Virolaisen maalarin Elisàr von Kupfferin (1872-1932) maalaus Il Chiaro Mondo dei Beati – joka suomentuu kutakuinkin ”Siunattujen kirkas maailma” – tulee jälleen esille entisöinnin jälkeen Sveitsissä, Ticinon kantonissa sijaitsevaan Asconan kaupunkiin.

Kaikkiaan 26 metrin pituinen pyöreän huoneen seiniä kiertävä teos kuvaa ison joukon miehiä, kaikkiaan 84 miestä, näkemyksessä homoseksuaalisesta paratiisista. Maalaus tehtiin Monte Veritàlla, mäellä josta näkyy koko Ascona ja joka viime vuosisadan alussa oli suosittu kohde vegetaarisille taiteilijoille, anarkisteille ja intellektuelleille, kerrotaan Sveitsin virallisen turistinfon tiedotteessa.

Elisàr von Kupfferia kuvaillaan Euroopan gay pioneeriksi. Vuonna 1891 hän tapasi Eduard von Mayerin (1873-1960) ja he olivat siitä lähtien elinikäisiä kumppaenita ja jopa perustivat yhdessä filosofisen ja uskonnollisen Klarismus liikkeen. Liike tavoitteli sosiaalista ja seksuaalista tasa-arvoa. Von Kupfferin teoksen entisöinnistä vastannut historoitsija David Streiff kertoo, että miehet saapuivat Ticinoon 1915 ja vaikuttivat kantonissa avoimesti gayparina, mikä oli ”aivan poikkeuksellista katolisessa kantonissa”.

26 metrinen homoseksuaalinen paratiisi, sen 84 rakastavaa ja leikkivää miestä kaikkiaan 33 eri kohtauksessa maalattiin yhteen huoneeseen pariskunnan rakennuttamaan parantolaan Sanctuarium Artis Elisarioniin. Miesten kuoltua teos unohtui, mutta sen löysi uudelleen 1977 taidehistoroitsija Harald Szeemann, mutta vasta nyt sen voi nähdä entisöidyssä loistossaan.

Teos on nyt jälleen nähtävillä Monte Veritàlla ja koferenssikeskuksessa. Streif toteaa, että teos on ”ajaton. Se on ainutlaatuinen. Mitään vastaavaa ei ole olemassa”.

Voi katsoa koko teoksen virtuaalisesti täältä.