Irakin Basrasta paennut Baher Al-Basri on harras muslimi ja homoseksuaali. Hän pakeni kotimaassaan kohtaamaansa kidutusta ja vainoa, ja saapui Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2015. Pitkän prosessin jälkeen Baher sai oleskeluluvan vuonna 2017 ja ottaa nyt takaisin menetettyjä vuosia.

Tanssimista rakastava karismaattinen karhumies Baher on tuttu näky Helsingin homoklubeilla, joissa herättää paljon huomiota. Hän tanssii useasti korokkeella välttääkseen liian innokkaita kopelointeja. Baher saa jatkuvasti niin yökerhoissa kuin eri deittisovelluksissa tarjouksia maksullisesta seksistä, eikä pidä siitä.

Baher on silti onnekas. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat turvapaikanhakijat ovat haavoittuvassa asemassa ja tarvitsevat paljon tukea. Henkisen väkivallan ja uhkailun lisäksi vastaanottokeskuksissa tapahtuu pahoinpitelyitä, jopa raiskauksia. Moni lhbt-turvapaikanhakijoista ei uskalla tuoda seksuaalisuuttaan julki, vaan elää Suomessakin kaapissa. Seksuaalisen suuntautumisen todistaminen maahanmuuttoviranomaisille on eri kulttuurista tuleville turvapaikanhakijoille vaikeaa, miltei mahdotonta.

Tunisiassa syntynyt, itsekin pakolaistaustainen HeSetan juuri väistynyt puheenjohtaja Hassen Hnini työskentelee apua ja tukea tarvitsevien seksuaalivähemmistöjen edustajien kanssa. Apua tarvitsevia on paljon ja prosessit ovat raskaita. Kaksi kielteistä turvapaikkapäätöstä saanut Ali Jumaah haluaisi laillistaa maassa olonsa menemällä pitkäaikaisen miesystävänsä kanssa naimisiin. Sekään ei onnistu, koska hänen passinsa on mennyt vanhaksi. Ali uupuneena ajattelee, että elää rakkaansa kanssa sen verran kuin elämää on jäljellä.

Pia Asikaisen ohjaama dokumentti Baher of Finland kertoo kaunistelematta seksuaalivähemmistöihin kuuluvista turvapaikanhakijoista ja pakolaisista Suomessa. Dokumentti saa kansainvälisen ensi-iltansa International Queer and Migrant Film -festivaaleilla Amsterdamissa 7.12.2018.

Baher of Finland (27 min) Yle TV1:llä tiistaina 4. joulukuuta kello 20.00. Dokumentin voi jo nyt katsoa Yle Areenasta.

Pia Asikainen
Asikaisen edellinen dokumenttielokuva Mun sukupuoli transsukupuolisuudesta nähtiin alkuvuodesta. Pia Asikainen on ollut uransa aikana mukana monenlaisissa tuotannoissa, tehnyt viihdeohjelmia, ohjannut musiikkivideoita ja erilaisia populaarikulttuurin ohjelmia. Asikainen on ohjannut myös dokumentaarisia reality -sarjoja kuten Liftarit ja Sohvasurffaajat.