ja asiallisesti pyrkien hälventämään ennakkoluuloja ja leimaamista.

Dome Karukoski

Tom of Finland -elokuvan ohjaaja. Visuaalisesti näyttävä elokuva oli suursatsaus ja osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden virallista ohjelmaa. Se valittiin myös Suomen viralliseksi ehdokkaaksi Oscareihin.

Kai Sadinmaa

Pastori, joka vihki samaa sukupuolta olevan parin heti avioliittolain muutoksen tultua voimaan, vaikka se ei kirkon omien säännösten mukaan olekaan vielä sallittua. Sai teostaan hallinnollisen rangaistuksen.

 

Vuoden politiikko

Annu Kemppainen

Feministisen puolueen ehdokas kuntavaaleissa ja Helsingin tasa-arvotoimikunnan varajäsen. Vaalilupauksenaan vaati sukupuolineutraaleja tiloja kaikkiin julkisiin tiloihin.

Silvia Modig

Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja. Teki kirjallisen kysymyksen hbtiq-turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta.

Noora Tapio

Ottaa vahvasti kantaa ihmisoikeusasioihin ja etenkin fasismia vastaan. Vasemmiston kaupunginvaltuutettu Tampereella, Hämeen ja Tampereen Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja.

 

Vuoden hbtiq-aktivisti

Juuso Kekkonen

Koomikko on ravistellut hetero-, sukupuoli- ja parisuhdenormeja näytelmällään Outohomo ja vienyt esityksensä myös kouluihin.

Anne Olli

SapmiPride -aktivisti, on ollut mukana järjestämässä saamelaisten pridetapahtumaa ja tehnyt näkyväksi vähemmistön vähemmistöä eli saamelaisia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Emil ja Olivia

Nostaneet esille transihmisten vanhemmuutta kertomalla omasta tiestään vanhemmuuteen YLElle tuotetussa vlogissa ja Mistä on pienet lapset tehty -dokumentissa.

QX Awards 2018 lauantaina 25. elokuuta Gloria kulttuuriareenassa Pieni Roobertinkatu 12, 00120 Helsinki. Ovet klo 19, QX Awards alkaa kello 20 ja After Party noin kello 22 alkaen samoissa tiloissa. Liput 12,50 €, Tiketissä 14 € (lipun hinta sisältää narikan). 

Lisätiedot QX Awardsin tapahtumasivulla Facebookissa, jatkobileet häpeämättömässä gay-klubiteemassa.

QX Awardsin aihetunniste on #qxawards.

(Päivitys 9.8.2018 klo 17.30: päivitetty tapahtumatiedot).