Kaikki transmiehet eivät halua muun prosessin yhteydessä sukupuolielinten leikkausta. Mutta heille, jotka haluavat, uusi läpimurto voi tuoda mullistavan mahdollisuuden.

Tiedemiehet ovat menestyneesti onnistuneet kasvattamaan puolen tusinaa ihmisen penistä laboratoriossa ja kertovat, että seuraavaksi edetään peniksen istuttamiseen lähi vuosien aikana, kertoo Gay Star News.

Reilut 10 vuotta sitten 20018, urologi Anthony Atala kollegoineen kiinnitti bioteknologisesti valmistetun peniksen 12 uroskanille. Kaikki kanit pyrkivät parittelemaan, kahdeksan sai siemensyöksyn ja neljä onnistui tuottamaan jälkikasvua. Onnistuneen eläinkokeen jälkeen tiimi toivoo pystyvänsä tekemään saman ihmisillä.

Tällä hetkellä transmiehille, tai peniksensä menettäneille miehille, ainoa vaihtoehto on ollut rakentaa penis joko laajentamalla klitorista tai käyttämällä muiden kehon osien kudosta penisproteesin päälle.

Penistä ei kasvateta petrimaljassa. Atalan käyttämässä menetelmässä luovutettu penis upotetaan entsyymeihin, jotka poistavat luovuttajan solut. Seuraavassa vaiheessa käytetään vastaanottajan soluja hylkimisreaktion estämiseksi.

– Jäljelle jää oikeastaan vain kollageenirakenne – luuranko tavallaaan, joka näyttää ja tuntuu täysin oikealta elimeltä, kertoo tiimistä James Yoo The Guardianille.

– Sitä voi ajatella rakennuksena. Kun kaikki huonkalut ja ihmiset on poistettu, jäljellä on yhä rakennukset päärakenne. Sitten korvataan asukkaat uusilla. Siinä koko idea. Tässä vain rakennus on penis ja asukkaat ovat soluja.

Menetelmän ansiosta miehellä voi olla biologisesti toiminnallinen penis.

Ensimmäisen peniksen arvioidaan olevan valmis asennettavaksi viiden vuoden kuluessa. Alussa tarkoitus on korvata vain osa elimestä.

Menetelmän kehitysprosessi on järkyttänyt eläinten oikeuksia valvovia viranomaisia, joiden mielestä kaneja ei olisi tullut käyttää tutkimuksessa, joka on julma ja tarpeeton, sillä muita tekniikoita on jo käytössä.

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Sinikka Suominen on ollut mukana kehittämässä leikkausmenetelmää, jossa käytetään potilaan omia iho- ja lihaskielekkeitä peniksen rakentamiseen ja transmies voi saada erektion ja orgasmin.

– Tällaisen ihokielekkeistä ja lihaksista rakennetun neopeniksen sisälle voidaan asentaa erektioproteesi. Se on samanlainen kuin mitä voidaan käyttää biologisella miehellä erektiohäiriön hoidossa, on Suominen kertonut Ylelle.

Leikkaus sisältää paljon riskejä.