Kansalaisaloite Oikeus olla luovutettiin eduskunnalle perjantaina. Allekirjoituksia aloite sai jopa 68 000. Prosessi etenee siten, että ensin on lähetekeskustelu salissa ja sen jälkeen valiokuntavalmistelu, mistä aloite tulee eduskunnan käsiteltäväksi. Aloite pyrkii kieltämään eheytyshoidot.

Pohjois-Karjala Pridea vietettiin Joensuussa, missä nähtiin tämän vuoden viimeinen kulkue kotimaassa. Edeltävänä päivänä oli kuitenkin harmin paikka, sillä torin laidalla liehuneet sateenkaariliput oli vedetty alas. Kumpikin lippu otettiin alas eri aikoina, toinen oli varastettu ties minne, toinen jätetty penkin alle ja se saatiin takaisin salkoon. Toisen salon narut sen sijaan oli tuhottu. Priden järjestäjät pitivät kadonneelle lipulle muistotilaisuuden.

Pohjois-Karjala Priden kulkue

Elina Gustafssonista on ilmestynyt kirja. Rohkeudella Elina Gustafsson on Ulla-Maija Paavilaisen kirjoittama ja sen julkaisi Otava. Kustantajan mukaan teos on ”kiihkeä kuvaus kapinallisen nuoren naisen matkasta nyrkkeilyn Euroopan mestariksi ja yhdenvertaisuuden lähettilääksi”.

Elina Gustafsson ja Ansku Bergström Tanssii tähtien kanssa 2021, taival päättyi kuitenkin jo.

Young Royals saa kakkoskauden. Mieskoreudellaan villinnyt Netflix-sarjam suosikkinäyttelijät ovat vahvistaneet olevansa mukana, eli: Omar Rudberg (Simon), Edvin Ryding (Wilhelm), Malte Gårdinger (August), Nikita Uggla(Felice) ja Frida Argento (Sara). Sarja on villinnyt etenkin Ruotsissa. Pääosien esittäjät Omar ja Edvin olivat painetun QX:n heinäkuun numeron kannessa ja tekivät siitä yhden suosituimmista numeroista koskaan.

Young Royalsin Omar ja Edvin

Sinkkuelämää sarjassa Carrien gay-ystävää näytellyt Willie Garson kuoli.  Garson oli vasta 57 vuotias. Kuolinsyynä oli haimasyöpä. Häneltä jäi poika Nathen, joka vahvisti Instagram-päivityksellään isänsä poismenon muistellen tätä koskettavasti. Sex and the Cityn ohella Garson nähtiin sarjoissa White Collar, Tähtiportti, ja muiden muassa elokuvissa Mars Attacks!, The Rock, Freaky Fridayoch Being John Malkovich, Sekaisin Marista.

Willie Garson ja Sarah Jessica Parker

Tom Fordin puoliso kuoli.  Richard Buckley menehtyi kotonaan Los Angelesissa pitkään sairauteen, läsnä oli puoliso Fordin lisäksi parin 8-vuotias poika Jack. Pari tapasi jo 1986, he avioituivat 2014. Buckley oli muotitoimittaja, jonka ura alkoi jo 1979, hän oli 72 vuotias.

Tom Ford ja Richard Buckley

Emmy-gaalassa nähtiin viime sunnuntaina tv-maailman tähdet kuten Kate Winslet, Gillian Anderson, Olivia Colman ja Jean Smart. Lhbtq+ vinkkelistä erityisen merkittävää oli Posen MJ Rodriguezin ehdokkuus ensimmäisen transnaisena Parhaan naispääosan palkinnon saajaksi, palkinnon vei kuitenkin The Crownin Olivia Colman. Saman sarjan Emma Corrin on  aiemmin kertonut olevansa queer ja suosivansa pronomineja they/her, hänkin jäi ilman palkintoa, mutta valloitti punaisella matolla. Evan McGregor sai palkinnon gayroolistaan sarjassa Halston.

Emma Corrin Emmy-Gaalassa 2021 MiuMiun lookissa.

Madonnan konsertti-dokkari sai ensi-iltansa. Madame X sai ensiesityksensä torstaina New Yorkissa. Tilaisuuden alkaessa näyttikin siltä, että paikalla on koko kaupungin kerma, mutta itse juhlakalu ei ole – popin kuningatar teki näyttävän sisääntulon ”muodikkaasti myöhässä”, kertoo tilaisuudesta Vogue. Dokumentti kuvattiin Madonnan viimeiseltä intiimiltä kiertuuelta, joka suurten stadioneitten sijaan nähtiin pienemmissä teattereissa.

Ruotsissa valittiin tyyli-ikoniksi mies mekossa. Tukholmassa juhlittiin torstaina NK-gaalassa, missä valittiin vuoden tyyli-ikoniksi fashionista Fredrik Robertsson. Hän kertoi QX:lle valintansa jälkeen olevansa iloinen, että NK:n kaltainen klassinen toimija valitsee tyyli-ikoniksi ”miehen mekossa”.

Fredrik Robertsson

 

Lil Nas X jälleen! Tätä miestä ei vain pääse karkuun tänä vuonna. Musiikin uudistajaksikin kutsuttu nuorukainen koskettaa nyt tulkitsemalla Dolly Partonin kantriklassikon JoleneJa kyllä se koskettaa kun homomies laulaa ”Jolene, I’m begging you please don’t take my man”. ”Please don’t take him even though you can.” Lil Nas X esitti versionsa BBC:n Radio 1 Live Loungessa tiistaina.

 

Viikon data:

  • Vuonna 2020 maailmassa kuoli AIDSiin 680 000 ihmistä.
  • Vuonna 1984 AIDSiin kuoli maailmassa 25 000 ihmistä. 

(Lähde WHO, Avert)