Ruotsalais-georgialainen And Then We Danced (2019) -elokuva valloitti ilmestyessään kriitikot ja yleisön ympäri maailmaa. Ensi-illan aikaan sadat konservatiiviset mielenosoittajat kerääntyivät elokuvateatterin ulkopuolelle Tbilisissä. Savupommit lensivät ja sateenkaarilippu sytytettiin tuleen. Elokuvan ohjaaja Levan Akin sohaisi georgialaisia arkaan paikkaan. Kansallisen tanssiryhmän harjoituksiin sijoittuva miesten välinen rakkaustarina oli kansallismielisille liikaa. Akin oli palannut perheensä juurille Georgiaan ohjaaman latautuneen elokuvan, jonka kohtauksia jouduttiin kuvaamaan salaisesti ja henkivartijoiden valvonnassa. Useilla elokuvafestivaaleilla menestystä niittänyt elokuva on nyt nähtävissä YLE-Areenassa.

Javakishvili, Valishvili ja Gelbakhiani tanssiharjoituksissa

“Georgialainen tanssi on maskuliinista, siinä ei ole sijaa heikkoudelle”, ohjeistaa tuima tanssinopettaja Levan Gelbakhianin esittämälle Merabille kansallisen tanssiryhmän harjoituksissa. Merab on lahjakas tanssija, jonka intuitiivinen ja improvisoiva tyyli ei miellytä traditioon nojaavaa opettajaa. Tanssijoiden edustusryhmän etsiessä uutta miestanssijaa, harjoituksiin liittyy uusi tulokas Irakli (Bachi Valishvili). Kahden tanssijan välille syntyy pian seksuaalinen lataus, jota kumpikaan ei pysty enää hallitsemaan. Lisää jännitettä tuo Merabin tanssipari Mary (Ana Javakishvili), jonka kiintymys pariaan kohtaan ei rajoitu tanssiharjoituksiin. Kurinalaisten ja fyysisten harjoitusten vastapainoksi ryhmän jäsenet etsivät rajojaan kosteissa juhlissa ja Tbilisin öisillä kaduilla. Akin kuvaa tanssijoiden arkea koruttomasti. Rahat ovat tiukilla, juhlat kosteita ja vähemmistöt saavat kaduilla osakseen huutelua. Uusi sukupolvi yrittää vimmaisesti karistaa harteiltaan menneisyyden taakkaa. Elokuvan kasvaa Merabin kasvutarinaksi, jossa perhesiteiden lujuus punnitaan. Tulevaisuus kuuluu niille, jotka uskaltavat elää vapaana.

Elokuvassa piipahdetaan Tbilisin tunnetulla Bassiani klubilla

Elokuvan ääniraidalla kuultavat Abba ja Robyn rakentavat sillan ohjaajan kotimaahan ja tuovat vastapainoa georgialaisille lyömäsoittimille, jotka pauhaavat elokuvan tanssikohtauksissa. Elokuvantekijöiden Instagramissa löytämä Gelbakhiani on elokuvan kantava voima. Ilmaisuvoimainen ja karismaattinen tanssija onnistuu loistavasti debyyttiroolissaan herkkänä, mutta kapinallisena Merabina. Myös elokuvan muut roolit miehitettiin amatöörinäyttelijöiden voimin. Katsoja viedään tanssisalin lisäsi Tbilisin baareihin, puistoihin ja kansainvälisen median huomioimalle Bassiani klubille. 

Vaikka Georgia on yksi harvoista entisen Neuvostoliiton alueen maista, joka kieltää seksuaalivähemmistöjen syrjinnän lainsäädännössä, vahvasti uskonnollisessa maassa vähemmistön joutuvat usein vainon ja väkivallan kohteeksi. Myös elokuvan kuvausryhmä joutui palkkaamaan henkivartijoita kuvauspaikalle ja tanssinumeroiden koreografi pysyttelee nimettömänä turvallisuussyistä.

And Then We Danced on äärimmäisen kaunis ja aistillinen elokuva. Lisabi Fridellin loistelias kameratyö hivelee silmää. Elokuva onkin pieni jalokivi viime vuosien HLBTQ-elokuvien tarjonnassa. Tätä et halua missata.

YLE Areenassa 30.5. saakka.

XQ QX QX QX QX

Merab ja Irakli muiden katseiden ulottumattomissa