Elokuva I Am Jonas, 2018, on nyt Netflixissä nimellä Jonas. Elokuva on ranskalainen ja pienoinen helmi, joka kuljettaa tarinaan kahdessa aikatasossa silloin ja nyt, jotka sidotaan yhteen elokuvan loppuratkaisussa.

Parasta olisi kuitenkaan olla kertomatta tarinasta tässä sen enempää ja vain katsoa se. Mielestäni kun trailerit ja pitkä elokuva-arvostelut usein näyttävät ja kertovat liikaa elokuvasta. Eli, jos et halua tietää Jonaksesta etukäteen enempää, lopeta lukeminen tähän, luota minuun ja vain katso se tänä iltana.

Elokuvan keskiössä molemmilla aikatasoilla on Jonas, nuorena teininä 90-luvun lopulla ja osittain nykyajassa. Jo elokuvan alkumetreillä katsojalle selviää, että Jonaksen elämässä tapahtui jotain merkittävää useita vuosia sitten, mutta mitä se oli?

Kun Jonas aloitti yhdeksännen luokan luokkaan tuli uusi poika nimeltään Nathan, joka tietenkin on nätti, avoin ja jolla on arpi kasvoissaan. Pojat löytävät nopeasti yhteyden ja jostain vain tietää, että tämä ei ehkä pääty kovinkaan hyvin. Tämä on alkuasetelma ensimmäisellä aikatasolla.

Toisella aikatasolla tarina kulkee nykyhetkessä. Tapaamme Jonaksen, kun hän on juuri ollut tappelussa gay-klubilla. Sen jälkeen hänen poikaystävänsä heittää hänet pihalle, koska Jonas on ollut uskoton. Jonas ottaa moottoripyöränsä ja ajaa toiseen kaupunginosaan, missä asuu kundi, jota Jonas on seurannut sosiaalisessa mediassa. Mutta kuka tuo kundi on? Ja miksi Jonasta kiinnostaa heteromies, jolla on tyttöystävä …

Elokuva on melko lyhyt, vain 1 t 22 min. Minä katsoin sen liikahtamatta. Elokuva on sekä kaunis, että surullinen (ja soundtrack toimii myös). Elokuvassa on kyse salaisuuksista, jotka paljastuvat ja ensirakkaudesta, mutta ennen kaikkea elokuva ottaa otteen katsojasta, kun se hitaasti nivoo tarinat yhteen ja avaa kysymysmerkit.

Tässä neljä muuta vinkkiä:

God’s Own Country

Yksi parhaista lhbtq-elokuvista moneen vuoteen. Brokeback Mountain sijoitettuna Englannin maaseudulle. Ja hiukan rouheampi. Elokuva kertoo nuoresta Yorkshiressa asuvasta homosta, jonka elämä muuttuu, kun tilalle tulee romanialainen kausityöläinen.

Handsome Devil

”Yksinäinen oppilas lähetetään rugbyhulluun sisäoppilaitokseen, jossa hän yllättäen ystävystyy tähtipelaajan kanssa.” Siinä tarina kiteytettynä yhteen lauseeseen ja tiedät jo tarkalleen miten se menee. Mutta kuitenkin katsoessa tuli pikku tippa silmäkulmaan, vaikka elokuva vaikuttaakin pienen budejtin tuotokselta ja on hetkittäin teennäinen ja liioiteltu.

Love is blind 

Realitysarja, josta nyt puhutaan. Joukko miehiä ja naisia saa deittailla toisiaan, mutta he saavat vain puhua keskenään. He eivät saa lainkaan nähdä toisiaan. Jokainen istuu omassa huoneessaan yksin, välissä on ohut seinä. Vasta kun pari on kiinnostunut toisistaan ja mennyt kihloihin, he saavat nähdä toisensa.

Kun pari on saanut nähdä toisensa, he lähtevät tutustumislomalle ja jo kolmen viikon päästä heidän pitää mennä naimisiin. Jos ihastus kestää vielä kun toisen näkee, marssitaan vihille. Ja mitä sanoo yksi naisista, kun hänen sulhasensa kertoo olevansa biseksuaali. Todella koukuttavaa.

Gianni Versacen murha

15 juli 1997Andrew Cunanan ampui Gianni Versacen. Yhdeksänosaisessa sarjassa seurataan murhaajaa ja avataan hänen rikkonaista taustaansa, joka on täynnä valheita ja murhia. Tavattoman synkkä, tosi ja vahva sarja (tätä on hetkittäin jopa vaikea katsoa, niin raaka se on), mutta näyttelijä Darren Criss tekee loistavan roolin psykopaattina Andrew Cunananina. Lisäksi näemme Penelope Cruzin Donatella Versacen roolissa ja Ricky Martin esitää Versacen miesystävää.