Drag-artisti Marko Vainion Kinky Boots -musikaalin tanssijoilla Jero Mäkeläisellä ja Henri Sarajärvellä  vahvistettu show nähtiin  elokuussa maailman suurimmilla taidefestivaaleilla Edinburgh Fringessä. Miehet olivat lavalla joka ilta.

Briteissä on yleistä, että drag queenit laulavat esittämänsä kappaleet itse, omalla äänellään. Markon show perustuu perinteisemmin alkuperäisen musiikin käyttöön ja asu- ja hahmovaihtojen nopeuteen, voisi sanoa salamannopeuteen. Silläpä hän saavuttikin Briteissä huomiota ja suosiota ja arvostelumenestystä.

”Paljon enemmän kuin vain drag-esitys” hehkutettiin lisäksi myös Merv Stutterin myöntämässä Spirit of the Fringe -palkinnon perusteluissa.

Festivaalibookkaus oli Markolle pitkän työn tulos. Hän on jo jonkin aikaa halunnut viedä shownsa ulkomaille.

– Edinburgh oli hyvä päänavaus shown viemiseen ulkomaille. Agentteja kävi katsomassa showta ja neuvotteluja käyn tällä hetkellä Norjassa yhden kulttuuritalon kanssa, Lontoossa yhden teatterin sekä parin UK priden kanssa. Myös Britannian suurimmasta tv-tuotantoyhtiöstä oltiin yhteydessä, kertoo Marko QX:lle.

– Saattaa olla, että menen ensi vuonna uudestaan Edinburghin festeille, riippuu tietysti monesta asiasta, kuten Brexitistä, miten se tulee vaikuttamaan kaikkeen.

Henri, Marko ja Jero

Marko haikailee jo takaisin Edinburghiin vaikka tiivis ja raskaskin keikkaputki päättyi vasta.

– Ehdottomasti sinne kannattaisi mennä sillä saavutimme Skotlannissa jo oman pienen fanikunnan. Kaksi miestä kävi itse asiassa katsomassa shown kuusi kertaa kuukauden aikana ja toinen heistä jakoi puolestamme flyereita kadulla, nauraa Marko.

Lepoa ei ole kuitenkaan Suomessa tiedossa. Tulossa on heti lokakuussa alkava show-kiertue Divet & The Dreamgirls. Ja pikkujoulukausikin on alkamassa.

Lisäksi ensi tiistaina 3. syyskuuta aukeaa näyttely Markon drag-puvuista Kultaa ja kimallusta – Divet Show -pukunäyttely Kaarinassa. Näyttely on avoinna syyskuun.

Nähdäänkö kehuttu Edinburghin show nyt siis myös Suomessa?

– Mulla on aina tapana muuttaa showta joka paikassa, mutta pääosin Edinburghissa nähty show nähdään myös Suomen kiertueella ensimmäisellä puoliajalla. Toinen puoliaika koostuu kotimaisista tähdistä.