”Muoti-, taide- ja tajuntaryhmä”, ”pellejä ja satuolentoja”, ”arjen karnevaalia” ovat luonnehdintoja, joita on lehtien otsikoissa saanut 30 vuotta sitten perustettu Plastic Pony. Ryhmän ensi esiintyminen yleisölle oli muotinäytöstä parodioiva performanssi kesällä 1991 Espan lavalla Helsingissä, kertoo ryhmän historiasta sen nyt 30.9.2021 merkkipäivän kunniaksi avatun näyttelyn tiedote.

1991 syksyllä perustettiin lama-ajan piristykseksi pieni ”liikekeskus” Kalevankadulle. Näyteikkunan värikäs sekamelska aiheutti ohikulkijalle enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia, mutta vaatekaupan lisäksi tilassa toimi myös kahvila ja vessaan rakennettu galleria.

– Se oli meidän Factory, Plastic Ponyn perustajat Joona Braf ja Petri Sipilä kuvailevat viitaten Andy Warholin New Yorkissa toimineeseen studioon.

Kauppaan uskaltautui pukeutumisesta kiinnostuneita kokeilijoita, joista kasvoi Plastic Pony -ryhmä. Pian Plastic Ponya pyydettiin esiintymään klubeille ja tapahtumiin. Ensimmäisenä oli vuorossa Suomen ensimmäiset erotiikkamessut Lepakossa. Omaan tyylin toteutetun ”muotinäytöksen” mahdollisen eroottisuuden ryhmä jätti katsojan mielikuvituksen varaan. Kevään 1992 aikana toteutettiin missikilpailu, jossa kysyttiin pitääkö missin olla nainen. Miss Plastic Pony esitettiin keskeillä paikoillaa kuten Vanhalla ylioppilastalolla, Hotelli Inter-Continentalissa ja Espan lavalla. Plastic Pony liikkui ryhmänä Helsingin kaduilla ja yössä, ja esiintyi muun muassa Neljä ruusua -yhtyeen musiikkivideoissa.

Plastic Pony – Pony M – Pony building ja vaatekauppa

Esiintyminen mediassa oli osa Plastic Ponyn toimintamallia. Lehtien ja television kautta ryhmä löysi ystäviä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ja pian Plastic Pony alkoi järjestää omia tapahtumia. Sarjan aloitti tammikuussa 1993 Vanhalla järjestetty 1970-lukuhenkinen Disco, jonka ohjelmistoon kuului ensiesiintymisensä tehnyt Pony M. Yhtye teki sittemmin useita keikkoja eri asuissa ja vaihtuvissa kokoonpanoissa lähes kymmenen vuoden ajan. Kehonäytös ja siinä esitelty urheilulaji ”pony building” Tavastialla vuonna 1994 oli esimakua myöhemmästä kehopositiivisuusajattelusta, muistellaan tiedotteessa. Ja 1994 Uudenmaankadulle avattiin oma konseptiltaan perinteisempi vaatekauppa. Asiakaskuntaan kuului ajan pop-tähtiä, ja myymälän tuotteet pääsivät muotilehtien kansiin.

Vuosina 1995–1998 Plastic Ponyn ydinryhmä toimi Lontoossa. Siellä järjestettiin erilaisia esiintymisiä ja näytöksiä, mm. Lontoon vaihtoehtoisilla muotiviikoilla. Pääosassa olivat nyt vaatteet, joita myytiin Lontoon ohella aina Japanissa ja Hongkongissa.

Plastic Pony katusiivousta Lontoossa 1997

Plastic Ponyn laukka ehkä hidastui, mutta ei hyytynyt

1990-luvun lopulla Plastic Pony piti näyttelyitä Helsingissä. Ensimmäinen oli Muu-galleriassa 1997. Ryhmän toistaiseksi viimeinen catwalk-näytös nähtiin syksyllä 2003 Taidehallissa, missä esiteltiin täysin uusi vaatemallisto. Plastic Pony on sittemmin nähty myös Designmuseon, HAM Helsingin ja Helsingin kaupunginmuseon näyttelyissä. Plastic Pony on ollut mukana erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, vaikka julkiset esiintymiset ovatkin viime vuosina olleet paljon harvalukuisempia kuin 1990-luvulla, kertoo tiedote.

Ylen haastattelussa ryhmän jäsenet kertoivat tuolloin 70-luvun musiikin olevan heille tärkeää. Syvään lamaan säihkettä ja glitteriä tuonut Pony M nähdään villitsemässä yleisöä Vanhalla Abban Does Your Mother Known riffien tahdittamana.

Helsingin Sanomissa kerrottiin 1997 Plastic Ponyn vierailusta Muu ry:n tiloissa. Tuolloin jo Lontooseen siirtynyt ryhmä oli kotimaassa jo etäisempi. HS:n mukaan ryhmään kuului tuolloin 200 jäsentä, mm. Rosa Liksom.

Plastic Ponyn retrospektaakkeli nähtiin Helsingin juhlaviikoilla 2018, sen esittelyssä todetaan näin: ”Karnevalististen asujen kautta Plastic Pony on kyseenalaistanut arkisia normeja ja perinteisiä sukupuolirajoja sekä pyrkinyt tarjoamaan ihmisille aineksia identiteetin rakentamiseen”.

Lisää muualla: Plastic Ponyn dokumentteja Yle Areenassa

Plastic Pony Longa-galleriassa Kalasatamassa 1.-21.10.2021 ke-pe 12-18, la-su 12-16. Tukkutorinkuja 6,00580 Helsinki.