”Elämä oli syksyllä 2016 synkkää. Olin vasta toipumassa vakavasta sairaudesta. jon- ka jättämät arvet olivat halvaannuttaneet minut sosiaalisesti. Olin stigman lyömä ja epätoivoisesti etsin ratkaisua, miten koko kehoani peittävät pigmenttiarvet saisi pois.”

Näin kirjoittaa Toni Kitti taidenäyttelynsä The End of the Tunnel statementissä.

Toni kertoi avoimesti sairastumisestaan jo muutama vuosi sitten, muiden muassa Helsingin Sanomille 2017.

Valokuvaajana Toni oli päättänyt panostaa taiteilijan uraan ja oli muuttanut Berliiniin 2012. Siellä hän sairastui flunssaoireisiin, jotka pahenivat nopeasti niin, että hän päätyi sairaalahoitoon, jossa hän joutui huonon kuntonsa takia olemaan lähes kaksi kuukautta. Aids-diagnoosi oli täysi yllätys ja tietenkin hirveä shokki.

Valokuvaajana Toni on tottunut laittamaan itsensäkin peliin. Kuvassa aids-arpia 2012

”Kuoleman lähellä käyminen vaikuttaa siihen, että asioita saa tehtyä. Tajuaa, että aika on rajallista”, Toni kuvaili HS:lle. Hän kertoo, että 2001-luvun alussa hän alkoi uskoa internetin valheellisia väittämiä, joiden mukaan hi-virusta ei olisi edes olemassa. Hän ei käynyt testeissä ja sairastui siksi vakavasti ennen kuin sai tietää tartunnastaan. Nyt Tonin hiv on hoidossa, eikä vaikuta hänen elämäänsä hallitsevasti.

”Valo osaltaan toi minut takaisin elämään pimeästä paikasta, jonne en enää koskaan tahdo palata. Valaisimien valmistaminen myös jäi taakse. Ehkä ne tekivät tehtävän- sä. Pari kuukautta sitten ostin puolisoni kanssa kirpputorilta punaisen ”Arpa on hei- tetty”-pullon.  Se on vitriinissä ihan itsenään, eikä siitä tule ikinä valaisinta”, päättyy Tonin näyttelyn statement.

 

Toni Kitti The End of the Tunnel galleria Kalleriassa 15.9. – 27.9.2020, Kaarlenkatu 10, Helsinki.

Tonin valaisimia on myös myynnissä hänen verkkokaupassaan.