Sosiaalisen median virrasta osui yhtenä päivänä silmiini Homoinvaasio Helsinki. Haastattelin sen tulenkantajaa Thomas Hurdia.

Mistä Homoinvaasiossa on kyse?

– Pähkinänkuoressa, joukko homoja valloittaa pahaa-aavistamattoman heterobaarin ja muuttaa sen homolaksi yhden yön ajaksi.

– Kaikki eivät ole tyypillisten gaybaarien kannattajia, jotkut haluavat jotain rennompaa kuin selkeän klubi-illan.

– Mutta kyse on muustakin. On tapahtunut muutos. Me yhteisönä odotamme nyt gaypaikoilta jotain jännittävää ja erilaista, koska emme välttämättä enää tarvitse niitä löytääksemme seksiä. Ja minä näen Homoinvaasion yhtenä tapahtumana, joka tarjoaa tätä vähän erilaista heille, jotka invaasioon kanssamme liittyvät.

Miten idea syntyi? Onko vastaavia iskuja järjestetty muuallakin?

– Viime vuonna Oslossa osallistuin heidän Guerilla gay baarinsa ja se oli upeaa, joukko kaikenlaisia ihmisiä vain pitämässä hauskaa ja ajattelin, että tämä olisi aivan mahtavaa aloittaa Helsingissä. Noin vuosi tästä me viimein aloitimme saman täällä!

– Tiedän, että ainakin Göteborgissa Ruotsissa on Oslon lisäksi vastaava tapahtuma. Ja olen ihan varma, että monissa muissakin kaupungeissa on. Konsepti on ollut olemassa jo vuosikaudet vaihtelevilla nimillä kuten “fag tag”, “gay takeover” ja “guerrilla gay bar”.

Kuinka sinä päädyit mukaan projektiin?

– Kaipa, koska halusin aloittaa sen täällä, ja jonkun piti se tehdä! Yhdessä kolmen muun miehen kanssa tsekkaamme baareja ja organisoimme tapahtuman Facebookissa.

Hakaniemen Flying Dutch -ravintolalaiva sai kokea Homoinvaasion kesäkuussa.

 

Kuinka monta kertaa Homoinvaasio on iskenyt Helsingissä?

– Meillä oli vasta kolmas iskumme prideviikon perjantaina Mummotunneliin, pridespesiaalina. Edellinen oli keäskuun puolivälissä.

Miten se meni, sehän on kaupungin pahimpia lihatiskejä? Miten leidit suhtautuivat nätteihin homopoikiin?

– Se sujui oikein hyvin! Se oli vähän #metoo, naurahtaa Thomas hieman jäykästi.

Miten valitsette Homoinvaasion kohteet?

– Haluamme valita paikan, joka ei ole gay ja on jotenkin ennalta arvaamaton. Haluamme myös, että se on siisti paikka, joka vetoaa mahdollisimman moniin miehiin. Koska, mitä enemmän miehiä paikalle tulee, sitä suurempi on Homoinvaasion vaikutus!

Miten baarinpitäjät ovat reagoineet? Entä muut asiakkaat ja osallistujat?

– Reaktiot ovat olleet oikein kivoja. On ollut todella yllättyneen näköisiä baarimikkoja ja hämmentyneen näköisiä ovimiehiä, kun homot ovat tunkeutuneet heidän baariinsa. Muut asiakkaat eivät ole olleet liian huolissaan ja olemme myös löytäneet muutamia homoja asiakkaiden joukosta.

– Luulen, että kaikki osallistujat ovat todella nauttineet siitä. Palautteen mukaan osallistujat ovat todella pitäneet siitä, se on rentoa, se on hauskaa ja se on vähän erilaista. Olen kuullut ihastuttavia tarinoita ihmisiltä, jotka ovat törmänneet vanhoihin ystäviinsä, joita eivät olleet nähneet vuosiin ja toisilta, jotka ovat saaneet monia uusia ystäviä ja tämä on minulle se hienoin juttu.

Mitä Hominvaasiossa oikein tapahtuu, paitsi että paikalle tulee joukko homomiehiä?

– Jotkut tuovat baariin homopelin. Joku tunnetaan siitä, että hänellä on käsiviuhka. Ja ehkä me tanssimme provokatiivisesti, naurahtaa Thomas.

Lopuksi Thomas haluaa värvätä lisää joukkoja Homoinvaasioon.

– Jos haluat liittyä, kaikki on organisoitu Facebook-ryhmässä, joka turvallisuussyistä on salainen, mutta kannattaa hiukan kysellä, varmasti löydät jonkun, joka on yksi meistä.

Urban Dictionary määrittelee guerilla gay barin näin: Kun suuri joukko luonnoltaan homoseksuaaleja herrasmiehiä päättää tunkeuta tyypillisesti heteroon baariin ja muuttaa paikan yhdeksi suureksi lerssijuhlaksi (eli kun miesten määrä paikalla selvästi ylittää naisten määrän).