QX on jo aiemmin kirjoittanut, miten Instagrammissa ja Facebookissa voidaan poistaa kuvia tai sulkea koko tili. Tästä toiminnasta löytyy yhteinen nimittäjä. Kuvat sekä käsittelevät lhbtq-yhteisöä tai tai näyttävät lhbtq-yhteisön jäseniä ja näyttävät alastomuutta, kuten pakaroita. Useimmiten kyseessä ovat olleet homomiehet.

Myös joukko QX:n lukijoita on tuonut lisävaloa ongelmaan kertomalla, että heidän tilinsä on poistettu niinkin kevyestä syystä, kuin että kuvassa on ollut samaa sukupuolta oleva pari.

Tili poistetaan, kun joku raportoi sen sisällön ylläpidolle häiritsevänä, mutta usein kyseessä ovat Instagrammin ja Facebookin omat algoritmit, joiden perusteella kuvia poistetaan. Se, mikä asiassa on ongelmallista, on se, että naisten vartaloa saa näyttää paljon enemmän kuin miesten.

Yksi tilanteeseen väsyneistä on Phil Earley. Hän on luonut nimenkeräyksen Change.org -sivulle ja pyytänyt 51 000 seuraajaansa allekirjoittamaan vetoomuksen Instagrammin ja Facebookin harjoittaman homofobian lopettamiseksi.

Ruotsalainen valokuvaaja on myös havainnut ongelman

Jonas Norén on valokuvaaja ja kuvaa pääasiassa vähäpukeisia miehiä. Hän kertoo QX:lle, että hänen tililtään on useita kertoja poistettu kuvia. Hän sanoo, että se tapahtuu nykyään enemmän tai vähemmän automaatisoituna, huolimatta siitä, että hän on nykyään varovaisempi siinä, millaisia kuvia palveluun lataa. Jonas on myös pannut merkille, että naisten sallitaan näyttävän paljon seksuaalisempia kuvia kuin miesten.

Tämän kuvan vuoksi valokuvaaja Jonas Norènin Facebook-tili poistettiin tilapäisesti.

– Vain Instagram-tililtäni on poistettu kuvia. Yhdessä poistetuista kuvissa kaksi alastonta miestä halaa toisiaan ja taustalla näkyy Tukholma. Instagrammista kuva poistettiin ilmoituksella, että se kuvaa seksiaktia. Facebookista minut suljettiin saman kuvan perusteella pois viikoksi.

Oletko yrittänyt ottaa yhteyttä Instagrammiin tai Facebookkiin?

– Olen, mutta vastausta on toivotonta saada. Kun tilini suljettiin, minun piti lähettää henkilöllisyystodistukseni saadakseni sen avauttua uudelleen, mikä tuntuu ahdistavalta.

Jonas ei usko, että kyseessä olisi vain muiden ihmisten tekemät ilmoitukset, vaan asialla ovat myös automatisoidut botit, jotka tunnistavat pakarat, penikset ja ehkä homoseksin.

 

Mitä nimenkeräyksellä tavoitellaan?

– Instagram ja Facebook ovat suuria toimijoita, jotka ovat tarpeellisia kuvaajalle hänen taiteensa esittämiseksi. Toivon, että asiaa ajatellaan uusiksi ja käytäntöä muutetaan. Facebook liputtaa väkivaltaa sisältävät videot, mutta säilyttää ne kuitenkin katsottavissa. Luulisi, että lievää alastomuutta sisältävät kuvat voitaisiin merkitä samalla tavalla ja siten varoittaa herkimpiä katsojia.