Italiassa lhbtq-yleisö juhli viikonloppuna, kun San Remon laulukilpailun voitti Mahmood ja Blanco duetollaan Brividi. Avoimesti lavalla flirttaileva parivaljakko osoittaa intensiivisen rakkauslaulun sanat toisilleen ja voittaa yleisöäänestyksen murskaluvuin. Yhtä avointa ulostuloa ei olla totuttu näkemään Italian valtakunnallisessa televisiossa, vaikka viime vuosina Måneskin ja Marco Mengoni kumppaneineen ovat flirttailleet avoimesti gay-yleisön kanssa.

Alasti väristyksissä

Joskus en osaa ilmaista itsenäni 

Ja haluaisin rakastaa sinua, mutta erehdyn aina

Ja haluaisin varastaa sinulle helmitaivaan

Ja maksaisin lähteäkseni

Hyväksyisin myös valheen

Ja haluaisin rakastaa sinua mutta erehdyn aina

 Ja saan väristyksi, väristyksiä, väristyksiä.”

Brividi (Väristyksiä) asettaa kaikenlaisen rakkauden sukupuolesta riippumatta samalle viivalle, olematta kuitenkaan alleviivaava. Italiassa, jossa tähän saakka lhbtq-kulttuuri on totuttu valtamediassa näkemään sivulauseissa tai rivien välisissä vihjauksissa, on kappaleen sanoma tuore ja tervetullut. Sanremon laulukilpailu onkin viime vuosina onnistunut karistamaan menneisyyden pölyt harteiltaan ja antanut enemmän tilaa nuorille tekijöille ja artisteille. Italiankielistä musiikkia kuunnellaan kansainvälisesti enemmän kuin koskaan. 

Alessandro Mahmoud, artistinimeltään Mahmood on 29-vuotias Milanossa syntynyt artisti, joka tuli tunnetuksi voitettuaan Sanremon laulukilpailun vuonna 2019 kappaleella Soldi, sijoittuen samana keväänä toiseksi Euroviisuissa. Samana vuonna julkaistu esikoisalbumi Gioventú bruciata kipusi Italian listakärkeen, samoin kuin viime vuonna julkaistu kakkosalbumi Ghettolimpo. Soldi -singleä on kuunneltu Spotifyssa lähes 200 miljoonaa kertaa. Tämän vuonna Mahmood osallistui kilpailuun yhdessä 18-vuotiaan laulajan Blancon, oikealta nimeltään Riccardo Fabbriconin kanssa, jonka ensisingle Blu celeste oli valtava menestys viime syksynä Italiassa.

Italialainen oikeistopopulisti Mario Adinolfi ennätti syyttää kaksikkoa varkaudesta “todellisilta italian musiikin jättiläisiltä”, kuten Elisalta ja Gianni Morandilta, jotka hänen mukaansa, olivat heteroina epäonnisessa asemassa kilpailussa. Vuonna 2019 varapääministeri Matteo Salvini kritisoi kärkkäästi Mahmoodin lähettämistä Italian edustajana Euroviisuihin. Nähtäväksi jää malttaako hän pitää suunta kiinni tällä kertaa.

Onko seksuaalisen suuntautumisen oltava perusteltavissa?

Brividin musiikkivideota on pidetty osaltaan eräänlaisena merkkipaaluna ja Mahmoodin odotettuna ulostulona. Tähän saakka artisti on kieltäytynyt vastaamasta toimittajein kysymyksiin aiheesta. “Mielestäni on tietyssä määrin väärin puhua julkisesti näistä asioista”, on hän todennut. Samaan aikaan hänen lausuntoaan on pidetty kyseenalaisena kehotuksena olemaan osoittamatta seksuaalisuuttaan. Nuoremman sukupolven, jota Mahmood ja Blanco edustavat, viesti on kuitenkin erilainen – onko seksuaalisen suuntautumisen oltava perusteltavissa? Brividi on rakkauslaulu, johon kuka tahansa voi samaistua. Mahmood ja Blanco katsovat lavalla toisiaan silmiin ja pyyhkäisevät kerralla pois toksista maskuliinisuutta koskevat stereotypiat.

Katso Attilio Cusanin ohjaama video: