Nils-Erik Ekblomin ohjaama ja Mikko Kauppilan sekä Valtteri Lehtisen tähdittämä elokuva suomalainen kokopitkä homoelokuva Pihalla saa vihdoin virallisen kotimaan ensi-iltansa. Jo reilu vuosi sitten valmistunut elokuva on jo ehditty nähdä ympäri maailman eri elokuvafestivaaleilla. Ensi-iltansa se sai maailman suurimmassa LGBT-elokuvan festivaalissa, Framelinessa, San Franciscossa 19. kesäkuuta viime vuonna. Pihalla näytettiin Helsinki Pridella 2017 QX ja tuotantoyhtiön yhdessä järjestämässä näytöksessä. Huomenna perjantaina sen voi viimein nähdä Finnkinon teattereissa.

Vaikka Pihalla-elokuvaa saatiin odottaa teatterilevitykseen yli vuoden verran, on tämä ajankohta sille, ehkä paras mahdollinen. Suuren rahan Tom of Finland on jo poissa tieltä ja muutamakin homoelokuva on raivannut tietä, kuten vaikka myös kesäiset Call Me by Your Name ja se kolmas kotimainen pitkä homoelokuva A Moment in the Reeds. Parhaillaan eletään vuoden synkintä aikaa ja puolitoista tuntia romanttista mökkielämään suvi-Suomessa tekee hyvää.

Pihalla ei ole puhdasta draamaa, vaan draamakomediaa. Tämä on hyvä asia, sillä se mahdollistaa homoelämän koukeroiden vapaamman käsittelyn. Mikko Kauppilan esittämän teinipoijan, Mikun, perhe nätyetään sellaisena, kuin se nuoren kaapissa olevan homon mielessä voi oikeastikin näyttäytyä. Äiti on ei ihan vähän kreisi ja isä täysi mölli.

Mielenkiintoisena tietona elokuvan ohjaaja Nils-Erik Ekblom on kertonut, että elokuva perustuu hänen kaveripiirinsä todellisiin kokemuksiin ja ohjaaja nähdään myös lyhyesti itse elokuvassa baarinpitäjänä.

Miklun elämän mullistaa naapurimökin outo otus, viettelevä Elias, Valtteri Lehtinen. Se on Mikun kesän pelastus, sillä hänet on passitettu mökille arestiin rangaistuksena käsistä lähteneistä kotibileistä.

Nuorukaisten kesäromanssi on viihdyttävää katsottavaa. Kyseessä on pienen budjetin indie-elokuva, eikä luvassa ole mykistäviä kuvia tai virheettömiksi hiottuja roolisuorituksia. Elokuvaa voi kuitenkin suositella lämmittävänä viihteenä, joka on merkittävä askel homouden tuomisessa osaksi arkipäivää. Elokuvassa homous on iso juttu vain Miklulle itselleen – näinhän se on useimmiten nykyään Suomessa oikeastikin.

Elokuvan tekijöillä on jo tekeillä toinen elokuva. Odotamme innolla.

Pihalla, virallinen ensi-ilta 30.11. Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Lisää näytöspaikkakuntia on tulossa ensi-illan jälkeen.