HUS:n sukupuolitautien poliklinikka aloitti Suomessa prep-hoidon tarjoamisen ”korkeassa hiv-riskissä oleville henkilöille”. Lääkkeen rinnakkaisvalmisteiden tultua markkinoille toukokuussa kuukausiannoksen, 30 tablettia hinta laski 270 eurosta 75 euroon. PrEPiä voi kuitenkin käyttää myös kuuriluontoisesti, mikä alentaa kustannuksia.

HUS:n sukupuolitautien poliklinikka on ensimmäinen julkisen terveydenhuollon yksikkö, jonne voi hakeutua PrEP-tarpeen arviointiin.

Korkeassa hiv-riskissä olevat henkilöt voivat nyt saada myös Hivpointin seksuaalineuvojan tekemän arvion prepin tarpeesta ja tarvittaessa lähetteen lääkärille hoidon arvioon. Hivpointin vastaanotolla keskustellaan asiakkaan seksikäyttäytymisestä ja siihen liittyvistä seksitautien riskeistä ja hoidon tarpeesta.

PrEPin voi saada käyttöönsä myös yksityiseltä terveydenhuollolta. PrEPiin on erikoistunut Ihosairaala Helsingissä.

 

Yksityiseltä PrEP-reseptin voi saada viikossa

Ville Kiiski on Ihosairaalan asiantuntija, lääketieteen tohtori ja ihotautien erikoislääkäri. Kysyin häneltä miten PrEP-tarpeen arviointi tapahtuu, miten lääkityksen saa ja kenen se kannattaisi hankkia.

Ville, voiko PrEP-reseptin haluava olla suoraan yhteydessä Ihosairaalaan? 

– Kyllä. Ihosairaala on yksityinen klinikka, jonne asiakkaat hakeutuvat itse ilman lähetettä kuten muutenkin yksityislääkärin vastaanotolle.

Luonnehdinnat PrEPin tarpeen selvittämisestä ovat aika jänniä. Sitä suositellaan ”korkeassa hiv-riskissä oleville henkilöille”. Miten lääkkeen tarve määritellään?

– Asia keskustellaan läpi potilaan kanssa. Tutkimusten mukaan PrEP-lääkityksestä eniten hyötyvät tunnistavat itse kuuluvansa tähän ryhmään ja hakeutuvat kysymään palvelua. Ketään ei suljeta kategorisesti PrEP-lääkityksen ulkopuolelle.

PrEP-tarpeen arvionnissa keskustellaan asiakkaan seksikäyttäytymisestä. Millaisia asioita tässä keskustelussa kysytään?

Ihosairaalan asintuntija Ville Kiiski. LT, ihotautien erikoislääkäri.

– Keskustelussa karkoitetaan potilaan näkemys hänen omasta PrEP-tarpeestaan ja sen taustat ja mahdolliseen riskiryhmään kuuluminen. PrEPin teho on tutkimuksissa parhaiten osoitettu miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, mutta sitä voidaan harkita myös muille riskiryhmille. Luonnollisesti selvitetään potilaan mahdolliset perussairaudet ja näiden lääkitykset (kuten mitä tahansa lääkitystä määrättäessä). 

Potilaan kanssa keskustellaan myös PrEP-lääkityksen vaihtoehdot: jatkuva lääkitys ja tarpeen mukainen lääkitys.

– Ihosairaala noudattaa THL:n viraista PrEP-suositusta seurannan osalta, joten tärkeää on myös selvittää potilaan motivaatio ja sitoutuminen seurantaan: PrEP-lääkitys edellyttää laboratoriotutkimuksia ennen lääkityksen aloittamista ja myöhemmin vielä säännöllisiä seurantatutkimuksia sekä kontrollikäynnin seurannasta vastaavan lääkärin vastaanotolla kolmen kuukauden välein. Potilaan tulisi olla tähän valmis.

Mitä tarkoittaa tässä yhteydessä “korkeassa hiv-riskissä oleva henkilö”?

– 

THL:n määritelmän mukaisesti korkeassa hiv-riskissä olevat ryhmiä ovat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, matkailijat joilla on riskikäyttäytymistä korkean hiv-riskin maissa, pistoshuumeita käyttävät, seksityöläiset, vangit ja hivin suhteen haavoittuvassa asemassa olevat maahanmuuttajat. Yksilötasolla riskiä lisääviksi tekijöiksi lasketaan mm. kuppa- ja tippuritartunta tai todettu peräsuolen klamydiainfektio, yhdynnät ilman kondomia korkean riskin partnereiden kanssa ja huumeiden käyttö seksitilanteissa (esim. chemsex).

Miten olette varmistaneet asiakkaan sensitiivisen kohtaamisen?

– PrEP-lääkitystä määräävillä lääkäreillä on tietoa seksitautien hoidosta ja seksikäyttäytymisestä. Seksiin liittyvistä asioista keskusteleminen edellyttää aina hienotunteisuutta – seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Hienotunteisuus ei kuitenkaan saa muodostua sujuvan kommunikaation esteeksi vaan lääkärin tulee puhua asioista riittävän suoraan ja informatiivisesti. Ihminen kohdataan ihmisenä.

Miten prosessi kulkee, alkaen siitä, kun asiakas ottaa teihin yhteyttä siihen saakka, että hän saa PrEPin käyttöönsä ja kauanko tämä vie aikaa?

– Lääkärikäyntiä seuraavat aloituslaboratoriokokeet, joiden valmistuttua lääkityksen voi saada käyttöönsä eli nopeimmillaan prosessi etenee noin viikossa.

PrEPillä on joitakin haittavaikutuksia, miten huolissaan niistä pitäisi olla?

– PrEP eli emtrisitabiini-tenofoviiriyhdistelmähoito on yleisesti hyvin siedetty ja turvallinen lääkitys, jonka mahdolliset haittavaikutukset ovat yleensä lieviä. Yleisimmin kuvattuja haittoja ovat vatsahaitat: pahoinvointi, mahakrampit, ripuli. Lisäksi on kuvattu päänsärkyä ja väsymystä. Haitat yleensä väistyvät lääkitystä jatkettaessa. Mahdollinen harvinainen pitkäaikaishaitta on munuaisten toiminnan heikentyminen, mutta munuaiskoe sisältyy seurantaan, joten tähän voidaan tarvittaessa reagoida. Huoleen ei ole syytä, kun hoito ja seuranta toteutetaan kunnolla.

Kuvituskuva.

Teho ei ole  sataprosenttinen

Pyysin Villeä ottamaan kantaa kahteen yleiseen väitteeseen PrEPistä.

1. väite: PrEPiä voi käyttää vain tarvittaessa: -”PrEPiä voi käyttää joko jatkuvasti tai tarvittaessa. Aloitus tehdään kahdella tabletilla 2-24 tuntia ennen altistusta ja tämän jälkeen jatketaan yhdellä tabletilla vuorokaudessa kunnes altistuksesta kulunut kaksi vuorokautta”.

2. väite:  PrEP ehkäisee hiviä 90% vain varmuudella: ”On varmaan ihan realistista sanoa, että “real life” -käytössä teho ei ole täysin sataprosenttinen. Tutkimuksissa teho on ollut erinomainen (ei yhtään tartuntaa), mutta tosielämässä asiat eivät aina mene täydellisesti, tablettien ottaminen voi unohtua ottaa jne. Lääkkeen oikea käyttö on erittäin tärkeää. Maailmalla on ollut yksittäistapauksia, joissa PrEPiä käyttäneet ovat saaneet tartunnan. Osassa näistä on ollut kyseessä lääkkeille vastustuskykyinen HI-virustyyppi.”

 

PrEPiä voi käyttää joko jatkuvasti tai tarvittaessa, mutta se ei tee kondomia turhaksi

THL:n virallinen lista korkeassa hiv-riskissä olevista tuo mieleen kaikuja AIDS-hysterian ajalta ja sitä lukiessa alkaa helposti ajatella, että eihän nyt tavallinen suomalainen homo- tai bi-mies PrEPiä tarvitse. Listalla mainitaan riskikäyttäytyminen korkean hiv-riskin maissa, pistoshuumeiden käyttö, seksityöläiset, vangit.

Peniskuvia on hyvä olla useampia, ensin vaikka vähän kiusoitellen.

Kysyin Villeltä kantaa muutamaan esimerkkitapaukseen, jotka voivat tulla ihan tavallisen homo- ja biseksuaalin sinkkumiehen eteen.

Suosittelisitko PrEPiä seuraavissa tapauksissa henkilöille, joilla on 1-5 satunnaista seksikumppania kuukaudessa?

Vain suutelua ja runkkaamista, ehkä leluja ilman, että penis on suussa tai anuksessa: ”En. hivin riski on hyvin pieni”.

Kondomi käytössä suuseksissä ja anaaliyhdynnässä:” Lähtökohtaisesti en. Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa on paljon korkean riskin seksikumppaneja, esimerkiksi miehiä korkean hiv-esiintyvyyden maista tai suonensisäisten huumeiden käyttäjiä.”

Suuseksiä ilman kondomia, anaaliyhdynnässä kondomi: ”Sama kuin edellä”.

On bottom, ei vaadi käyttämään lainkaan kondomia suuseksissä, mutta ei niele, anaaliyhdynnässä käytetään aina kondomia: ”Oikeastaan vain, jos on paljon hyvin korkean riskin partnereita tai taipumusta unohtaa kondomin käyttöä periaatteista riippumatta. Kondomihan on hyvä suoja hiviä vastaan ja suuseksissä hivin saamisen riski on pieni. Muiden tautien riski suuseksissä sen sijaan ei ole pieni”.

On top, ei käytä kondomia suuseksissä, anaaliyhdynnässä käytetään aina kondomia: ”Sama kuin edellä”.

On bottom, ei vaadi käyttämään lainkaan kondomia, mutta ei anna laueta sisään: ”Kyllä. Hiv-riski on suurin suojaamattomassa anaaliyhdynnässä ja erityisen suuri vastaanottavalla osapuolella”.

On top, ei käytä kondomia anaaliseksissä: ”Kyllä. Hiv-riski on suurin suojaamattomassa anaaliyhdynnässä.”

Suu- ja anaalieksiä ilman kondomia usean tutun tai vakituisen henkilön kanssa: ”Kyllä. Tuttuus ei tässä asiassa takaa turvallisuutta”.

Lopuksi Ville kiteyttää vielä tärkeimmän: ”PrEP ei saisi korvata kondomin käyttöä. On myös muita tauteja kuin hiv eikä niitä pidä unohtaa, vaikka ne testataankin PrEP-käyttäjiltä 3kk välein osana seurantaa”.

Jos haluat PrEPille, koska kondomin kanssa näpertely vie erektion, mieti uudestaan. Hanki resepti toiselle pillerille, viagralle – sitä käyttävät nuoretkin, ja pidä huolta omasta ja muiden terveydestä ja käytä kondomia satunnaisten kumppanien kanssa. Myös niiden vakipanojen kanssa.

Jos kondomin kanssa ei tunnu miltään, tai tuntuu ikävältä, hanki jotain muuta kuin tavallista Magicia. Markkinoilla kondomeja, jotka eivät ärsytä ihoa ja kondomeja, jotka ovat niin ohuita, että niitä tuskin huomaa. Uusinta uutta on täysin kirkas ja ohuen ohut polyuretaanikondomi, joka päästää läpi kehon lämmön ja näyttää hyvältä, sitä saa ainakin suurimmista tavarataloista ja verkkokaupoista.

Seksihelteitä odotellessa.