HBO:lla viime perjantaina julkaistu dokumentti Transhood kertoo neljän transnuoren ja heidän läheistensä tarinan. Dokumentti on kuvattu viiden vuoden aikana ja se kertoo eri ikäisten nuorten sukupuoli-identiteetin vahvistumisesta. Lapset olivat dokumentin alkaessa iältään 4, 7, 12 ja 15.

Nuorimman lapsen, Phoenixin, ikä, 4-vuotta saattaa herättää. Vanhemmat tuovat dokumentissa kuitenkin esiin, että alle 18-vuotiaille ei tehdä kirurgisia muutoksia, mikä julkisessa keskustelussa usein ohitetaan. Muutosprosessi on 4-vuotiaalle pelkästään sosiaalinen – jolla silläkin on valtava merkitys. Mukana on myös varsinainen supertähti, Avery, joka jo 7-vuotiaana oli noteerattu mediassa ja esiintyi muiden muassa National Geographicin kannessa.

Dokumentti on kuvattu pelkästään Yhdysvalloissa, eikä missään sen metropoleista. Transhood on kuvattu ohjaaja Sharon Liesen kotikaupungissa Kansasissa. Se tuo myös esiin sen synkän muutoksen, mikä tapahtui Trumpin voittaessa presidentinvaalit 2016. Translasten perheissä muutosta pelättiin etukäteen ja se myös tuli. Yhteiskunta muuttui transvihamielisemmäksi. Dokumentti on valmistunut ennen 2020 vaaleja, joten uuden toivon nousua siinä ei nähdä.

 

Transhood on lopulta hyvin tavallinen kuvaus lapsiperheistä. Time onkin arviossaan kirjottanut Transhoodin normalisoivan transsukuopuolisuuden. Sen se tekee.

Lapset ovat lapsia. Vilkkaita ja käyvät läpi tunteiden äärilaitoja kasvaessaan. Haparoivat ensimmäisissä ihmissuhteissaan ja vihaavat vanhempiensa uusia kumppaneita. Nämä lapset myös kertovat ymmärtäneensä jo pieninä olevansa trans.

Transhood tuo myös hyvin esiin sen, mitä lapsen transsukupuolisuus, merkitsee muulle perheelle. On surua, on pelkoa lapsen pärjäämisestä, on rajatonta kannustusta ja rakkautta. Joudutaan itsekin kärsimään, kun ystävät ja jopa omat suvun jäsenet hylkäävät koko perheen. Tulee avioeroja.

Amerikan sydänmailla kun ollaan uskonto on läsnä, aseita käsitellään. Huomataan, että äidin työantajan terveysvakuutus ei riitäkään korvaamaan lapsen hormonihoitoja. Kuitenkin kaupungissa on transsukupuolinen parturi, joka keskustelee sulavasti transnuoren kanssa muustakin kuin hiustenleikkauksesta.

Yksi lapsista, Jay, valitsee salata identiteetin ystävältään, kuten arvata saattaa sen paljastuessa ei käy hyvin ja ystävyys katkeaa. Ei ole harvinaista, että transsukupuoliset eivät heti kerro identiteettiään. ”Se on meille luonnollista, koska meitä pelottaa niin paljon”, toteaa Jay dokumentissa.

Vanhin dokumentin kuvaamista on mallin urasta haaveileva Leena, joka nähdään herttaisesti uima-asuostoksilla isänsä kanssa. Myöhemmin katsojat pääsevät todistamaan miten hän ensimmäinen suhteensa kariutuu. Leena myös puhuu sukupuolenkorjausleikkauksesta.

Perheiden tarinoiden väleihin on leikattu transvihamielisiä julkisia puheenvuoroja poliitikoilta ja Youtuben kanavilta, mitkä muistuttavat siitä todellisuudesta, mikä Amerikassa vallitsee.

Dokumentti on hyvin asiallinen ja sellaisena hieman tylsä, se on kuitenkin merkittävä, sillä vastaavaa ei ole tehty. Suosittelen tämän katsomista ihan jokaiselle.

Transhood on katsottavilla nyt HBO Nordicilla.