Nils-Erik Ekblomin ohjaama ja Mikko Kauppilan sekä Valtteri Lehtisen tähdittämä elokuva ”Pihalla” saa ensi-iltansa maailman suurimmassa LGBT-elokuvan festivaalissa, Framelinessa, San Franciscossa 19. kesäkuuta. Ten Thousand Hearts Ay:n tuottama pienen budjetin elokuva näytetään tänä vuonna arvostetussa festivaalissa toisena suomalaisena elokuvana, se toinen on ison budjetin Tom of Finland. Kansainvälisen ensi-iltansa Pihalla saa nimellä Screwed.

Pihalla on suomalainen draamakomedia, jossa 17 vuotiaat itseään etsivät Miku ja Elias löytävät toisensa ja itsensä mökkikesän aikana. Suurin osa elokuvan tapahtumista perustuu oikeisiin tapahtumiin ja ihmisiin.

Eliaksen esittäjä Valtteri Lehtinen on tuttu myös Uusi Päivä TV-sarjasta, jossa hän näyttelee Jani Hellemaata. Valtterin ja Mikon lisäksi elokuvassa esiintyy mm. Sanna Majuri, Sami Huhtala ja Mirja Oksanen.

Veljekset ja keskellä ohjaaja Nils-Erik Ekblom

Trailerin ja julkaistujen kohtausten perusteella Pihalla tuo mieleen norjalaisen menestyssarjan SKAMin, vaikka nyt ei ollakaan koulussa.

Ohjaaja Nils-Erik Ekblom kertoo, että lähtökohtana oli tehdä elokuva, jossa homoudessa ei ole mitään ihmeellistä. ”Mielestäni olemme Suomessa matkalla kohti yhteiskuntaa, missä ei enää ole väliä sillä kenen kanssa kukin makaa. Halusin yhdistää tämän ja perinteisen kertomuksen aikuiseksi tulosta. Tämä oli se alku, mutta elokuva on tätä enemmän”, toteaa Ekblom.

Käsikirjoitus perustuu Ekblomin ja toisen käsikirjoittajan elettyyn elämään viimeisen 10 vuodelta. Ystävät ja perheet ovat läsnä jokaisessa hahmossa ja jokaisessa otoksessa.

”Halusimme näyttää sensuroimattoman version aikuiseen kynnyksellä olevasta suomalaisesta nuoresta miehestä, joka sattuu olemaan homo”, kertoo Ekblom.

Päähenkilö Miku ja hänen tarinansa nähdään suomalaisessa luontodyllissä kahden ongelmallisen perheen keskellä.

Pihalla ei ole ensimmäinen Norrgrannin ja Ekblomin yhteistuotanto. Kaksikko tuotti ja ohjasi suomalais-brittiläisen lyhytelokuvan ”Love Between Storeys” vuonna 2011.

”Ennen kaikkea elokuvafestivaalin näytös on mahdollisuus saada elokuvaa aidosti vietyä maailmalle. Jo nyt on tullut kyselyitä niin muilta festivaaleilta kuin kansainvälisiltä jakelijoiltakin”, sanoo elokuvan tuottaja Tom Norrgrann. ”Tavoitteet ovat elokuvan osalta todella korkealla!”