Homo- ja bi-miehet voivat Tukholmassa käydä testeissä Helsingin Hiv-pointtia lähinnä vastaavassa Venhälsanin toimipisteessä.

Kun sukupuolitautien testaus siellä aukesi jälleen syyskuun lopussa normaalisti pitkän koronapaussin jälkeen jonoa riitti. Testeihin tulleilta myös löytyi runsaasti tartuntoja. Venhälsanilta arveltiin QX:lle, että erityisesti kuppatartuntojen määrä suurella todennäköisyydellä rikkoo kaikki ennätykset. 2018-2019 tartuntoja oli noin 200 vuosittain. Tänä vuonna niitä arvellaan olevan 250.

Trendi on vallinnut jo useamman vuoden maailmalla.

Kuppa leviää etenkin miesten välisessä seksissä

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC julkaisi 2019 kesällä raportin, jossa todettiin kupan yleistyneen Euroopassa peräti 70 prosenttia vuodesta 2010. Uusien kuppatartuntjen määrä ylitti uusien hiv-tartuntojen määrän jo 2017. Tartuntojen kasvu tulee etenkin miesten välisestä seksistä, kertoo raportti.

Raportin mukaan kupan leviäminen miesten välisessä seksissä on seurausta kondominkäytön selvästä vähenemisestä. Kun hiviä voi ennaltaehkäistä PrEPin avulla on pelko hiv-tartunnasta vähentynyt. Yleistyneet sosiaalisen median deittipalvelut, kuten Grindr, ovat saatavilla kännyköissä ja ne ovat helpottaneet seksikumppanin löytymistä ja siten lisänneet seksikumppanien määrää. Yhdessä nämä tekijät ovat tuoneet taudeille otollisia leviämismahdollisuuksia. Näin on käynyt siitä huolimatta, että PrEPin käyttäjille suositellaan säännöllistä sukupuolitautien testausta.

Seksuaalisen vapautumisen edetessä ja parinhaun helpottuessa taudeilla on enemmän mahdollisuuksia levitä.

Joka päivä miljoonalla ihmisellä todettiin jokin sukupuolitauti

Aikana ennen koronaa, kesällä 2019 maailman terveysjärjestö WHO tiedotti, että joka päivä miljoonalla ihmisellä todetaan jokin sukupuolitauti. Erilaisten liikkumisrajoitusten takia lukemat voivat tänä vuonna olla jotain muuta.

Esimerkiksi Briteissä ja tästä viikosta alkaen myös osassa Ruotsia on koronatartuntojen hillitsemiseksi kiellettyä tavata tai vahva suositus olla tapaamatta ihmisiä oman talouden ulkopuolelta, se tarkoittaa myös eri talouksissa asuvia seurustelevia pareja ja tietenkin satunnaisia seksikumppaneita. Ei leviä korona, eikä sukupuolitaudit.

Kuppa on hoidettavissa

Kuppa tarttuu limakalvokontaktissa. Kupan voi saada anaaliseksistä ja suuseksistä molemmista. Kuppaa aiheuttava bakteeri ei kuitenkaan pysty läpäisemään tervettä, ehjää ihoa. Kuppa aiheuttaa alkuvaiheessaan kivuttoman haavan, joka voi jäädä peräsuolessa huomaamatta.

Kuppatartunta todetaan verikokeella. Tartunta näkyy 3-4 viikon kuluttua. Kuppa on hoidettavissa antibiooteilla. Hoitamattomana se aiheuttaa vakavia oireita, kerrotaan THL:n sivuilla.

Suomessa kuppatartuntoja on viimeisen 10 vuoden aikana ollut noin 200 vuosittain. 2019 tartuntojen määrä oli 250. Puolet tartunnoista on HUSin alueella ja valtaosa niistä, 74% on miehillä ja niistä 61% oli saatu miesten välisessä seksissä.