Grindr tuli 2000-luvun lopulla. Aluksi se oli käytössä vain iPhoneissa, mutta laajeni myöhemmin myös Android-puhelimiin. Se on ollut käyttäjämäärissä deittiappien kiistaton kuningas. Useimmilla homo- ja bi-miehillä, jotka ovat olleet sinkkuina 2010-luvulla on kokemuksia Grindrista. Eivätkä ne ole yksinomaan hyviä.

Nykyisellään Grindriä riivaa suuri määrä spämmiprofiileja. Vetävän mallin kuvalle on luotu valeprofiili, jolla yritetään houkutella käyttäjiä erilaisille sivustoille. Koska Grindr ei vaadi profilikuvaa, on siellä myös valtava määrä profiileja ilman kuvaa tai mitään tietoja. Mitä ne tekevät deittiapissa, voisi kysyä. On sadisteja, jotka käyttävät appia vain itsetehostukseen ilman aikomustakaan tavata ketään. Osa on siellä ruinaamassa kuvia ties mistä syystä.

Sitten on tiukka seula siitä, millaisia kuvia Grindrissä saa julkaista. Alastomuus ja vähänkään vihjailevat kuvat ovat kiellettyjä, vaikka niitä toisinaan seulan läpi lipsahtaakin.

Mikään näistä rasittavista seikoista ei vaivaa Grindrin haastajaa. Sinäkin olet todennäköisesti kuullut siitä ja jo vuosia sitten.

Ajattele appia, jossa näet heti henkilöstä kymmeniä kuvia pitkältä ajanjaksolta. Parhaimmassa tapauksessa voit nähdä hänet eri ympäristöissä, kotona, töissä, harrastusten parissa, matkoilla.

Voit myös nähdä sen, mitä Grindrissä ei voi näyttää – hänen miehiset muotonsa. Grindr on kieltänyt kuvat, joissa näkyy esimerkiksi uimahousujen tai alushousujen kätkemä muhkea pullotus. Tässä apissa se on ihan ok, kunhan peniksen ääriviivat eivät iske silmille. Paljaat pakarat ovat ok. Valtava määrä tietoa heti saatavilla verrattuna Grindrin ankeuteen, eikö totta. Joko arvasit, mistä apista on kyse? Kyllä – se on Instagram.

Instagram on viime aikoina ollut otsikoissa, koska se on sensuroinut liiallista alastomuutta sisältäviä profiileja. Toisin kuin Twitterissä, Instagrammissa ei ole sallittua näyttää paljasta penistä, palleja eikä mitään pepun revittelyä. Myös liian selvästi vaatteiden läpi näkyvä penis tai sen koskettelu on kielletty. Kerrotaan myös miesparien alastomuutta sisältävien kuvien poistoista ja profiilien bannaamisesta.

Mutta kun Instagrammia selaa, siellä on tukuittain upeita miehiä, jotka ovat komeasti selkä ja bulge – tai pakarat – kaarella. Selvästikin sulojen esittely on ihan ok melko vapaissa rajoissa.

Ja moni suomalainenkin homomies on selvästi löytänyt Instagrammin. On useita profiileja, joissa valtaosa kuvista on uikkareissa tai tiukoissa alkkareissa. Pakarakuva on lomakuvien uusi must, ja nyt puhutaan paljaista pakaroista.

Mutta Instagram ei virallisesti ole deittiappi. Mistä tietää, kuka etsii ja mitä? Jos Instagrammin pääasiallien sisältä on kuvat uikkareissa, alkkareissa ja sen sellaista, on melko varmaa, että seksi on käväissyt mielessä kuvia profiiliin lisättäessäkin, ei vain niitä otettaessa. Jos sitten vielä miehellä selvästi on pullos pöksyissään, saatatte hyvinkin olla samalla aaltopituudella. Vielä varmempaa se on, jos alkkarit ovat tiettyä merkkiä.

Mitään ei tietenkään kannata jättää sattuman varaan. Jos olet avoin seuranhaulle myös Instagrammissa käytät sopivia tägejä. #gay, #gayhunk, #instagay, esimerkiksi. Jos sinulla on fetissejä, tägien avulla voi olla yllättävänkin helppo löytää samanmielisiä jopa läheltä. Sateenkaarilippu omissa tiedoissa profiilissasi kertoo tarpeeksi, missä leirissä viihdyt.

Kuten sanottu, Instagram on ylivoimainen Grindriin verrattuna. Grindrin valuvika on, että se sallii anonyymiyden. Kun profiilin voi luoda ilman kuvia, on mahdotonta saada varmuutta siitä, kuka siellä lymyää. Grindrissä on sellainenkin valuvika, että voit profiilisi linkittää kenen Instagram-tilin tahansa ja sitten esittää olevasi tuo henkilö.

Koska Grindrissä ei ole Instagrammin kaltaista kuvahistoriaa nähtävissä, on kaikenlainen huijaaminen mahdollista. Ja sitä tapahtuu todella paljon.

On vain yksi seikka, missä Grindr peittoaa Instagrammin. Se on ruudukko. Grindr näyttää, ketkä ovat lähelläsi. Instagrammissa ei voi tehdä hakuja etäisyyden perusteella. Voit vain etsiä paikkoja ja siten nähdä, ketkä ovat itsensä kyseiseen paikkaan tägänneet. Hyvin aikaa vievä ja hankala tapa plärätä satoja kuvia läpi ja etsiä sieltä homoja. Voit myös etsiä tägien perusteella, mutta sitten sinun pitää yhä erikseen kiinnostavista kuvista kaivaa esiin profiili ja katsoa olisiko sen haltija samassa kaupungissa tai edes samalla mantereella.

Mutta kyllä Instagrammissa voi toisia miehistä kiinnostuneita miehiä löytää. Ja kun sellaisen löytää, on Instagram jälleen ylivoimainen Grindriin nähden. Instagrammissa voi lähettää kuvia, jotka näkyvät vastaanottajalle vain kerran. Voit lähettää tarinoita vain läheisille kavereille katsottavaksi ja siten flirttailla isommankin joukon kanssa. Voit poistaa viestin ja kuvat tai videot viestin lähettämisen jälkeen. Voit soittaa videopuheluita. Nämä ovat mahdollisia nykyään myös Grindrissä, mutta tuntuvaa lisämaksua vastaan. Instagrammissa ne eivät maksa mitään.

Lisäksi on turvallisuus. Kummassa apissa sinun mielestäsi on turvallisempaa sopia deitti tuntemattoman kanssa jomman kumman kotiin? Ympäri maailman on uutisoitu väkivaltarikoksista, joissa uhri on houkuteltu Grindristä. Erästä lyötiin vasaralla, nuori Kevin joutui juuri kannibaalin uhriksi ja nämä ovat vain muutama esimerkki. Instagrammissa näkyvillä oleva kuvahistoria antaa paremmat mahdollisuudet päätellä onko kyseessä turvallinen ja järjellinen olento. Toki feikkejä ja vaaroja on kaikkialla, se kannattaa aina pitää mielessä.

Olen nyt käyttänyt Grindriä kohta viisi vuotta putkeen. Perstuntumalta väittäisin, että kuvattomien määrä Grindrissä on kasvanut. 2020 on valtavasti miehiä, jotka haluavat panna, mutta eivät suostu antamaan kasvokuvaansa. Minusta se on vastenmielistä.

Grindr on hyvää vauhtia matkalla bittitaivaaseen. Siitä on tullut miesten pimeimpiä puolia vahvistava pelikenttä.

Tämä teksti olisi helppo lopettaa näin. Mutta käytäntö ei ole ihan näin mustavalkoinen. Eihän se koskaan ole.

Loin pari vuotta sitten itselleni Instagram-profiilin Tinderin jatkeeksi. Muuta syytä sille ei ollut. Toivoin myös, että olisin löytänyt uusia kavereita. Turha toivo. Vuodenvaihteessa poistin sen. Olin viljellyt homotägejä ja näyttänyt tissit ja pepun, mutta yhtään paikallista miestä ei haaviin tarttunut. Ehkä siellä oli liikaa kissakuvia. Elämäni ei ole upeita lomakohteita eikä säkenöiviä bileitä ja bling blingiä, joten ehkä se oli se – valta ja mammona kun ovat molemmat valtavan seksikkäitä. Tosin ei minulla ollut pokkaa ladata sinne bulgekuvia. Ehkä se oli se. Ehkä sinulla on parempi mäihä – kannattaa kokeilla.