Raaseporissa vietettiin Pride-viikkoa. Tapahtuma palasi nyt viidettä kertaa vuoden tauon jälkeen ja uudessa muodossa. Se järjesttiin tänä vuonna teemaviikkona ympäri Raaseporia. Ohjelmassa oli muun muassa työpajoja, musiikkia, sanataidetta, kiipeilyä, iltajuhlia, elokuvanäytöksiä ja uudella tavalla toteutettu kulkue, johon sai osallistua valitsemallaan kulkuneuvolla.

Raasepori Priden kulkueessa nähtiin myös traktori

Tove Janssonista kertova elokuva palkittiin Jussi gaalassa. Tove sai parhaan elokuvan palkinnon, joka ojennettiin tuottajille Aleksi Bardy ja Andrea Reuter. Elokuva sai myös parhaan ohjauksen palkinnon: Zaida Bergoth ja paarhaan naispääosan palkinnon: Alma Pöysti, parhaan kuvauksen palkinnon: Linda Wassberg, palkinnon pukusuunnitelusta: Eugen Tamberg, palkinnon maskeeraussuunnittelusta: Riikka Virtanen ja lavastussuunnittelusta: Catharina Nyqvist Ehrnrooth. Tove vei siis kaikkiaan seitsemän palkintoa yli kolmanneksen illan aikana jaetuista palkinnoista.

Akateemikko Pirjo Honkasalo palkittiin Jussi Gaalassa. Kuluneen vuoden elokuville annettujen palkintojen ohella ojennettiin Honksalolle palkintona 50 vuoden urasta Betoni-Jussi.

MTV Video Music Awardseilla nähtiin uusia ja legendaarisia tuttuja. Madonna myös kunnioitti 40 vuotiasta MTV:tä, joka on ollut merkittävä hänenkin uralleen. Gaalan suurin voittaja oli Lil Nas X, jonka video MONTERO (Call Me By Your Name) voitti paitsi Video of The Year -palkinnon, myös palkinnon parhaasta ohjauksesta ja visuaalisista efekteistä. 22-vuotias räppäri julisti onneaan myös Twitterissä: ”AHHHHH SUCK MY COCKKKK AHAHAHAHAHAHAHA”. Hän luonnollisesti myös esiintyi tapahtumassa livenä. Onko kenelläkään koskaan ollut tällaista määrää pelkkiä miehiä lavalla? Tuskin.

 

Madonna MTV Gaalassa
Cyndi Lauper
Billy Porter

Lil Nas X on tehnyt jälleen uuden hienon musiikkivideon. Erittäin ajankohtaisen ja eroottisen ilmaisun rajoja kolkutteleva artisti on uusimmassa videossaan Brokeback Mountain -tunnelmissa. Lil Nas X julkaisi tällä viikolla myös albuminsa Montero.

Iso-Britannian vanhin gaylehti lakkauttaa printin 50 vuoden jälkeen. Gay Times julkaistiin ensimmäisen kerran 1984, mutta sen varhaisin edeltäjä aloitti jo 1975. Vuosikymmenten ajan sen rooli on ollut kriittisen tärkeä lhbtq+ yhteisölle, tarjoten oikeaa tietoa ja lohtua viharetoriikan sijaan aktivismin varhaisvaiheista homopropagandain kumoamiseen saakka. Lehti ilmestyi kuukausittain aina 2020 saakka, jolloin se alkoi ilmestyä neljä kertaa vuodessa. Lehden taru ei suinkaan vielä pääty, vaan se jatkaa digitaalisena. Printin käyttäjiä oli enää kaksi prosenttia lukijoista. Yhtenä perusteena printin jättämiselle kerrotaan ekologiset syyt.

Sillä silmällä eli Queer Eye/Fab Five tulee Leegoina. Setti tulee myyntiin lokakuun alussa ja se sisältää viisi pikku-ukkoa, jotka on tehty ohjelman hahmojen mukaan, eli mukana ovat Karamo, Jonathan, Antoni, Bobby ja Tan.

Ruotsissa avattiin maan ensimmäinen lhbtqi-vanhainkoti. Kyseessä on oma osasto Tukholman ulkopuolella Handenissa. Tarkoituksena on luoda inklusiivinen ympäristö, missä kaikki voivat olla täysin omana itsenään.

Buckinghamin palatsin alueella on aiemmin sijainnut gaybordelli. Asian nosti tällä viikolla esiin Pink News, joka viittaa lhbtq+ historoitsija Norton Rictorin jo 2013 julkaisemaan esseeseen, jossa gaybordellin sijaintia nykyisen palatsin alueella pidetään todennäköisenä. Bordellista löytyy mainintoja ainakin vuodelta 1649. Palatsia alettiin rakentaa 1703.