PrEP on merkittävä askel hivin torjunnassa, etukäteen otettava lääke, joka estää hivin tarttumisen. Vaikuttavina aineina on samoja, mitä käytetään hiv-lääkityksessä. PrEPin käyttäjän ei tarvitse enää pelätä hiviä, PrEPin käyttäjän kumppanin ei tarvitse enää pelätä hiviä. Tämän ilosanoman varjoon on kuitenkin jäänyt se kylmä tosiasia, että PrEP ei estä mitään muita seksitauteja. Täysin vaille huomiota jätetään myös se, että kaikki seksitaudit eivät ole parannettavissa pillerillä, vaan osa voi olla hyvinkin kivuliaita ja ne pysyvät koko elämän ajan.

Lue lisää: PrEPistä tulee kesällä maksutonta – HUSin alueella jono puoli vuotta

Klamydia, tippuri ja kuppa tarttuvat myös preppaajaan, nämä toki ovat hoidettavissa ja PrEP reseptin saaneilta edellytetäänkin käyntiä terveyskontrollissa kolmen kuukauden välein, missä nämä kolme testataan. Seksuaalisesti aktiivisella miehellä voi kuitenkin olla jo yhden päivän aikana useita kumppaneita, saati sitten viikossa tai kuukaudessa. Kun klamydia esimerkiksi voi olla oireeton, on sen tarttuminen ja eteenpäin levittäminen selvä riski, jos kondomia ei käytetä niin suuseksissä kuin anaaliyhdynnässäkin.

On totta, että klamydia ja tippuri ovat hoidettavissa kerta-annoksella otettavalla lääkkeellä. Mutta se on vain osa hoitoa. Sen jälkeen on oltava ilman seksiä viikko ja sitten käytettävä kondomia jopa neljä viikkoa, jolloin voidaan uudesta testistä todeta, että tartunta on hoidettu.

Lue lisää: Kun sain sukupuolitaudin

Tippuri on muuttunut vaikeammaksi ja siihen eivät enää kaikki antibiootit tehoa, mikä on tulevaisuuden haaste.

Seksitaudeista yleisin, klamydia, voi olla oireeton, mikä tarkoittaa, että yksikin aktiivinen mies voi levittää sitä kymmeniin partnereihin ennen kuin jossain vaiheessa käy testeissä ja nämä taas levittävät sitä edelleen. Koronavuonna 2020 todettiin suurin määrä klamydiatartuntoja koskaan, hieman yli 16 000 tartuntaa, joista suurin osa on HUS-alueella. Tartunnoista reilu puolet, 58 %, on kuitenkin naisilla. Tyypillisesti miesten keskuudessa taas leviää klamydian vakavampi muoto LGV (Lymphogranuloma venereum), mutta se on onneksi vielä Suomessa melko harvinainen, alle 10 tapausta vuosittain, paitsi 2018 todettiin 17 tartuntaa. LGV on yleisempi ulkomailla gay-miesten keskuudessa ja etenkin Lontoon ja Manchesterin gay-piireissä, kerrotaan aidsmap.comin sivulla. LGV:n oireet ovat paljon klamydiaa pahempia ja se tuo herpestä muistuttavia ihomuutoksia, verisiä ulosteita, kipuja. Hoitona on kolmen viikon antibioottikuuri.

PrEPin myötä tippuri ja klamydia testataan kolmen kuukauden välein, kun lääke on hankittu kotimaassa, mutta kolmen kuukauden aikana ehtii tarttua kaikenlaista, jos huonosti käy. LGV ei näy tavallisessa klamydiatestissä.

– Kyllä näitä tartuntoja meillä polilla myös näkyy, kertoo QX:lle puhelimessa Eija Hiltunen-Back, HUS:n iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri ja jatkaa:

– Tartuntoja löytyy kun PrEPiä tullaan hakemaan ja niitä löytyy PrEPin kontrollikäynneillä.

Lue lisää: Hiv-estolääkityksen voi saada viikossa, katso suositellaanko sitä sinulle

Kaikkia tauteja ei testata

PrEPin käyttäjiltä, kuten muiltakaan, ei testata ikävämpiä virusten aiheuttamia seksitauteja herpestä ja kondyloomaa, koska testiä ei ole.

Herpes ja kondylooma ovat siitä ikäviä seksitauteja, että ne voivat tarttua oireettomina, mutta kun oireet tulevat ne ovat silminnähtävissä. Jos sinulla on aktiivinen seksielämä ja vaihtuvat partnerit herpes- tai kondyloomatartunta laittavat seksielämäsi pidemmälle tauolle. Kondylooma on vielä siitä ikävä, että se voi ilmaantua vasta vuoden parinkin päästä tartunnasta. Voit siis olla jo siirtynyt vilkkaista sinkkuajoista monogaamiseen rakkaussuhteeseen, kun pommi iskee. Siinä menneisyys niin sanotusti saa sinut kiinni. Tämä ei ole moralisointia, vaan omien valintojen seuraukset on syytä tiedostaa. Jos koronasta olemme mitään oppineet, kenelläkään ei ole oikeutta vaaraantaa tai asettaa muiden ihmisten terveyttä riskiin.

Mälliämpärin sooseissa merkittävä tartuntariski – myös hivistä

On täysin ymmärrettävää, että gay-yhteisö on ottanut PrEPin iloisesti vastaan. Vihdoinkin voimme jättää taakse homoruttojulistusten stigman.

– PrEPiä on tullut hakemaan moni jo varttuneempi mies, jotka ovat koko elämänsä pelänneet hiv-tartuntaa ja nyt vihdoin voivat PrEPin avulla jättää pelon taakseen, Hiltunen-Back sanoo.

Ja onhan se ihanaa olla intiimisti ilman lateksi- tai edes polyuretaanikelmun tuomaa kitkaa, ei sitä voi kieltää, kyllä minäkin sen tunnustan. Mutta.

Viimeiset pari vuotta on julistettu ”pidä huolta itsestäsi ja muista” koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Sama slogan pätee seksitauteihin. THL suosittelee kondomin käyttöä tuntemattomien kumppaneiden kanssa, niin suuseksiin kuin anaaliseksiinkin. PrEP ei korvaa kondomin tuomaa suojaa, koska PrEP estää vain yhden taudin, hivin, eikä sitäkään kaikissa tilanteissa. Tietenkin muut seksitaudit eivät ole tappavia, mutta ikäviä nekin ovat, ne voivat olla hyvinkin kivuliaita ja muodostaa syöpäriskin.

”THL suosittelee kondomin käyttöä”

Mälliämpäri, cumdump, on osalle märkä fantasia ja joillekin kovaa todellisuutta. PrEPin myötä näiden mällääjien määrä on silmäarviolla ollut deittiappeissa nousussa. Yksi odottaa useammalta mieheltä täytettä sisäänsä kotinsa eteisessä kontallaan, toinen seksibileiden dippausastiana. Kyse on siis tilanteesta, jossa (toivottavasti PrEPillä oleva) harrastaa suojaamatonta anaaliyhdyntää useamman miehen kanssa peräkkäin ja nämä kaikki laukeavat hänen sisäänsä, tästä raflaava termi mälliämpäri. Niin arveluttavalta kuin se kuulostaakin, tämä on joillekin osa identiteettiä.

Jos mälliämpäri on PrEPillä, se toki suojaa häntä itseään hiv-tartunnalta, vaikka kaikki häntä panevat eivät preppaajia olisikaan. Mutta mälliämpäriä panevaa ei mälliämpärin PrEP-kuuri suojaa. Jos joku on sinne ämpäriin hiv-mällit tuutannut, on se riski sellaiselle panijalle, joka ei ole itse PrEPillä.

– Kyllä se on riski. On mahdotonta arvioida, miten suuri riski, mutta on se olemassa, kertoo  Hiltunen-Back.

Hiltunen-Back työskentelee Helsingissä sukupuolitautien poliklinakalla myös ihan potilastyössä, seksitautien näytteidenotossa ja PrEP-hoidon parissa.

– Vaikea sanoa, miten kauan peräsuolessa oleva siemenneste säilyy tartuttavana, siihen vaikuttaa niin moni tekijä aina alkaen siitä, kuin paljon taudinaiheuttajaa siemennesteessä on. Joka tapauksessa puhutaan tunneista, mutta ei kuitenkaan useammasta päivästä, Hiltunen-Back toteaa riskistä saada hiv-tartunta mälliämpäristä, jos ei itse ole PrEPillä, vaikkä mällättävä olisikin.

PrEPillä olevan mälliämpärin peräsuoli ei siis ole mikään hiviä neutraloiva reaktori. Yleisesti väitetään, että topin hiv-riski anaaliyhdynnässä ei ole suuri, mutta tämä ei pidä täysin paikkaansa. Peniksestä etenkin terska, esinahan alainen iho ja virtsaputken suu ovat niin ohutta ihoa, että hiv kykenee ne läpäisemään samalla periaatteella kuin peräsuolenkin pinnan. Jos siellä suolessa on hiljattain hiv-tartunnan saaneen siemennestettä ja toppi ei itse ole PrEPillä eikä käytä kondomia, niin riski on vielä suurempi.

Ja sitten on ne muut taudit.

– Jos siellä on monen muun siemennesteet, niin kyllä se on merkittävä riski tartunnalle kaikkien muiden osalta. Klamydia, tippuri, kuppa, herpes ja kondylooma voivat levitä, PrEP ei suojaa niiltä ketään, Hiltunen-Back jatkaa.

”Mälliämpärin peräsuoli ei ole mikään hiviä neutraloiva reaktori”

Herpes ja kondylooma voivat olla todella kivuliaita ja aiheuttaa pitkäaikaisia esteettisiä haittoja. Kuka haluaa näppykullia tai rypälepeppua?

Kondylooma aiheuttaa syylämäisiä näppyjä penikseen, kivespusseihin ja peräaukkoon. Tauti on siiitä salakavala, että tartunnan saa jopa puolet, mutta näkyviä näppyjä ei kaikille tule, oireetonkin voi kuitenkin tartuttaa. Oireet voivat tulla vasta vuosien päästä. Näppylöitä voi hoitaa tai niitä voidaan poistaa jäädyttämällä tai polttamalla, mutta ne palaavaat helposti uudelleen. Suurin osa tartunnoista, 90 %, paranee itsestään kahden vuoden kuluessa, mutta kondyloomaan liittyy myös syöpäriski. HPV 16-tyyppi aiheuttaa 12% anaalialueen syövistä miesten välisessä seksissä.

HPV-rokote suojaa kondyloomalta, mutta THL:n mukaan yli 30-vuotiaille siitä ei enää ole hyötyä, koska valtaosa tartunnoista on jo saatu. Nollariski? Ei. Matala riski ei tässäkään tarkoita, että riskiä ei lainkaan olisi. Kondomikaan ei kuitenkaan suojaa täysin kondyloomatartunnalta, mutta PrEP ei suojaa lainkaan. Kondyloma tarttuu limakalvokosketuksen lisäksi ihokosketuksesta esim. kiveksistä.

”Kondylooma voi olla todella kivulias ja aiheuttaa syöpää”

Herpes ei ole sekään kaunista katsottavaa, eikä kivuton. Herpes aiheuttaa kihelmöiviä rakkuloita, jotka puhkeavat haavaumiksi, näitä tulee penikseen, peräaukkoon ja pakaroihin kaikkiin, jos oikein huonosti käy. Lääkettä ei varsinaisesti ole, oireita voidaan lievittää ja ne häviävät muutamassa viikossa. Herpes jää kuitenkin elimistöön ja voi uusiutua. Kuten kondylooma, suurimalla osalla herpes pysyy oireettomana, mutta toisilla näppylät voivat tulla yli 10 kertaa vuodessa – siis käytännössä kerran kuussa, vietä siinä sitten aktiivista seksielämää. Kuten kondyloomassa, kondomi ei anna täyttä suojaa herpestä vastaan, koska se voi tarttua myös kondomin ulkopuolelle jääviltä alueilta. Mutta jälleen kerran PrEP ei suojaa herpekseltä laisinkaan.

Kuvituskuva

Vapaa seksuaalisuus on yksi Priden ydinviesti – jota ei edes koko lhbtqi-yhteisö kestä

Seksuaalinen vapautuminen ja vapaa seksuaalisuus on yksi Priden ydinviesti. Se on todella tärkeä asia, joka ei ole 50 vuoden aikana edennyt samalla tavoin kuin uudistukset lainsäädännössä ihmisoikeuksien osalta, mutta samoin kuin ne, myös seksimyönteisyys on lhbtq-yhteisön sisällä ottanut takapakkia – on palattu häpäen ja häpäisyn aikaan. Tämä on nähty meilläkin, kun Helsinki Pride yhteisö julkaisi sivuillaan tekstin, jossa cis-homoja kehotettiin pitämään paidat päällään, jos Pride-kulkueeseen tulevat. Miksi kukaan julista mitään näin ankeaa? Miksi Priden nimeä kantava ja Pridea tuottava taho välittäisi häpeän viestiä, jota vastustamaan se on aikoinaan perustettu? Keskustelu tästä velloo yhteisössämme eri maissa. Suomessakin tähän otti viimeksi kantaa kirjailija Kaj Korkea-aho kolumnissaan HBL:ssä tänä Pride-viikkona. Tarvitsemme lisää alastomuutta, vähemmän häpeää.

On monia syitä siihen, miksi osa homo- ja bimiehistä pyrkii maksimoimaan seksikumppaneidensa määrän. Joskus se on merkki kovasta libidosta ja halusta hankkia kokemuksia. Toisinaan taas kyseessä on pakonomainen toiminto, johon ajaa sisäistetty homofobia tai kompensaation tarve. Kuten peliaddiktiossa tai muussa vastaavassa, myös pakonomainen seksin jahtaaminen on vaikea myöntää edes itselleen. Ennen myöntämistä tulee usein raivoisa ongelman kieltäminen. Kyse on kuitenkin omaan elämään merkittävästi vaikuttavasta asiasta, jollaiselle kannattaa aina toisinaan uhrata muutamakin ajatus.

Mitä minä todella elämältäni haluan?

Toiminko nyt niin, että saavutan haluamani?

Näillä kysymyksillä voi paljastua, että omiin valintoihin onkin vaikuttanut sisäistetty homofobia. Jos kokee, että ei ole rakkauden arvoinen tai uskoo, ettei sitä voi koskaan saavuttaa tai että ”me homot nyt vaan ollaan tällaisia”, kyseessä on sisäistetty homofobia.

Lue lisää: Todennäköisesti sinäkin kärsit sisäistetystä homofobiasta – mutta siitä voi päästä eroon

Sisäistetty homofobia tarkoittaa homofobisten ajatusten ottamista "omiksi".

PrEP lisää painetta suojaamattomaan anaaliseksiin

PrEPin myötä paine antaa ja panna paljaalla ovat kasvaneet. Olen tämän itsekin sinkkuihmisenä saanut tuta muutamankin kerran. Jos paljaaseen seksiin ei suostu, preppaajaa ei kiinnosta. Jos tämä yleistyy, olemme mielenkiintoisen äärellä. Tosiasia on, kuten Hiltunen-Back myös muistuttaa, että PrEP on edistysaskel kun hiv saadaan kuriin, mutta sen alle on jäänyt vastuullinen seksuaalikäyttäytyminen, kun on syntynyt harhaluulo, että PrEP estäisi myös muut taudit. Tai suojaisi koko mällääjien kolonnan.

– Kyllä tässä on vauhtisokeutta havaittavissa. PrEP tuntuu olevan trendi-ilmiö. Ajatellaan, että ”no hankitaan se nytten kuin muillakin on”. Sitten kun se on saatu, sitä ei aina ole kuitenkaan otettu käyttöön. Tämä näkyy meillä vastaanotollakin, Hiltunen-Back kertoo.

Deittiappseista esimerkiksi Grindrissä, joka on maailman käytetyin sovellus satunnaisen seksiseuran hankkimiseen, on ihan vakiovaihtoehdoissa profiilissa merkittävissä hiv-status ja se onko PrEPillä ja se toimii myös hakutekijänä, preppaaja voi etsiä muita.

Anonyymiseksi tekee mahdottomaksi jäljittää tartuntaketuja

Seksitautien testauksen yhteydessä on havaittu anonyymin seksin tuomat ongelmat,  kertoo Hiltunen-Back ja mainitsee myös ulkomaalaistaustaisten kasvaneen osuuden asiakaskunnassa. Nämä molemmat tuovat haasteita altistuneiden partnereiden jäljittämiselle, mikä taas lisää riskiä seksitautien leviämiselle.

Jos olet aktiivinen deittiappien käyttäjä, olet varmasti pannut merkille kuvattomien profiilien määrän ja sen, että yhä useampi joko hakee suoraan anonyymia seksiä tai ei kysyttäessäkkään suostu antamaan kasvokuvaansa, vaikka olisi kyllä tulossa panemaan. Jos tällaisesta kohtaamisesta sitten saa tartunnan tai jälkeenpäin itselle selviää, että on ollut tartuttava, ei anonyymiksi jääneeseen partneriin ehkä saada mitenkään yhteyttä, profiilikin on saattanut jo kadota syystä tai toisesta. Deittiapit eivät vaadi vahvistettua tunnistautumista, joten kuka tahansa voi esittää olevansa mitä tahansa – voi väittää olevansa PrEPillä vaikka ei olisikaan. Seksinhinku saa ihmiset tekemään epätoivoisia tekoja.

Kun ei ole yhteistä kieltä, voi olla mahdotonta saada selville mahdollisesti altistuneita ja kertoa hoidosta ja riskeistä. Joistakin maista tulevilla voi olla myös epäluuloja viranomaisia ja terveydenhuollonkin henkilökuntaa kohtaan, koska aiemmat kokemukset omassa maassa ovat olleet ikäviä, valottaa Hiltunen-Back vielä seksitautien ehkäisemisen ongelmia polin arkipäivän työssä.

Ohesilla videoilla näkyy kondyloman poistoa. Videot ovat ikärajasuojattuja, joten niiden katsomiseksi pitää olla kirjautunut YouTuben käyttäjä.

Nautitaan kesästä ja iloitaan seksistä vastuullisesti ja toista ja itseä kunniottaen!