Lhbtqi+ -elokuvien festivaali on jälleen täällä. Vinokino alkaa tiistaina Turussa. 23. – 25.10. Kino Dianassa näytetään kolmen päivän aikana seitsemän pitkää elokuvaa, kolme dokumenttia ja kaksi lyhytelokuvakoostetta ja jo  ennen festivaaliviikonloppua on Bar Ö:ssä kaksi maksutonta dokumenttielokuvanäytöstä: Pier Kids tiistaina  ja Ahead of the Curve keskiviikkona, kerrotaan Vinokinon tiedotteessa.

– Pier Kids on mielenkiintoinen myös BLM-näkökulmasta. Se seuraa kolmen mustan nuoren elämää kuvaten sitä, miten 50 vuotta Stonewallin mellakoiden jälkeen yhä edelleen monet kotoaan häädetyt sateenkaarinuoret elävät kodittomina New Yorkissa, kertoo Vinokinon koordinaattori Antti Tiainen tästä ajankohtaisesta dokumentista.

Ahead of the Curve  seuraa maailman ostetuimman lesboille suunnatun aikakauslehden eri vaiheita 90-luvun alusta tähän päivään.

Festivaaliviikonlopun ensimmäinen elokuva on Monica Zanettin ohjaama australialaiskomedia Ellie & Abbie (& Ellie’s Dead Aunt). Sydäntä lämmittävä komedia 17-vuotiaasta Elliestä (Sophie Hawkshaw). Ellien äitiä elokuvassa esittää Kotiin takaisin -sarjasta tuttu Marta Dusseldorp.

-Kepeiden komedioiden lisäksi ohjelmistossa on tänäkin vuonna laadukkaita draamaelokuvia. Esimerkiksi Moffie on elokuvakerronnallisesti erittäin taidokas, toteaa Tiainen tiedotteessa.

Queer Desire lyhytelokuvakoosteessa nähdään We’re Not Here, jonka toisessa pääosassa on Jussi-palkittu Pekka Strang, joka on yksi vuoden tärpeistä.

Vinokino haluaa kiinnittää huomiota Venäjän kamalaan tilanteeseen – ja auttaa

Venäjän huolestuttava ihmisoikeustilanne näkyy myös Vinokinon ohjelmistossa, jossa siitä kertoo kaksi dokumenttia, A Worm in the Heart ja Welcome to Chechnya.

– Ne eivät välttämättä ole helppoja katsoa, mutta haluamme tuoda esiin ja nostaa keskusteluun Venäjän heikentyneen ihmisoikeustilanteen, Tiainen toteaa tiedotteessa ja jatkaa:

– Venäläiset ihmisoikeusaktivistit tarvitsevat apuamme, joten keräämme festivaalin aikana rahaa heidän toimintansa tukemiseksi MobilePay -lahjoituksin.

Welcome to Chechnya oli myös Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin ohjelmistossa muutama viikko sitten ja sen arvostelu löytyy QX:stä.

Lue lisää: Syynissä Rakkautta & Anarkiaa 2020-elokuvafestivaalin queerelokuvat

Pandemian aikana kävijöiden turvallisuus on huomiotu

Koronapandemian seurauksena festivaalilla kiinnitetään erityisen paljon huomiota hygieniaan ja kävijöiden turvallisuuteen, tiedotteessa vakuutetaan. On käsidesipisteitä ja kävijöille on tarjolla kasvomaskeja. Elokuvissa myös istutaan hiljaa paikoillaan ja turvavälien pitäminen on siten mahdollista teatterissa. Kävijöiden toivotaan myös käyttävän Koronavilkku-sovellusta.

Elokuvat ovat merkittäviä lhbtqi+ kulttuurille ja elokuvafestivaali tapa kokea yhteisöllisyyttä. Tämä korostuu etenkin näin vaikeina aikoina.

– Festivaalimme antaa monelle mahdollisuuden kokea yhteisöllisyyttä. Tunteen siitä, että on hyväksytty sellaisena kuin on, joten siksi päätimme järjestää Vinokinon myös näinä poikkeuksellisina aikoina, kertoo Turun seudun Seta ry:n puheenjohtaja Taija Ahlstedt, Vinokinon tiedotteessa

Rajoitusten ja turvallisuuden takia lippuja on vähemmän saatavilla, mikä kannattaa huomioida ja hommata liput etukäteen, muistutetaan vielä tiedotteessa.

Turun seudun Seta ry:n järjestämä Vinokino on Suomen ainoa elokuvafestivaali, jolla näytetään vain ja ainoastaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tarinoita kertovia elokuvia. Vinokino järjestetään tänä vuonna Turussa 29. kerran.

Katso koko ohjelmisto Vinokinon sivuilta.