Kolumni. Miten sinä olet kestänyt koronan tulon? Minua eniten rasittaa se, että tässä koronan maailmassa ei seksiä enää ole. Seksuaalisesti aktiivisena sinkkuna seksin puuttuminen on minulle merkittävä häiriötekijä. Tässä kiristyy myös jo pinna. Korona tuli ja vei kaikki mahdollisuudet seksiin. Homot pelästyivät niin, että kaduillakaan kukaan ei enää edes vilkaise. Mennään vain naama rutussa ohi –  ja nopeasti. Ei enää viipyileviä katseita. Ei katseita ollenkaan. Deittiappseissa ja deittisivustoilla kukaan ei ole kiinnostunut tapaamaan.

Mitään muuta ei osata nyt tehdä kuin vältellä

Tuntuu siltä, että nyt kun homomiesten seksiruletti on pysähdyksissä koronan takia, mitään muuta ei osata tehdä kuin vältellä. Koska ainoa vaihtoehtohan on heti naida ja sitten etsiä seuraava. Ja nyt kun se on riski saada koronatartunta, mitään ei tapahdu. Niinkö?

Koska korona tartuu etenkin pisaratartuna se tarttuu seksissä helposti. Suuteleminen, suuseksi, rimmaus ja läheisemmät panoasennot ovat suuri  riski. Italiassa terveysviranomainen onkin suositellut lusikka-asentoa, jotta pannnessa kasvot olisivat etäällä. Meillä homoillahan oli tähän jo toimiva malli aikana ennen koronaa: Odotat dom toppia kontallasi eteisessä, dom toppi tulee, tyrkkää sisään ja lähtee, ei suutelua, ei puheita. Tätähä ratkaisuahan Antti Holmakin kuvasi romaanissaan Järjestäjä. Useimmat ovat varmaan näitä ehdotuksia saaneet, minäkin. Ja eteistä lukuunottamatta, tuo kuvio ei olekaan mitenkään harvinainen. Sen tyydyttävät vaikutukset toki ovat kyseenalaiset, mutta bad sex is better than no sex.

Vallitsevassa tilanteessa on kuitenkin järkevä välttää koronalle altistumista, vaikka se todennäköisesti ei perusterveelle kohtalokas olekaan, mutta dataa ei ole saatavilla riittävästi, että sen riskiarvion voisi kukin tykönään tehdä. Ei kai kukaan halua olla se, joka oireettomana olleessaan tartuttaa koronan sellaiseen, jolle se aiheuttaa vakavan sairastumisen. Tai edes tartuttaa, koska onhan se ikävää joutua karanteeniin kahdeksi viikoksi. Tai haluaisitko itse saada tartunnan, jostain merkityksettömästä panosta, vartin huvista? Minua ainakin ottaisi päähän niin paljon, että ei mitään rajaa.Kautta maailman eri valtioiden terveysviranomaiset ovatkin suositelleet itsetyydystä, etäseksiä tai seksistä pidäyttäytymistä kokonaan. Aika hurjaa maailman sinkuille.

Poissa onkin siis huoleton hook-uppien aika. Kukaan vastuullinen ihminen ei tällä hetkellä antaudu seksiin uuden partnerin kanssa. Jälleen nuorisonkin keskuudessa nousussa ollut kruisailu olisi valtava riski, jota on järjetöntä ottaa. Ja haluatko oikeasti ottaa kotiisi käymään mahdollisen viruksen kantajan? Ei näihin voi suhtautua kevytmielisesti, vaikka kuinka puntissa jyskyttäisi.

Romantiikka koskettaa elokuvissa, mutta tosielämässä se pelottaa

Call Me by Your Name

Korona-aikaa on nyt eletty jo kolmatta kuukautta. Luulisi siis, että moni haluaisi jo seksiä ja nimenomaan turvallista sellaista. Muistattekos, sitä lässynläätä mitä romanttiset elokuvat meille tyrkyttävät ja minkä perään jokainen minunkin tuntemani homomies kyynelehtii. Mutta on kuitenkin enemmän keskittynyt hook-uppeihin ja ympäriinsä panemiseen.

Nyt on parempi tilaisuus kuin koskaan löytää syvällisempi yhteys. Mennä deitille ja katsoa josko sen miehen kanssa olisi jotain puhuttavaa ja löytää luottamus. En tarkoita tässä kihloja ja hääpäivästä päättämistä, en edes monogamiaa. Tärkeintä on pystyä luottamaan siihen, että seksikumppanisi pitää huolen itsestään eikä altista itseään koronavirukselle – eli käsien pesun lisäksi hän ei pane ympäriinsä. Tietysti, mitä enemmän ihmisiä kuviossa on, sitä suurempi riski.

Brokeback Mountainin tähdet Jake ja Heath.

Panoruletti on käytännössä pysähtänyt ja se ei käynnisty uudelleen ainakaan ennen kuin koronaan saadaan rokote – ja siinä menee vähintään syksyyn ellei pitkälle ensi vuoteen. Joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan rokotetta ei välttämättä koskaan edes saada. Sitä on vielä mahdotonta sanoa, koska tiedot immuniteetista koronaviruksen suhteet ovat yhä vajavaisia.

Kuka on valmis jättämään seksin pois elämästään toistaiseksi? Ei silti, on toki tilanteista, joissa se voi tehdä hyvääkin – kuten, jos olet kärsinyt seksiaddiktiosta. Mutta, jos pidät seksistä, on tämä vaikeaa aikaa olla ilman kumppania, koska uutta kumppania on lähes mahdotonta löytää.

Tietenkin seksisuhteessa on emotionaalinen riski. Sillähän hook-upit ovatkin olleet niin suosittuja. Kun lähdet menemään heti lauettuasi, ei ole mitään riskiä siitä, että tunteista tulisi kuvioon mukaan. Mutta, kun tapaat samaa ihmistä useamman kerran, tunteita on vaikeampi ohittaa, vaikka olisi miten kokenut. Mutta tunteita on kuitenkin mahdollista käsitellä, eikä niitä pitäisi pelätä. Kannattaa ajatella päässään se kuvio valmiiksi, kuten kisaan valmistautuva urheilija. Mitä haluan ja miten siihen pääsen, mitä se vaatii. Ja mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua? Ei sydänsuruja kannata pelätä, ne ovat vain merkki siitä oli jotain merkityksellistä.

Olisiko nyt aika etsiä koronaheila?

Siis, miksipä ei nyt etsitä koronaheilaa? Onko pelko siitä, että paneskelu etenisikin oikeaksi kiintymykseksi koronatartuntaakin suurempi riski otettavaksi? Ennen syksyä rokotetta ei ainakaan tule, päinvastoin todennäköisesti tulossa on koronan toinen tartunta-aalto. Eikö elämä olisi paljon kivempaa, jos sinulla olisi joku jonka kanssa nussia aivot pihalle? Etäseksikin voi olla todella kiihottavaa, mutta se on sama kuin katselisi herkkuateriaa, kun kädessä on vain näkkileipä. Aika ankeaa elämää.

Kun muistaa turvavälin, voi uusille ihmisille jutella ihan turvallisesti. Siitä se lähtee se luottamuksen rakentaminen ja sen selvittäminen haluaako sen tyypin kanssa paneskella. Ei ole mitään sääntöjä siitä, milloin seksiin voi alkaa. Mutta sen verran haluan varoittaa, että virhearvioita kannattaa varoa sen koronariskin takia. Tunnetusti miehet sanovat mitä tahansa saadakseen seksiä – se on valitettavasti täysin totta. Niinpä sen luottamuksen rakentamiselle kannattaa oikeasti uhrata hetki ja yrittää bongata mädät omenat.