Susani Mahaduran KELET, säväyttävä kuvaus parikymppisestä rodullistetusta transnaisesta sekä esikuvien ja yhteisön voimasta saa maailmanensi-iltansa DocPointissa.

Kelet on parikymppinen musta transnainen, jonka suurin haave on päästä Vogue-lehden kanteen. Mallit kuten Naomi Campbell ja Iman olivat Suomessa syntyneelle, Manchesterissa kasvaneelle somalialaistaustaiselle nuorelle esikuvia, jotka antoivat voimaa – ja synkimpinä hetkinä jopa pitivät elossa. Kun perhesuhteet katkesivat kaapista ulostuloon, muutti 19-vuotias Kelet yksin takaisin Suomeen.

Todellinen perhe löytyi sateenkaarenväreissä kimmeltävästä helsinkiläisestä ballroom-skenestä. Paras ystävä Lola on Keletille vankkumaton tuki ja turva – Keletin mukaan heidät on kuin ommeltu toisiinsa. “Bitch, we got this.”

Elokuva tuo näkyväksi rakenteellisen syrjinnän. Kelet kertoo joutuvansa turvallisuussyistä välttämään tiettyjä alueita Helsingissä. Onko suomalaisille mallimarkkinoille liikaa se, että Kelet on sekä trans että tumma, ystävykset pohtivat.

Keskiviikkona 29.1. klo 19 Bio Rex ja DTM:ssä samana iltana Vogue Ball Kelet-tyyliin. Toinen esitys perjantaina 31.1. klo 17 Kinopalatsi 5. Molemmissa näytöksissä Q&A ohjaajan kanssa elokuvan jälkeen.

DocPoint-dokumenttielokuvafestivaali vierailee Vuotalossa heti festivaalin jälkeen maanantaina 3.2., jolloin dokumentti näytetään ja paikalla on myös tekijävieraita.

Seahorse: The Dad Who Gave Birth on intiimi elokuva Freddy McConnellista, kolmekymppisestä transisästä, jonka tarina pakottaa katsojan kohtaamaan omat ennakkoluulonsa.

Elokuvassa Freddy käy läpi nuoruuttaan, suhdettaan maskuliinisuuteen, mieheksi kasvamiseen ja seksuaaliseen suuntautumiseen. Takaumat limittyvät nykyhetkeen ja tulevaisuuden toiveissa siintävään vanhemmuuteen.

Freddy joutuu jatkuvasti perustelemaan oikeutta oman kehonsa olemassaoloon: ensin sitä, että tytöksi luultu lapsi kasvaa mieheksi, sitten sitä, että hän miehenä haluaa lapsen ja lopuksi haluaan kantaa vauvansa itse. Kaiken keskellä Freddy elää omaa kehoristiriitaansa. Katsojan suojelunhalu ja kiukku heräävät: antakaa miehen keskittyä rauhassa raskauteensa!

Esitykset: Tiistaina 28.1. klo 17 Kiasma, torstaina 30.1. klo 20.45 Kinopalatsi 5 ja lauantaina 1.2. klo 19.15 Maxim 2.

XY CHELSEA, ohjaus Tim Travers Hawkins, kuvaa lähietäisyydeltä tietovuotaja ja transaktivisti Chelsea Manningin elämää hänen vapauduttuaan vuosien sotilasvankeudesta.

Manning tuomittiin 35 vuodeksi sotilasvankilaan salaisten dokumenttien vuodosta Wikileaks-sivustolle. Kamera on mukana taltioimassa Manningin vapautumista ja todistaa läheltä, kuinka Manning yrittää tehdä itselleen selkoa vankilassa vietetyistä vuosista, tekojensa merkityksestä ja omasta identiteetistään odotusten ja ennakkokäsitysten ristiaallokossa.

Chelsea Manning on nuori, idealistinen ja intohimoinen, ja hänellä on valtava palo löytää ja ottaa paikkansa maailmassa. Etenkin Twitteristä tulee Manningille tärkeä itseilmaisun ja poliittisen aktivismin väline. Tavalliseen elämään totuttelun sijaan Manning heittäytyy mediapyöritykseen ja politiikkaan, ja hakee jopa senaattiin. Lopussa nähdään Manningin uudelleenvangitsemiseen keväällä 2019, hänen kieltäydyttyään todistamasta Wikileaksiin liittyvissä tutkimuksissa. Tammikuussa 2020 Manning on edelleen vankilassa.

Esitykset: Maanantai 27.1. klo 19.45 Kinopalatsi 8, torstai 30.1. klo 17 Maxim 2, sunnuntai 2.2. klo 13 Kiasma.

DocPointin kansainvälisen ohjelmiston elokuvista ennätykselliset 51 prosenttia on naisten ohjaamia joko yksin tai osana työparia. Kotimaiseen esityssarjaan valituista kahdeksasta teoksesta viisi on kokonaan naisten ohjaamia ja kahdella elokuvalla on kaksi ohjaajaa, nainen ja mies.

– Elokuvat vaikuttavat suoraan siihen, miten hahmotamme todellisuutta, joten halusin tietoisesti tuoda esiin naistekijöitä ja -tarinoita ympäri maailman, sanoo DocPointin uusi taiteellinen johtaja Kati Juurus.

– Dokumenttielokuvan puolella naistekijyys ja naisten tarinat ovat itse asiassa uusi normaali.

Pohjoismaiden suurimpiin dokumenttielokuvafestivaaleihin kuuluva DocPoint järjestetään 27.1.–2.2.2020 jo 19. kerran. Katso koko ohjelmisto festivaalin sivulta.

(Esitysten kuvaukset ovat Docpointin sivulta.)