Kolumni. “Ai että, tuon jos saisin olisin niin onnellinen!” Näin ajattelin, kun näin komean ja seksikkään miehen profiilkuvat Grinderissa muutama viikko sitten. Viisari värähti jo heti hein jälkeen. Pitäisi varoa, sillä joskus sitä saa mitä toivoo. Ja vähän ekstraa päälle. Meillä oli oikein hauska ja mukava deitti. Juttu lensi, tunnelma oli koholla ja vähän muukin. Unelmani tuli toteen ja hän otti suihin. Hykertelin tyytyväisenä elämäni ihanuudesta useita päiviä.

“Muuten nämä ovat ihan ok, mutta klamydian kohdalla positiiviset”, kertoi sairaanhoitaja puhelimessa eilen aamulla. Olin käynyt aiemmin viikolla rutiinitarkistuksessa sukupuolitautien varalta. Joidenkin mielestä oireettomia ei kannata testata, mutta jos on ollut muitakin seksikumppaneita kuin se oma kulta, niin se kyllä kannattaa oman – ja muiden – terveyden vuoksi. Ja minähän olen ollut enemmän ja vähemmän villi sinkku jo useamman vuoden. Olen ottanut käytännöksi käydä testeissä 2-3 kuukauden välein. En toki pitänyt tartuntaa mahdottomana, mutta oli se silti yllätys. 

Kondomia suositellaan käytettäväksi myös suuseksissä, jos kyseessä ei ole monogaaminen suhde. Vaan kuinka monen olet suuseksissä nähnyt kondomia käyttävän tai vaativan? Omien kokemusten ja kavereilta kuullun perusteella suikit vedellään paljaalla. Taisin kerran nähdä Grinderissä yhden profiilin, jossa luki, että suuseksiäkään ei sitten tule ilman kondomia. Rajatusti vain lääketieteellisin perustein ajateltuna suojaamaton suuseksi onkin tietysti typerä riski. 

Suikit vedellään paljaalla

Suuseksiä pidetään riskittömänä. Pääasiassa se johtunee siitä, että hiv-tarttuu suojaamattomassa suuseksissä paljon heikommin kuin suojaamattomassa anaaliyhdynnässä. Klamydia sen sijaan on pippurinen pieni perkele. “Jos se siellä on, kyllä se tarttuu”, sanoi minulle lääkemääräyksen eilen kirjoittanut lääkäri. Ei tarvita edes mitään hurjaa skull fuckkia, että nielussa pesivä bakteeri Chlamydia trachomatis siirtyy eteenpäin. Pieni riski ei ole sama kuin riskitön. Kalkyloitu riski.

Klamydiassa on se ikävä piirre, että se voi olla oireeton tai oireet voivat tulla hitaasti. Voi mennä jopa kuukausia. Oireetonkin klamydia kuitenkin tarttuu. Villi sinkku ehtii siis tartuttaa, jos ei aina puolta kylää, niin useita muita, jotka sitten myös puolestaan saattavat levittää bakteeria eteenpäin. Ja nyt käsi sydämelle miehet, deittiappien avulla on helppo saada seksiä jos ei useita kertoja päivässä, niin ainakin useita kertoja viikossa, jos niin haluaa. Ja moni haluaa. 

Klamydia on yleisin seksitautti. Silti sekään ei ole yleinen tauti, tartuntoja on vuosittain noin 15000. Valtaosa tartunnan saaneista on alle kolmekymppisiä ja joka kolmas on alle 20-vuotias.

Klamydian harvinaisuutta ajatellen suojaamaton suuseksi ei siis lopulta ole aivan niin typerää. Ei sen saanti ihan lottovoiton todennäköisyyksissä ole, mutta ei myöskään joka toinen mies ole taudin kantaja. Hysteriaan ei ole tarvetta. Jotkut luottavat “terveeseen järkeen” suojakeinona. En ymmärrä mitä sillä tarkoitetaan, sillä tartunnan voi saada siisitiltä ja sivistyneeltä mieheltäkin. Eikä taudin saamiseen tarvita kymmeniä seksikumppaneita. Siihen ei tarvita siemennesteen ottamista suuhun, ei peppuseksiä paljaalla. Klamydia ei vaadi haavoja limakalvoilla tartuakseen. Että, miten sitä tervettä järkeä sovelletaan? Vain kondomi ehkäisee klamydian, tippurin ja kupan, herpeksen, kondylooman. Ilman kondomia riski on aina olemassa, vaikka pienikin.

Jos se siellä on, kyllä se tarttuu

Ainakin Helsingissä on tarjolla muutamankin yksityisen lääkäriaseman sukupuolitautitestipaketteja. Peruspaketti sisältää virtsakokeen klamydiasta ja tippurista ja verikokeen hivistä ja kupasta. Tämä ei kuitenkaan välttämättä riitä kattavan klamydiatartunnan selvittämiseksi. Esimerkiksi, jos olet bottom ja olet ottanut peniksen suuhusi – ilman kondomia – ja oma peniksesi ei ollut taudinkantajan suussa eikä peräaukolla, klamydia ei välttämättä näy virstakokeessa. Tällöin se tulisi testata nielunäytteestä ja myös peräaukosta, jos taudinkantajan suojaamaton penis on siellä käynyt tai hän on hyväillyt anustasi kielellään. Topilla tartunta voi olla peniksen ohellla myös nielussa tai anuksessa, jos hän on nuollut taudinkantajan anusta tai penistä tai hänen anustaan on nuoltu. Vähintään aika ajoin kannattaa jokaisen siis testata kaikki mahdolliset tartuntapinnat.

Positiivisen diagnoosin saaminen seksitaudista on aina pysähdyttävä hetki. Nykyään puhutaan paljon slutsheimingistä, on muunkinlaisia tapoja elää onnellista ja tasapainoista elämää kuin vain aito monogaaminen avioliitto. Tämä ansaitsee myös kokonaan oman juttunsa, sillä niin paljon on parisuhteessa ja aviliitossa olevia homo- ja bi-miehiä deittiapeissa etsimässä seksiseuraa, näppituntumalta 30-50 prosenttia käyttäjistä. Siltikin. likainen olohan siitä tulee. Seksitaudeista ei juuri puhuta. Väärästä syystä kutiseva penis ei mahdu kepeään päiväkahvikeskusteluun. Paitsi, jos tautinen ei kuulu pöytäseurueseen. Jonkun muun, etenkin tiedättekö sen, tartunta on kutkuttava aihe, jota ei todellakaan suojata eikä säästellä. Seksitaudit ovat kuitenkin seksuaalisen vapautumisen toinen puoli ja niistä pitäisi voida puhua vailla häpeää ja häpäisemistä. Elämä ei ole täydellistä meillä kenelläkään, eikä se ole hallittavissa.

Pitäisi voida puhua vailla häpeää ja häpäisemistä

Vaikka siltä voi tuntua, elämä ei klamydiatartuntaan pääty. Vahingon tapahduttua Klamydia voidaan hoitaa täysin pois. Hoitona on antibioottilääkitys. Jos tartunta on vain peniksessä yleensä yksi kerta-annoksena otettava pilleri hoitaa sen pois. Nielussa ja peräaukossa pesivän bakteerin häätämiseen tarvitaan 10 päivän kuuri. Sitten on valmis jälleen baanalle. Kontrollitestit tehdään kuukauden kuluttua.

Suuseksi kondomilla ei ole muuten niin hirveää kuin väitetään. Markkinoilla on täysin hajuton, mauton ja kirkas ohut kondomi, jonka kanssa penis maistuu ihan miellyttävältä – ja suu tuntuu sen läpikin oikein hyvältä. Toki efekti on sama kuin nuolisi suklaata tuorekelmun läpi. Mutta on se kiihottavuudessa aivan eri tasolla, kuin tavallisen kumin mässytys. Se myös mahtuu useimpien penisten päälle. Tietysti, jos kondomin kanssa räplääminen vie erektion, sinulla on ongelma. Siihenkin on kuitenkin lääke, kannattaa kysyä lääkäriltä mahdollisuutta saada viagraa tai sen halvempia rinnakkaislääkkeitä. Myös henkinen valmennus voi ratkaista asian. Kenenkään ei tarvitse välttää seksiä tautipelon tai suorituspaineiden vuoksi.

Jos sinulla on yhtään seksiä monogamisen suhteen ulkopuolella, sinun tulisi käydä testeissä säännöllisesti.  Vuoden välein on liian harvoin, paitsi jos kumppaneita on yksi vuodessa. Ja näytteet tulisi ottaa peniksesi lisäksi kaikkialta missä se toisen penis tai kieli on käynyt. Hivin voi ehkäistä PrEPillä, mutta klamydian ja sen puolen tusinaa muita tauteja vain kondomilla tai pidättäytymällä seksistä. 

Kun klamydiatartunta on todettu se tuo myös viikon selibaattijakson. Ei ole tietoa tarttuuko klamydia suudellessa, sillä sitä ei ole voitu koeolosuhteissa selvittää, kertoi lääkärini, mutta ehkä suutelemistakin kannattaa välttää. Kaikinpuolin tylsä juttu siis, kuten kaikki taudit.

Kun sinulla on todettu sukupuolitauti, sinulla on myös yksi melko rankkakin tehtävä. Sinun on otettava yhteys kaikkiin seksikumppaneihisi, joiden kanssa olet ollut, jotta he voivat myös hakeutua testeihin ja saada hoitoa. Hetki, jonka rinnalla walk of shame on kuin kirkkoon kävelisi. Näin se sitten löytyi pian minullakin tuo tartunnan lähde. Hän kertoi juuri pari päivää sitten saaneensa diagnoosin.

Lääkkeiden sivuvaikutusten ja häpeäkokemusten lisäksi sukupuolitautitartunnalla on muitakin seurauksia. Voi käydä niin, että olet juuri tavannut kiinnostavan ihmisen, jonka suhteen olit elätellyt toiveita uusistakin tapaamisista. Saat ehkä unohtaa ne, kun kerrot hänelle tartunnasta. Kohteliaasta ja kannustavasta vastauksesta huolimatta epäilen, että minulle kävi juuri niin. Mutta elämä on.  Pieni ääni päässä sanoo, että se lutkan palkka. Moni muukin taitaa niin sanoa. Mutta me olemme kaikki virheellisiä. Itse kuulun heihin, jotka eivät usko yhteen sielunkumppaniin, enkä enää useamman parisuhteen jälkeen usko ikuiseen rakkauteenkaan. Ja monia ukkomiehiä deittiapeissa nähtyäni, en usko edes monogaamiseen suhteeseen. Seksi on kuitenkin minulle osa täysipainoista elämää. Tällaista voi elämässä sattua. 

Käytetyt lähteet: 

Terveyskirjasto

THL