Touko Laaksonen eli Tom of Finland (1920-1991) tunnetaan itsevarmoista ja maskuliinisista mieshahmoista. Hän eli aikana, jona homoseksuaalisen kuvaston levittäminen oli rikollista ja vaarallista. Kotimaassaan hän pysyi lähes tuntemattomana kutakuinkin kuolemaansa asti.

Laaksosen kiinnostus taiteisiin heräsi lapsuuskodissa

Ura käynnistyy toden teolla USA:ssa 80-luvulla

Laaksonen ryhtyi viettämään aikaa yhä enemmän Yhdysvalloissa sen jälkeen kun hänen elämänkumppaninsa Nipa kuoli 1981.

Tom of Finland buumi valloittaa Suomen

Tom of Finland -buumi tuli Suomeen isosti 2014. Tompan miehet nähtiin sarjakuvafestivaaleilla ja Postimuseon näyttelystä. Silloin Posti julkisti Tom of Finland postimerkit ja Finlaysonin Tom of Finland -mallisto tuli.

Tekeillä oli kaksikin kotimaista elokuvaa, joista Dome Karukosken ohjaama valloittikin teatterit 2017.

Tom of Finlandista tehtiin myös musikaali Turun kaupungin teatteriin, johon kiinnitettiin tuolloin suosittu tubettaja Tuure Boelius nuoren Touko Laaksosen rooliin. Musikaali oli osa Suomi 100-juhlavuoden virallista ohjelmaa.

Musikaalin lapsinäyttelijöistä nousi tuolloin 2016 kohu. Jotkut kansalaisista pyysivät lapsiasiainvaltuutettua puuttumaan asiaan.

Myös Finlaysonin ToF-mallisto sai kansan ahdasmielisimmän osan tekemään tappouhkauksia ja muuta vihamielistä.

Tekeillä oli myös toinen elokuva työnimeltään Tom. Sen olisivat ohjanneet Vesa Kuosmanen ja Henri Huttunen ja pääosassa olisi nähty Olli Rahkonen. Elokuva ei kuitenkaan edennyt. Trailerin voi vielä katsoa.

QX Gay Gaalassa 2015 Maria Sid juonsi gaalan Finlaysonin ToF-kuosista tehdyssä iltapuvussa, jonka suunnitteli gaalaa varten Mert Otsamo.

2015 juontaja Maria Sid laskeutui katosta Philomela-kuoron laulaessa Haltin häitä tasa-arvoisen avioliittolain kunniaksi. Sidin leninki oli tehty Finlaysonin Tom of Finland-kankaasta ja sen suunnitteli Mert Otsamo, tyyli jälleen Teri Niitti.

ToF-elokuvan markkinnointikampanjassa nerokkaasti julkisuuden henkiköitä esiintyi mainoksissa Tompan tyyliin.

Tom of Finland -säätiö kehottaa sosiaalisessa mediassa kaikkia juhlistamaan Tom of Finlandin päivää 8. toukokuuta. Joka vuosi.

Tallinan Fotografiskan Tom of Finland näyttely jouduttiin sulkemaan ennenaikaisesti koronaepidemian takia. Näyttelystä on kuitenkin laadittu video, jossa Brent Arell kertoo mielenkiintoisia seikkoja Touko Laaksosen elämästä.

Tom of Finlandista on tehty myös vodkabrändi, jota valmistaa kotimainen One Eyed Spirits. Touko Laaksosen 100-vuotispäivän kunniaksi vodkasta on tehty 500 kappaleen erikoiserä, jonka pullot on puettu nahkaan. Erikoiserä on tulossa Alkoihin. Pullojen nahkatakit on tehty kierrätetyistä nahkatakeista, kertoo One Eyed Spiritsin toimitusjohtaja Olli Hietalahti QX:lle. Nostakaamme malja Toukolle!