Huomenna on vihdoin Querellen aika. Suomen suurimmalla sisätiloissa järjestettävällä festivaalilla on ollut pitkä ja kivinen tie. Merkittävin käänne oli koko tapahtuman siirtäminen elokuulta tapahtuma-alueen kauppaan liittyvien seikkojen vuoksi. Huomenna erilaisuutta juhliva festivaali on kuitenkin vihdoin totta.

Querellen ohjelma on herättänyt minussa hämmennystä eri vaiheissaan, eikä se helpota yhtään nyt valmista ohjelmaa katsoessani. Mihin siellä haluan mennä, mitä nähdä? Tähän on toki yksi suuri syy – Querelle ei ole homofestivaali. Mutta silti, en voi olla miettimättä, että jos kohdeyleisönä ovat kuitenkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt läheisineen, olisiko homoille sen yhtenä määrällisesti merkittävimpänä ryhmänä voinut olla enemmän tarjottavaa. Katsotaanpa, miten nyt aikatauluilla vahvistettu ohjelma iskee.

Querelle on siitäkin poikkeuksellinen festivaali, että siellä on runsaasti keskustelutilaisuuksia -ja muuta puheohjelmaa taiteellisemman sisällön ohella. Querelle ei siis ole bilefestivaali, vaikka se tarjoaa mahdollisuuksia myös musiikista nauttimiseen.

Mukana on paljon tuttua kotimaista ohjelmaa, valtaosa kotimaisista drag queeneista esimerkiksi. Divet, Luka Tienhaara, Kalkkuna, Sheila, Drag Battle voittajat Linnea Von Kattendam, Jayden Mars, Miss B, Valtsu, Betty FVCK, Lola Vanilla. Myös molemmat homokuorot, Out’n Loud ja Kaupungin Naiset nähdään lavalla. On Jorma Uotinen.

Paneeleissa keskustellaan muun muassa siitä, onko ok järjestää Euroviisut Israelissa ja siitä, minne queer-bileskene on menossa. Kutkuttavia kysymyksiä, joista useammilla lienee vahva mielipide. Vielä polttavampaa keskustelua taitaa tosin olla luvassa somemokia käsittelevässä keskustelussa.

Admira Thunderpussy

Jos olet menossa pitämään ensisijaisesti hauskaa, nämä voisivat olla sinullekin kiinnostavia:

  • Luka Tienhaara: Vasta 16-vuotiaan drag queenin ensimmäinen suuri show: pe klo 18.30 Kukko-lavalla
  • Sharon Needles: Drag-vierailu USA:sta, RuPaul´s Drag Racen 2012 voittaja: la klo 16.45 Kukko-lavalla
  • Admira Thunderpussy: Ruotsin drag-tähtien ykkönen. la klo 03.00, Radio Helsinki -lavalla
  • Thibault Monnier: Kansallisbaletista omalle uralleen lähtenyt komea ranskalainen kannattaa kokea, pe klo 00,15 Kukko-lavalla ja la klo 17.30 Radio Helsinki -lavalla
  • Lauri Mikkola & Hos Big Band: Helsingin kaupunginteatterin menestysmusikaali Kinky Bootsissa yleisön Lolana hurmannut näyttelijä-muusikko Lauri Mikkola esittää dragina 20-henkisen orkesterin kanssa hittikeitoksen, la 19.30 Kukko-lavalla.
  • DJ-kattauksen tärppejä ovat ainakin vierailevat Ben Manson (Ranska), Hard Ton (Italia) ja kotimainen Huoratron. Myös DJ-listalla on tuttuja kotimaisia kuten JanneX, Mr A, Milla Lehto, Jopo Simeon K., Jaffa, Kristiina Männikkö ym.

Vahva drag-tarjonta vastaa Suomea hallitsevaan drag-boomiin. Toivotaan, että ympäri vuoden konserttisaleissa drag artistien showt täyttäneet katsojamassat löytävät tiensä myös Querelleen.

Molemmat kotimaiset homokuorot ovat myös todella viihdyttäviä. Hyvää tarjoavat epäilemättä myös Jonna Tervomaa, Iisa. Heidän lisäkseen musiikkitarjonta onkin harvempien tuntemaa. Peaches ja Mykki Blanco ja The 2 Bears kiinnittävät huomion.

Querelle on uuden Train Factory alueen ensimmäinen suurtapahtuma. Alueella on myös mahdollisuus ruokailla Toptaste Food Court -alueella. Itse alue on kokemuksena kiinnostava.

Querellen aikataulu on täällä.

Querelle 26.-27.4.2019 The Train Factorylla entisellä VR:n konepajan alueella Vallilassa. Ohjelma alkaa perjantaina klo 16 ja launtaina klo 13. Festivaali jatkuu aamuun asti. Katso tarkemmat tiedot tapahtumasta täältä. Lippuja on yhä myynnissä tätä kirjoitettaessa.