Viime viikonloppuna Adam Lambert palkittiin Creative Coalition Spotlight Initiative gaalassa Sundance-festivaaleilla Yhdysvalloissa. Hänet nähdään ensimmäistä kertaa pitkässä elokuvassa Fairyland, missä hän esittää toista gayisistä nuorena 70-80 -luvuilla.

Palkintojenjaon yhteydessä Adam kertoi, kuinka hän oli varma, että ei pääsisi Idols-kilpailuun, koska on liian gay. Mutta hän yllättyikin ja pääsi aina finaaliin saakka ja tuli toiseksi, kirjoittaa Entertainment Weekly.

– En yhtään arvannut, että pääsisin niin pitkälle. Ja kun Idols oli ohi, sain levytyssopimuksen ja Entertainment Weekly kuvaili minun olevan kiinnostava, mikä voi johtua siitä, että ”hän ehkä on gay”. Mietin: ”Ehkä on?”, Adam kertoo ja jatkaa:

– Ei ollut gaymiehiä. Se oli tavallaan Villi Länsi siinä mielessä.

Adamin piti siis tutustua popmaailmaan itse ja hän teki sen omalla tavallaan. Esiintymisessään American Music Awardseilla hän yllätti kaikkien odotukset ja teki esityksen, jonka oli halunnut tehdä jo pienestä pitäen: Seksikkään lavaesityksen tanssijoilla, joiden kanssa hän teki muutamat intiimit liikkeet ja spontaanin suudelman miespuolisen basistin kanssa.

Mutta esityksen jälkeen tv-kanava oli raivoissaan. Heitä esitys ei ilahduttanut ja Adamia uhattiin oikeusjutulla, koska hän oli tehnyt sellaista, mitä ei kanava ollut hyväksynyt ja kanava laittoikin hänet boikottiin.

– En osannut aavistaa, että sitä pidettäisiin häiritsevänä. Olin elänyt Los Angelesissa asuvien kuplasa enkä tajunnut mitään.

Mutta siinä ja silloin Adamissa syttyi liekki. Saadakseen aikaan muutoksen, hän päätti olla ”niin hel***in gay kun vain voisi olla”.

– Ja olla räiskyvä ja villi ja jos se saa minut ongelmiin, niin käy, mutta en aio perääntyä.

Se tuotti tulosta. Tänä päivänä Adam on tullut tavanneeksi monia nuoria laulajia, jotka ovat nähneet hänet olleessaan pieniä ja jotka hän on saanut tulemaa kaapista. Nyt he ovat hänelle kiitollisia.

Adam kokee, että nyt ala on mennyt eteenpäin ja yritykset näkevät arvokkaana saadessaan kiinnitettyä artistin, joka on gay.

– Näkyvyys on niin voimakasta. Hlbtq-yhteisö on ollut hyökkäysten kohteena kauan ja on jälleen. Konservatiivista vastustusta on paljon ja tehdä queer-kokemuksia esittävää taidetta. Se antaa hlbtq-yhteisölle voimaa … toivoa. Se innostaa meitä. Se päästää meidät osasta sitä häpeää ja itseinhoa, jonka kanssa olemme kasvaneet. Tämä on todella kiehtovaa aikaa olla laulaja. Meillä on paljon haasteita edessämme. Tämä ei ole vielä ohi. Vielä on töitä tehtävänä, mutta olen vain niin iloinen siitä työstä, mikä tähän mennessä on tehty.