Johtava IT-alan start up -tapahtuma Slush on Helsingissä tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona. Yksi puhujista on deittiappi Hornetin, tai gay social networkin kuten sitä virallisesti luonnehditaan, perustaja ja toimitusjohtaja Christof Wittig. Wittig kertoi Kauppalehdelle antamassaan haastattelussa käyvänsä teknologian avulla taistelua tasa-arvoisuuden puolesta.

– Autamme syrjittyjä ja vähäosaisia täydempään elämään. Käymme teknologian avulla taistelua, kunnes tasa-arvoisuus toteutuu.

– Yhteisön voima löytyy nyt netistä. Enää eivät seksuaalivähemmistöt joudu asumaan gettoalueilla toistensa seurassa tunteakseen oloaan turvalliseksi.

Digitaalisuuden penetroituessa yhä syvemmälle jokapäiväiseen elämäämme on moni asia muuttunut. Ehkä konkreettisimmin muutos näkyy homomaailmassa, missä homobaarit ovat korvautuneet virtuaalisilla kohtaamispaikoilla kuten Hornet tai sen lukuisat kilpailijat. Homoyökerhojen ja homobaarien katoa on tapahtunut myös Helsingissä ja ilmiö on tuttu maailmalta. Enää ei Helsingissäkään ole joka yö auki olevaa gay-yökerhoa. Gay-baarien määrä on maailmanlaajuisesti puolittunut. Deittisovellukset ovat siis tavattomasti muuttaneet sitä tapaa, millä homomiehet löytävät toisensa.

Hornet on homobaari ja Grinder seksiklubi

Wittig osaa ainakin myydä omaa tuotettaan, kuten IT-alan pitch-kulttuuri toki vaatii,  ja on onnistunut myymään asiansa ainakin Kauppalehden toimittajalle. Hornet on homobaari ja sen kilpailija Grinder on seksiklubi, Wittig kuvailee haastattelussa. Mutta onko tämä kuitenkin vähän liian paksua?

Luettuani Kauppalehden jutun tein pienen oman tutkimuksen ja kirjauduin Hornetin käyttäjäksi. Ensimmäinen havainto oli se, että Helsingissä käyttäjiä on ainakin vielä kovin vähän ja hekin tuttuja muista appseista. Toinen havainto oli se, että samalla lailla seksinhaku Hornetissakin hallitsee, se näkyy profiileissa ja se näkyy viesteissä. Siten on aikamoista hurskastelua väittää Hornetia muita siveämmäksi. Toki Hornetissa on yhteisöllisempiä ominaisuuksia, jotka Grinderistä puuttuvat. Hornetissa on samantapainen feedi kuin Tinderissä, tosin Hornetin feedi näkyy kaikille.

Hornet on sarjassaan käytetyin sovellus Ranskassa, Venäjällä, Turkissa, Brasiliassa ja Taiwanissa ja se on viimeisen vuoden aikana kasvanut vahvasti. Kuten sen pahimpien kilpailijoidenkin omistus, on Hornetin suurin sijoittaja Kiinasta. Pitäisikö meidän huolestua maailman käytetyimpien gay-deittisovellusten päätymisestä kiinalaisten hallintaan?