Kenellekään ei varmaan jäänyt tiistain ensimmäisen semin jälkeen sellainen tunne, että joku sen kappaleista olisi niin kova, että se voisi voittaa lauantaina. Niin. Islanti nousee vedonlyöntitilastoissa. Samoin Tšekki. Australia sai paljon näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa ja Viro pärjää täällä Pohjoismaissa, joissa yhä rakastetaan Aviciia (arvataanko, että Ruotsista katsojat antavat Victorille 12 pistettä lauantaina). Mutta tuntuuko mikään näistä voittajalta. Ei. Emme usko niin.

Torstaina kisaan tulevat mukaan sveitsiläinen Luca Hänni, JohnLundvikin gospelpläjäys Ruotsista, esteettisen kaunis Azerbaižan, Hollannin tähtiesitys ja revanssia hakeva Venäjä Sergey Lazarevin musikaalilla.

Eikä tässä vielä kaikki, finaalissa mukaan tulee vielä Italia, jolla jälleen kerran on upea kappale.

Ensin hiukan ohjelmasta. Toinen semi ei ala Beyoncemaisella avausnumerolla. Show alkaa suoraa juontajista. He kertovat, että Madonna esiintyy finaalissa.  Tämän jälkeen näemme israelilaisen vammaisteatterin esittävän erään hienon kappaleen.

Mutta kaikessa on kyse lauluista ja tässä ovat illan esitykset:

Armenia
Srbukni numero on saanut paljon vaikutteita Ivetas Mukuchyanin 2016 esityksestä Tukholmassa, mutta ihan samoihin korkeuksiin hän ei yllä. Hän kuitenkin laulaa upeasti ja se on hyvä alku. Tämän pitäisi päästä jatkoon.
Arvio: 3/5

Irlanti
Kenen ajatus lienee tämä 50-luvun tyyli? On  amerikkalainen diner, pirtelöitä ja Roy Lichtenstein-maalauksia? Melko outoa. Aivan liikaa värejä. Rumia kuvia. Ei tätä. Irlanti saa jäädä semiin.
Arvio: 1/5

Moldavia
Tästä tulee meille viisunörteille mieleen 2011. Ideahan on loistava, kukaan ei kuuntele laulua. Kaikkien huomio kiinnittyy vain näytöillä olevaan hiekkaa (joka kuitenkin luullakseni on tällä kertaa nauhoitettu). Nyt on pakko tunnustaa. Se oikeasti ON tavallaan herttaista tässä äärimmäisessä viisuballadissa. Siinä ja siinä pääseekö tällä finaaliin. Tilan riittäessä tämä olisi finaalissa minulla sijalla 10.

Arvio: 2/5

Sveitsi
Osaako joku selittää, miksi Sveitsi on ei ole pärjännyt veikkaustilastoissa tällä viikolla?  Tässä on kaikki TÄYDELLISESTI oikein! Mies on sairaankomea ja laulaa kivasti (ei hän mikää Mariah Carey ole, mutta hän laulaa paremmin kuin useimmat tässä kilpailussa näkemistäni nuorista miespoppareista) ja Sacha Jean-Baptisten tiimiltä saatu esitys upea pornonpunainen videoshow. Tämä menee heittämällä finaaliin. Oikeasti.
Arvio: 5/5

Latvia
Olen pahoillani Filip Adamo ja Rennie Mirro, mutta tämä on kilpailun ehdottomasti kamalin kappale. Esitys ei ole niin paha, mutta siinä EI todellakaan tapahdu YHTÄÄN MITÄÄN. Zzzz. Ei pääse finaaliin.
Arvio: 0/5

Romania
Sairaan nätit tanssijat. Mutta mitä he tekevät tässä sopassa. Ei, olen pahoillani Romania. En usko tähän. Miten paljon tulta ja temppeliä lavalle oikein mahtuu.
Arvio: 1/5

Tanska
Leonora tanssii balettia postikortisaan. Oikein hyvä. Mutta kun on entinen taitoluistelija niin … Se tuoli on kyllä nerokas temppu saada ihmiset muistamaan kappale. Olen kyllä hieman epäileväinen tästä Lemon Tree -typeryydestä, mutta mistä sitä tietää, vaikka tämä löytyisi finaalista. Alan uskoa, että he kuitenkin missaavat sen.
Arvio: 3/5

Ruotsi
Lundvik ja daamit eivät olleet keskiviikon harjoituksissa aivan terässä, mutta tämä iltahan vasta ratkaisee. Se näytti joka tapauksesa todella hyvältä ja kuulosti upealta. Ensin finaaliin, sitten katsotaan kuinka käy.
Arvio: 5/5

Itävalta
Panda istuu valaistujen bambujen keskellä. Pakko sanoa kuitenkin, että tämä tyhjänpäiväinen biisi on onnistuttu lavastamaan melko kauniisti. Ikävä kyllä laulaja ei sitten olekaan ollenkaan hyvä. Ei finaaliin.
Arvio: 1/5

Kroatia
Tässä ei ole kyse itse kappaleesta. Vaan koko tämän vuotisen kilpailut yliampuvimmasta numerosta. Kultaisia enkelinsiipiä. Savua. Hahaha. Mutta silti. Roko laulaa sairaan hyvin. Hän vetää koko laulun läpi SUUUURELLA äänellään. Hmm. Ei ehkä kannata kuitenkaan ihan rankata tätä ulos vielä! Voi päästä jatkoon!
Arvio: 3/5

Malta
Näytöt ovat taas käytössä. Viikon aikana on kokeiltu kahta erilaista esitystä, mutta nyt se on päätetty. Hmm. En ole tästä enää niin varma. Pidän laulusta, mutta he haluavat niin paljon ja kaikki ei toimi. Hyvin on värikästä… Harmi. Rajoilla. Mutta uskotaan, että he selviävät.
Arvio: 3/5

Liettua
Valitettavasti ei riitä että on nätti ja seisoo paikallaan, jos kappale on tylsä ja falsetti kovin työläs. Ei finaaliaineista.
Arvio: 2/5

Venäjä
On selvää, että tämä menee finaaliin. Mutta esitys ei vieläkään vakuuta minua. Ensimmäinen säkeistö on hieno. Mutta sen jälkeen hän vain seisoskelee. Emme koskaan laske Venäjää pois voittajista. Ja Sergey on mahtava. Mutta tällä ei ole samaa pöhinää, kuin heillä oli Tukholman viisuissa.
Arvio: 4/5

Albania
Hän seisoo Sauronin silmässä. Se on kyllä coola. Ja Jonida on upea artisti. Esityksessä ei juurikaan tapahtu, mutta mitäpä siitä. Uskon kuitenkin Albaniaan! Heja.
Arvio: 3/5

Norja
Tämähän siis muistuttaa minusta niin paljon Viron Veronaa. Fanien suosikki. Liian vaikea tavallisten ihmisten ymmärtää (luulen). Ja esitys on kuin Windows Screensaverin edessä laulettu. Mutta ehkä tämä silti pärjää?
Arvio: 3/5

Hollanti
Pidämme kappaleesta ja meidän on helppo nähdä, että tämä voittaa. Mutta he ovat kyllä tehneet siitä vaikeaa uskomattoman sisäänpäinkääntyneellä esityksellään. Laulaja on kyllä upea. Itsestäänselvästi finaaliin. Eläköön Hollanti.
Arvio: 4/5

Pohjois-Makedonia
Niin tyyyyylsä kappale. Mutta hyvä aloitusnumero. Ja nätti esitys. Joten ehkä tämä napaa sijan 10. tai 9. Rajatapaus.
Arvio: 2/5

Azerbaižan
Tämä on varmasti finaalissa. Robotit ovat illan hienoin erikoistehoste ja se kun Chingiz nousee kuin Jeesus kohti korkeuksia JA semifinaalien ehdottomasti komein mies
Arvio: 5/5

Finaaliin: Armenia, Sveitsi, Ruotsi, Venäjä, Albania, Norja, Hollanti, Azerbaižan ja…Kroatia….ja Pohjois-Makedonia? Tai Malta? Tai Moldavia? Tai Tanska? Vaikeaa! Äh, nämä viimeiset ovat pirun vaikeita. Sillä lopulta 100 %:n varmuudella finaalissa ovat Sveitsi, Ruotsi, Venäjä, Hollanti ja Azerbaižan.

Ja sitten ovat tietysti nämä selvät finalistit myös:

Saksa
Nyt zzzz. Vielä surkeampi kuin kansallisessa finaalissa. Tämä niin on lauantain viimeinen. Tämä näyttää siltä kuin olisi maksanut noin yhden euron. Mitä tapahtui sille Saksalle, joka pärjäsi niin hyvin viime vuonna.
Arvio: 1/5

Italia
Rakastan tätä kappaletta. Niin sairaan hyvä. Vuoden paras. Ja tietty. Esitys on sekava. Mutta ei tätä pidä laskea pois laskuista. Käy miten käy. Olisiko se voinut olla parempi? EHDOTTOMASTI!

Iso-Britannia
Pätevä. Hieno. Vahva. Tylsä. Kaikkea sitä, mitä Iso-Britannia nykyään onnistuu olemaan joka vuosi.
Arvio: 3/5