Suomen hallitus suositteli hetki sitten jokaista kantamaan velvollisuutensa, jotta korona-epidemia ei riistäytyisi käsistä.

Korona ei itsessään ole erityisen tappava tauti, kuolleita on noin kolme prosenttia tartunnan saaneista. Koska mitä ilmeisimmin suurinta osaa tartunnan saaneista ympäri maailman ei ole testattu eivätkä he ole viranomaisten tiedossa, on todellinen kuolleisuusaste mitä luultavammin selvästi alhaisempi.

Hallituksen suosittelemilla rajoituksilla pyritään turvaamaan Suomen terveydenhuoltojärjestelmän toimintakyky. Viruksen etenemistä pyritään muun muassa yleisötapahtumia rajoittamalla hidastamaan niin, että suuri määrä ihmisiä ei vaadi samanaikaisesti hoitoa ja terveydenhuolto pysyy toimintakykyisenä.

Niinpä jokaisen velvollisuus on omalta osaltaan nyt huolehtia siitä, että A) ei itse saa tartuntaa ja B) että ei tartuta muita, jos on koronan saanut.

Tarttuuko korona seksissä?

Korona ei ilmeisesti tartu varsinaisessa yhdynnässä. Mutta suudellessa se tarttuu. Samoin se tarttuu pisaratartuna ja kosketuksesta. Voidaan siis sanoa, että korona tarttuu seksissä, toteaa tutkijakoulutettava Anna Muldoon VOX:lle.  Edes koko vartalon latex-puku ei sitä välttämättä estä, sillä pisaratartunta läheisessä kanssakäymisessä voi kyllä yltää hengitysteihisi. Ja, entä se sylki peniksessä tai anuksessa? Kyllähän se siitä käsiin ja vaatteisiin kulkeutuu ja voi useamman portaan kautta päätyä tartuttamaan sinut. COVID-19 on todettu tarttuneen myös rimmauksessa, kirjoittaa The Guardian.

Korona ei toki ole kolera. Siihen kuoleminen on varsin epätodennäköinen riski, ellet kuulu riskiryhmään. Koko elämää ei tarvitse laittaa pysähdyksiin epidemian takia. Deiteillä voi käydä. Vain läheinen kanssakäyminen altistaa tartunnalle.

Uusi ohje: (Päivitetty 19.3.2020)

Nyt pitäisi sinkkujen välttää seksikontakteja

Nyt tulee välttää sosiaalisia kontakteja aina kun mahdollista. Epidemian levitessä suositellaan jokaiselle kaikkien paitsi välttämättömien ihmiskontaktien vättämistä.

 

Jokaisen vastuulla on nyt tukea yhteiskunnan heikompia, vanhuksia ja muita riskiryhmiin kuuluvia ja pyrkiä omilla toimillaan hidastamaan ja estämään koronan leviäminen. Suomen terveydenhuoltojärjestelmä ei kestä, jos suuri joukko ihmisiä vaatii hoitoa saman aikaisesti.

Nyt on sinkkujen ja vieraissa juosseiden aika ottaa tauko. Tämä on hyvä hetki tutkailla omaa tilannetta ja tutustua vaikka omaan vartaloon paremmin itsetyydytyksen kautta. Myös seksiä voi harrastaa etänä. Sosiaalisen median apeissa voi käydä kiihottavia chatteja myös kuvien ja videoiden kanssa, se voi tuntua yllättävän hyvältä, kehottaa tohtori Carlos E Rodríguez-Díaz.