Olly Alexander sai talvella meidät kyynelehtimään AIDS-teemaisessa draamasarjassa It´s a Sin, keväällä hän ryösti sydämemme yhdessä Elton Johnin kanssa mahtipontisesti tehdyllä duetolla nimenomaisesta Pet Shop Boysin kappaleesta. Ja viimeisimpänä Years & Years, keulakuvanaan yksin Olly, julkaisi uuden sinkun Starstruck.  QX sai haastattelun 31-vuotiaalta.

Years & Years yhtyeen kaksi muuta jäsentä basisti Mikey Goldsworthy ja kosketinsoittaja Emre Türkmen, ovat jatkaneet uraansa toisalla ja Olly Alexander vie nyt yksin yhteyttä eteenpäin. Hiteillä King, Shine ja If You´re Over Me Years & Years teki nimeä triona, nyt Olly kirjoittaa yhä kappapeet ja tuottaja-apunaan Mark Ralph, joka on työskennellyt myös Jess Glynnen ja Clean Banditin kanssa.

– Kirjoitan paljon pianolle, vien sen sitten Markille ja sitten työstämme sitä. On ollut mukavaa olla vapaaampi ja voida keskittyä sellaiseen tanssimusiikkiin mitä Years & Years teki ensimmäisellä levyllään.

Inspiraationa ovat juuri ne artistit, joita soitettiin It’s a Sin -sarjan kuvaamana aikana: Joy Division, Human League ja Sylvester, mutta toki myös böndi, jonka kappale antoi nimen koko sarjalle, Pet Shop Boys.

Olly Alexander on saanut kehuja roolityöstään sarjassa It´s a Sin, jossa kerrotaan joukosta nuoria AIDS-kriisin keskellä 80-luvun Iso-Britanniassa. Meillä HBO Nordicin näyttämä sarja on Russell T Davies luoma ja hän on kertonut haastatteluissaan, että hän tiesi heti ensimmäisestä koe-esiintymisestä alkaen, että Olly on Richie. Pääosan saaminen niin suuressa sarjassa oli Ollylle sekä pelottavaa että houkuttelevaa.

– Itseään on vaikeaa katsoa, mutta tunnnen, että kunhan en pilannut tai häirinnyt sarjaa niin voin ajatella, että olen tehnyt hyvää työtä (nauraa).

Oletko saanut sittemmin monia roolitarjouksia?

– Ei mitenkään montaa itse asiassa. Olisi ihanaa saada joitain taas, koska mielelläni jatkaisin näyttelemistä.

Olly kertoo, että It´s Sin kuohutti tunteita kotimaassa. Sarjan esittämä aikakausi oli hirveä heille, jotka saivat diagnoosin.

– Se on aikaa, joka nostaa monenlaisia tunteita. Riippuen siitä, mikä oli elämäntilanteesi silloin ja minkä ikäinen olit. Hysteria hivin ja AIDSin ympärillä oli suurta ja se, että sekä tartunnan saaneita että lhntq+ ihmisiä muutenkin kohdeltiin sillä tavalla on uutinen useimmille. Tämän päivän nuorilla ei ollut mitään aavistustakaan, että näin se meni 30 vuotta sitten. Ymmärrän, että se on todella tunteisiin menevää.

”Tämän päivän nuorilla ei ollut mitään aavistustakaan”

Millaista on suhtautuminen hiviin ja AIDSiin Iso-Britanniassa nykyään ja onko sarjalla ollut siihen vaikutusta?

– Olen kuullut, että sarjan esittämisen jälkeen hiv-testien määrä nelinkertaistui pelkästään Iso-Britanniassa. Sarja sai aikaa tärkeän kansallisen keskustelun hiviin ja AIDSiin liittyvästä stigmasta. On tärkeätä ymmärtää miten pitkälle olemme päässeet esimerkiksi PrEPin tultua, lääkityksen avulla ja tieteen edistyessä ja oli iso juttu kuulla perheeni ja ystävieni keskustelevan aiheesta. Tietty stigma on yhä olemassa, mutta nyt aika on aivan toinen. Olen kiitollinen niille, jotka ovat minua ennen taistelleet tästä.

Mikä sinun mielestäsi on sateenkaariagendan tärkein asia Iso-Britanniassa tänä päivänä?

– Ah, niitä on paljon … Hyökkäykset transihmisiä kohtaan ovat pelottavia. Ylipäänsä yleinen asenne on transvastainen. Meillä on kyllä Gender Regocnition Act, joka on ollut hyväksyttävänä useita kertoja, mutta hallitus pelkää kannattaa sitä. Meidän on yhteisönä tuettava transsisaruksiamme ja annettava heille se tuki minkä he ansaitsevat.

Sinun Wikipedia-sivullasi lukee, että olet ”LGBTQ advocate”, näetkö itsesti sateenkaariyhteisön äänitorvena?

– Haluan aina tuoda esiin lhbtq-henkilöitä kun vain voin. Olen itsekin homo ja olen ottanut henkilökohtaiseksi missiokseni soluttaa gaynessini heteroiden alueille. Autan aina jos vain voin.

– Sitten on osin kyseessä myös ”moment 22”, sillä vaikka olenkin avoin se ei ole kaikki mitä minä olen. Olen kuitenkin ensisijaisesti viihdyttäjä, mutta on tärkeätä kertoa totuus ja toki vastaan minulle siitä esitettyihin kysymyksiin.

Iso-Britanniassa on viimeisen vuoden ajan ollut tiukat rajoitukset ja pitkät lockdownit, joiden aikana on ollut kiellettyä tavata muita ihmisiä, britit ovat olleet eristyksissä pitkiä ajanjaksosa. Niin myös Olly.

– Pidin sitä aluksi haasteellisena. Pidän yksinäisyydestä ja vaadin sitä aika ajoin, mutta … siitä tuli lopulta ylivoimaista. Minulla oli niin paljon aikaa, mutta en kuitenkaan pystynyt tekemään musiikkia. Mutta kun pääsin siitä yli ja opettelin toimimaan yksinäisyydessä, saavutin oikean vireen.

Ja sinkkuna oleminen ei varmaankaan tehnyt siitä yhtään helpompaa?

– Se on ollut pirun rankkaa (nauraa). Mutta olla yhdessä kumppanin kanssa 100 prosenttia ajasta on myös rankkaa. Olen kiitollinen siitä, mitä minulla on. On tärkeää olla romanttinen itsekseen (nauraa).

Viimeksi kun haastattelin sinua, et ollut Grindrissä, onko se muuttunut?

– Joo, todellakin! Olen Grindrissä, mutta ilman kasvoja. Kun minulla oli profiilissani kasvokuva, kukaan ei uskonut, että se olen oikeasti minä. Joten nyt minulla on anonyymi profiili, koska haluan olla ”connected” muiden gayden kanssa. Vaikka minulla ei valitettavasti olekaan niin suurta menestystä …

”On tärkeää olla romanttinen itsekseen”

Olet yli 30, mutta näytät paljon nuoremmalta. Häiritseekö ikääntyminen sinua?

– OMG! Ajattelen sitä koko ajan, mutta rakastan vanhentumista sillä pidän itsestäni enemmän vuosi vuodelta. Suurin juttu on se, että olen yhä nuori ja hassu tavallaan, mutta pidän siitä kun näen ryppyjä ja muuta. Kaikki sanovat ”Olly, sinä olet tommoinen twink”, mutta olen ollut sitä viisitoista vuotta ja nyt olen alkanut väsyä siihen. Haluan olla vanhempi ja eksentrinen (nauraa).

Lyheysti:

Mitä pidit tv-sarjasta Years & Years, joka on myös Russel T Daviesin kynästä?
– Sen on todella hyvä sarja. Ja sellainen voisi todellakin tapahtua, ja paljon siitä on jo tapahtunutkin …

… Euroviisut?

– Katsoin niitä pienenä, viime vuosina en ole niitä seurannut. Mutta on tottakai fani. Muista Brittien ehdokkaat: Javinen Touch My Fire, mistä todella pidin (laulaa pienen pätkön)

… bingetit lockdownin aikana?

– En ollut koskaan katsonut The Real Housewives -sarjoja ja nyt olen todella paljon! The Real Housewives of Atlanta on todella uskomaton!

… RuPauls Drag Race

– Olen nähnyt kaikki versiot: UK, USA, Kanada … ensimmäinen Brittikausi oli tosi hyvä. Mutta toisella kaudella suuri suosikki putosi: Olen Bimini Bon Boulash-fani loppuun saakka”

… unelmatyö?

– Lil Nas X, Rihanna ja Chloe X Hallie.

… tv-hahmo, joka merkitsi sinulle nuorena lhbtq+ ihmisenä paljon?

– Buffyn Willow! Rakastan häntä. Hän oli suosikkihahmoni, josta tulee noita ja on suhteessa tytön kanssa. Pidin itseäni gay-noitana, joten hän on se suurin.