Venäjällä asuva muusikko NOR-RIS 86 otti yhteyttä QX:ään julkaistuaan uutta Ukrainan sotaa kritisoivaa musiikkia.

– Tämä hullu sota täytyy saada loppumaan!, hän kirjoitti.

NOR-RIS 86 on uusi musiikkiprojekti ja sen tekijä asuu Venäjällä, jossa on kiellettyä puhua Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sotana, joten mainitsemme tässä jutussa vain projektin nimen. Esitimme muutaman kysymyksen siitä, miltä tilanne Moskovassa tällä hetkellä vaikuttaa.

Millainen tunnelma siellä on, ovatko moskovalaiset alkaneet tajuta mitä Ukrainassa on todellisuudessa meneillään?

– Ovat, mutta on melko vaikea hahmottaa kuinka moni. He, jotka katsovat päivittäin virallisia tv-kanavia ovat muuttuneet zombeiksi. Valtiollinen propaganda on musertavaa ja päällekäyvää. Ne jotka ovat tarpeeksi fiksuja etsiäkseen vaihtoehtoisia tietolähteitä ymmärtävät tilanteen paljon paremmin. Joka tapauksessa, mitä pidempään sota jatkuu, sitä enemmän ihmiset tajuavat, että koko armeijan konseptissa on jotain pielessä.

Näkyvätkö lännen asettamat pakotteet jo jokapäiväisessä elämässä?

– Ei vielä ja viranomaiset esittävät sen selvänä ”voittona lännestä”. On niin, että vain harvat ihmiset ymmärtävät miten taloudelliset pakotteet tarkalleen toimivat. Prosessi on melko aikaa vievä, mutta tulos on aina sama – taloudellinen tilanne heikkenee valtavasti ja yleisesti. Monet kauppiaat myyvät vielä vanhoja varastojaan ajalta ennen sotaa. Luulen, että ensimmäiset merkittävät häiriöt tavaroiden saatavauudessa tulevat esiin heinäkuusta alkaen. Sama pätee budjettiin ja öljyn ja kaasun myynnistä saataviin tuloihin. Tämän vuoden loppuun mennessä pakotteet näkyvyt jokaiselle.

Uskotko, että Venäjä kääntyy kohti demokratiaa nähtävissä olevassa tulevaisuudessa?

– Sitä on vaikea sanoa tällä hetkellä. Vain yksi asia on aivan selvä – mikään ei tule enää koskaan olemaan samoin. Aloittamalla tämän sodan hallinto toi oman tuhonsa päivän lähemmäksi. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että tässä maassa ei ole minkäänlaista oppositiota. Tämän takia ei ole ole selvää, kuka nämä demokraattiset pyrkimykset saisi liikkeelle. Venäjä on liian heikko kulkeakseen samaa polkua kuin Neuvostoliitto. Toisin kuin Neuvostoliitolla oli, Venäjällä ei ole vahvaa taloudellista potentiaalia eikä vetovoimaista kansallista ajatusta, joka johtaisi kansaa ja saisi siltä suostumuksen elää ikuisesti eristyksissä saarretussa linnoituksessa.