Tällä viikolla julkaistiin niiden 25 elokuvan lista, jotka taltioidaan USA:n kansalliseen elokuva-arkistoon. Kongressin kirjasto valitsee vuosittain 25 elokuvaa, joilla on kulttuurista, historiallista ja esteettistä arvoa. Samalla varmennetaan valittujen elokuvien säilyminen ikuisesti.

Nyt siis ohjaaja Ang Leen oscarvoittaja, homodraama kuuluu näihin harvoihin ja valittuihin yhdessä sellaisten klassikkojen kuten Jurassic Park, The Shining ja My Fair Lady kanssa.

Ang Lee kommentoi tätä kunnianosoitusta runolliseen tapaan:

– Brokeback Mountainilla ei ollut mikään tarkoitus tehdä mitään statementtia. Halusin vain kertoa kahden cowboyn välisen rakkaustarinan western-maisemissa. Yllätyksekseni ihmiset ihastuivat elokuvaan isosti ja siitä tuli osa kulttuuria, heijastus pimeydestä ja valosta, väkivaltaisista ennakkoluuloista ja vahvasta rakkaudesta vuoristoisissa maisemissa USA:n sydämessä.

Brokeback Mountain julkaistiin 2005 ja se perustuu Annie Proulxin samannimiseen novelliin. Päärooleissa ovat  Jack Twist (Jake Gyllenhaal) ja Ennis De Mar (Heath Ledger). Näyttelijäkaksikko on jo aiemmin tallentunut ikuisiksi ajoiksi sateenkaariyleisön sydämiin elokuvan kauniista mutta surullisesta rakkaustarinasta Montanan lakeuksilla. Elokuvasta tuli heti suuri menestys ja se voitti kolme Oscaria: paras ohjaus, paras sovitettu käsikirjoitus, paras musiikki.