Madonnan viimeisin musiikkivideo singlelle God Control oli ehtinyt olla ulkona vain muutaman tunnin, kun villit keskustelut siitä alkoivat ryöpytä. Kahdeksan minuutin kestoinen video alkaa sisältövaroituksilla katsojalle, sillä siinä kuvataan runsaasti Orlandossa 2016 taphtuneita gayklubi Pulsen ampumisia missä 49 ihmistä sai surmansa.

Madonna on ennenkin ollut provokatiivinen. Hänen kiistanalaisimpana videonaan pidetään Like A Prayeriä. Ei suinkaan sen huonoa live-esitystä Euroviisuissa tänä vuonna, vaan 1989 julkaistua musiikkivideota. Siinä Madonna nostaa esiin ja arvostelee yhteiskunnallisia ongelmia kuten rasismia ja uskonnon vaikutusta ihmisiin. Video toi Madonnalle valtavasti arvostelua, mutta myös ylistystä. Mutta ehkä God Control vie nyt paikan Madonnan kiistanalaisimpana videona?

Väkivaltaiset kohtaukset miehestä lahtaamassa ihmisjoukkoa yökerhossa tuntuvat kiistanalaisilta, ehkä tässä mennään jopa rajan yli. Videon pääroolia esittävää Madonna myös ryöstetään matkalla klubille, missä ampuminen myöhemmin tapahtuu. Videolla nähdään myös tilastotietoja aseiden aiheuttamista vammoista ja kuolemista USA:ssa vuosittain. Videon kommentteissa videota enimmäkseen kehutaan, mutta monet pitävät sitä myös aivan liian synkkänä.

Pulsen elonjääneistä Patience Carter on sanonut TMZ:lle, että Madonnan video oli traumaattista katsovtavaa, se muistuttaa nin paljon Pulsen tapahtumia. Useat muutkin Pulsen eloonjääneet ovat arvostelleet videon sisältöä ja sen väkivaltaa. He tahtovat sanoa, että aselakeja voisi arvostella toisellakin tavalla.

Näin tietenkin on, ja asiaa käsitellään ja kyseenalaistetaan videon yhteydessä. Mutta, mikä on nyt sitten se keskeisin kysymys? Niiden kahden päivän aikana, jotka video on nyt tätä kirjoitettaessa ollut ulkona, on tuskin lainkaan nähty keskusteluja USA:n aselaista. Sen sijaan keskustelu on käsittelyt eloonjääneitä, jotka videon myötä elävät uudelleen elämänsä hirveimmän tapahtuman. On keskusteltu, tekikö Madonna oikein vai väärin tämän videon tehdessään.

Ehkä videolla ei ollut sellaista shokkivaikutusta, mitä Madonna haki, mutta sitä saattaa myös olla vielä turhan varhaista arvioida nyt. Ehkä tällä videolla tulee olemaan suurempi vaikutus kuin uskommekaan. Ehkä.

Mutta ei pidä unohtaa ylistää Madonnaa, joka onnistuu luomaan jotain näin kiistanalaista 30 vuotta puhutuimman videonsa jälkeen.

Videon on ohjannut ruotsalainen tähtiohjaaja Jonas Åkerlund. Jokin sanoo minulle, että tämä ei ole viimeinen kerta kuin näemme Madonnan provokaattorina. Vai onko hänen nimensä Madame X? Se on epäselvää.