Pirjo Honkasalo on nyt 28. taiteen akateemikko ja vasta toinen elokuvaohjaamisesta arvonimen saanut taiteilija. Arvonimi myönnettiin viime viikon perjantaina.

Honkasalo on tällä hetkellä Madeiralla enemmän ja vähemmän jumissa koronaepidemian vuoksi. Hän vastaanottaa akateemikon arvonimen myöhemmin järjestettävässä juhlatilaisuudessa, todetaan Valtioneuvoston tiedotteessa.

Presidentti myöntää akateemikon arvonimet taideneuvoston esityksestä. Taideneuvosto toi perussteluissaan esille Honkasalon kansainvälistä tunnettavuutta ja maailmanlaajuista arvostustaan. Honksalo on voittanut useita Jussi-palkintoja ja hänen elokuvansa on nähty merkittävillä elokuvafestivaaleilla ympäri maailman.

”Honkasalon elokuvallinen kertojanääni ja omalaatuinen muotokieli ovat tuottaneet poikkeuksellisen vahvoja elokuvia useiden vuosikymmenien ajan”, todetaan tiedotteessa.

Honkasalon elokuvansa käsittelevät ihmisyyden syvintä olemusta ja sitä yleistä inhimillisyyttä, joka yhdistää meitä kaikkia. Hän ei elokuvissaan kaihda vaikeitakaan aiheita, kuten Melancholian 3 huonetta elokuvan kuvaus Venäjän ja Tšetšenian lapsien maailmasta sodan keskellä osoittaa.

Taideneuvosto perusteli Honksalon nimitystä myös hänen pitkällä urallaan elokuvantekijöiden opettajana, hänen kyvyillään tarttua ajankohtaisiin aiheisiin ja puolustaa ihmisoikeuksia, mitä taideneuvosto pitää Suomen taide-elämää rikastavana.

Honkasalo kommentoi nimitystään Helsingin Sanomille: ”Arvonimi kuulostaa äärimmäisen juhlavalta ja velvoittavalta juuri siksi, ettei siihen liity minkäänlaisia velvollisuuksia”.

Honkasalo olisi kuitenkin kiinnostunut pohtimaan Suomen tilaa yhdessä muiden akateemikkojen kanssa.

”Länsimainen elintapamme ei ole niin vaihtoehdotonta kuin meidät on saatu uskomaan”, kommentoi Honkasalo HS:lle.