Russell T Davies on tuonut iloksemme aiemmin sellaiset monilla tasoilla kutkuttavat sarjat kuin Queer as Folk ja Perienglantilainen skandaali. Nyt hän on tehnyt sen jälleen ja mielestäni vielä repäisevämmin ja isommin.

Years and years seurataa yhden keskluokkaisen brittiläisen perheen elämää 15 vuoden ajan alkaen tästä vuodesta.  Sarjaa tähdittävät Russel Tovey ja Emma Thompson.

Tarinan laajasta kaaresta tulee mieleen Handmaid’s Tale. Molemmissa takana on ihmiskunnan loistava menneisyys. Lähitulevaisuus ei ole kaunis. Kaikki hajoaa käsiin. Tässä kuitenkin säilyy hallitsevampana elämänilo.

Kun Daniel Lyonsin (Russel Tovey) sisar Rosie saa lapsen siirrytään askelittain tulevaisuuteen vuoden parin hyppäyksin. Maailman tapahtumat kuvataan Lyonsin perheen kautta.

Millainen tulevaisuus meitä sitten odottaa. Brexit on tapahtunut. Donald Trump valitaan jatkokaudelle. Putinista tulee elinikäinen presidentti. Trumpin jälkeen valtaa tulee Mike Pence, jonka todetaan olevan Trumpin sätkynukke. Venäjä miehittää Ukrainan. Kun ilmahälytys huutaa ja maailma palaa kaksi miestä naivat kaunissa kuvissa kuin viimeistä päivää.

Elämä jatkuu. On arjen iloja ja vastoinkäymisiä. Älykkäässä tekstissä on paljon raflaavia koukkuja. Kuten vaikka tämä: ”Sitä transihmiset ovat. Eivät miehiä tai naisia, vaan parempia”.

Lyonsin perheen ohella kulkee populistipoliitikko Vivienne Rookin (Emma Thompson) tarina. Thompson on roolissaan loistava. Ja todella pelottavan realistinen; mieti Trump+Huhtasaari+LePen. Hersyvää huumoria on mistä hänen neljän tähden -liikkeensä on saanut nimensä. Se on peräisin hänen ensimmäisistä kohulööpeistään, jotka tulivat hänen sanottua suorassa lähetyksessä I don’t give a fuck (Palestiinasta ja Israelista). F-sana oli lööpeissä neljä tähteä ****. Kuten Toveyn roolihahmo tästä poliitikosta toteaa: ”Hän on hirviö”.

Kuulemme myös 13-vuotiaan pojan sanovan, miten hän antaisi koska vaan kuumalle daddylle. Yksi tarinan ydin ihmisten tyhmistyminen. Tämä näkyy kahdessa ensimmäisessä jaksossa useammankin henkilön kohdalla. Perheen vanha isoäiti on yksi, joka osaa nähdä valeuutiset. Kaikki hänen lapsensa eivät.

Näemme, miten politiikka tekee syvän jakolinjan saman perheen sisälle. Sitä on hyvin mielenkiintoista seurata, se herättää ajatuksia. Ja suurella todennäköisyydellä se tulee olemaan nykyistä vahvemmin arkipäivää Suomessakin.

Russel Tovey on roolissaan paljon parempi kuin Lookingissa. Ilahduttavaa on myös, miten homoparin elämä kuvataan ilman kultakehyksiä. On onni, on hurma, on arjen banaliteettejä, on mustasukkaisuuden hirviö.

Suosittelen lämpimästi. Sarjaa voi katsoa ainakin HBO Nordicilla.

QX QX QX QX QX