Kolumni. Miesten välinen seksi on siitä jännä juttu, että yhä 2021 siihen vaikuttaa vahvasti muutamakin negatiivinen stigma – etenkin häpeä ja aidsin pelko.

On melko todennäköistä, että aidsin pelko katoaa pian, hiv-tartunta voidaan jo nyt estää PrEP-lääkityksellä ja tietenkin kondomin käytöllä. Tartunnan kehittyminen aidsiksi saadaan estettyä lääkityksellä. Koronarokotteiden innovaation myötä on myös herännyt uusi toivo hiv-rokotteesta.

Häpeä miesten välisestä seksistä ilmenee eri tavoilla. Vallitseva normaali näyttää olevan, että omaa kasvokuvaa ei haluta laittaa deittiprofiiliin tai edes lähettää viestinä, mutta täysin sujuvusti tivataan kuvia toiselta. ”En halua näyttää kuviani täällä”. Täällä? Mutta haluat löytää panon tääältä. Tämän ymmärtää jossain Iranissa tai Venäjällä, missä valtio on homoseksuaalisuutta vastaan, mutta että meilläkin.

Oletus siitä, että toisen kotiin voi tulla näyttämästä kasvojaan on outo ja kammottava. Ja on vaarallinen. On ihan totta, että deittappseista etsitään uhreja murhattavaksi, vaikka sellaista ei Suomessa ainakaan ole kerrottu tapahtuuneen, muualla näin on käynyt.

Lue lisää: Etsi satunnaista seksiseuraa Grindristä – murhattiin myrkyttämällä

Lue lisää: Kevin joutui jouluna Grindr-kannibaalin uhriksi

Syksyn uutuuskirjassa Punainen huone Kaj Korkea-aho tulee todenneeksi, että Grindrin kuvattomat profiilit ovat helmiä: pienessä kaupungissa kuten Helsinki naama ja muut ruumiinosat tulevat pian tunnetuiksi ja saanti alkaa sakata, on parempi olla kuvatta ja säilyttää mysteeri. Kun ei ole tiedossa nimeä eikä kasvokuvaa sitä voi panon jälkeen kadota kuin se kuuluisa pieru Saharaan, ei tavoita koronajäljitys eikä tieto sukupuolitautitartunnasta ja juoruja on vaikeampi levittää.

Lue lisää: Peli seis: PrEP suojaa vain käyttäjäänsä, eikä se suojaa lainkaan muilta seksitaudeilta

Tarvitaan lisää kuvastoa kauniista miesten välisestä seksistä

Miten häpeästä pääsisi eroon? Sen taltuttamiseksi tarvitaan lisää kuvastoa kauniista miesten välisestä seksistä, miesten välisen seksin normalisointia. Tämä tavoite täyttyy, kun näky toista miestä doggyssa painavasta miehestä ei herätä sen kummempia intohimoja, kuin jos siinä olisi mies ja nainen. Tästä ollaan vielä kaukana.

Julkisessa keskustelussa pauhaava puhe ei-toivotuista kullikuvista on paikallaan deittikulttuurin tervehdyttämiseksi, mutta sen sivuvaikutuksena penis voi kadota mediasta, mikä vain pönkittää sen tabuasemaa, kun juuri se pitäisi romuttaa. Erektiossa olevan peniksen pitäisi olla maailman normaaleimpia asioita. Nyt jo ”hyvän puolella olevat” miehet kieltäytyvät ottamasta kuvaa peniksestään kahdenväliseen eroottiseen viestittelyyn, vaikka siinä ei ole mitään pahaa.

Lue lisää: Peniskuvia ei ole liikaa, niitä on aivan liian vähän

Eroottissävyinen jutustelu ja sen yhteydessä kivojen kuvien laittaminen voi olla tavattoman kiihottavaa, eikä siinä ole mitään väärää.

Lue lisää: Näin saat peniskuvasi onnistumaan

Peniskuvien ja cis-miehen demonisointi on ideologisesti värittynyttä syntipukin etsintää, ei tervettä keskustelua ongelmista.

Tarvitsemme lisää kuvastoa iloisesta miesten välisestä seksistä.

Seksuaalisessa kanssakäymisessä valta on nuorella miehellä

Miesten välisessä deittikulttuurissa on paljon mätää, mutta suurin ongelma ei ole kalukuvien luvaton lähettäminen. Intersektionaalisen feminismin lempi syntipukki keski-ikäinen valkoinen cis-mies ei myöskään ole miestenvälisen deittikulttuurin suurin pahis. Jos puhutaan valtarakenteista saman ihmisryhmän sisällä, homomiesten välillä, ei keski-ikäisellä valkoisella homomiehellä ole sellaista sosioekonomista asemaa, jolla hän olisi deittimaailmassa hallitsevassa asemassa tai siitä ei ole apua. Seksuaalisessa kanssakäymisessä valta on nuorella, jota kaikki haluavat.

Kumpi on törkeämpää, tuntematon lähettää deittiapsissa ensimmäisenä viestinä kuvan erektiossa olevasta peniksestään, vai että normaalien alkutervehdysten jälkeen keskustelukumppani alkaa tivata ja vaatia sinulta kullikuvaa ja mittoja? Molemmat ovat törkeää käyttäytymistä, mutta kullinkoon tivaaminen on järkyttävää esineellistämistä.

Lue lisää: On typerää kysyä kullin kokoa

Kuvakaappauksia isosta kysymyksestä.

Kun kolme vuotta sitten kirjoitin tuon kolumnin munan koon tivaamisesta, se aiheutti suurta suuttumusta gay- ja bi -miesten keskuudessa, perusteluna oli se, että tämä on aivan normaalia ja sitä ei pidä ottaa liian vakavasti. Tämä slogani näkyy joillakin deittiprofiilissakin ”Tämä on vain Grindr, älä ota niin vakavasti”. Ikään kuin näin voitaisiin oikeuttaa törkeä käyttäytyminen. Ei voida. Ihminen joka näin väittää on astunut tietyn rajan yli sille puolen aitaa, jossa toisella ihmisellä ei ole enää täyttä ihmisarvoa, vain välinearvo.

”Tämä on vain Grindr, älä ota niin vakavasti”

Deittiapsit ovat toki luonnollista temmellyskenttää seksiaddikteille ja se myös näkyy. Seksiaddikti välittää vain omista tarpeistaan ja kaikki muu on hänelle alisteista. Ei siinä paina muiden kunnioitus, eikä mikään. Se on vain Grindr.

Grindr on maailman suosituin appsi miesten välisestä seksistä kiinnostuneille, siis se kylän pahin lihatiski. Sinne voi mennä etsimään parisuhdettakin, mutta ilmapiiri on voittopuolisesti hetkessä kiinni ja ”tulet-panet-lähdet” on vallitseva käytäntö. Olen itse etenkin nyt kahden pandemia vuoden aikana toivonut löytäväni ja yrittänyt löytää jotain pysyvämpää, mutta turhaan, kertakäyttökulttuuri on hallitseva. Grindrissä vaikuttavat mekanismit tekevät jokaisesta vain seksinuken.

Gaydeittiappseissa rehottaa myös ikäsyrjintä. On aivan yleistä, että profiileissa lukee ”ole alle 30”, ”älä ole setä”, ”ei vanhempia pliis”. Tietenkin jokainen päättää vapaasti, kenelle antaa, mutta ikäsyrjintä ei ole kaunista. Sitä voi vain jättää vastaamatta niille, jotka eivät kiinnosta. Moni 50-vuotta täyttänyt homomies on kertonut, että ei käytä deittiappseja, koska kokee olevansa ruma ja ei toivottu. Valta on nuorilla ja kauniilla.

Seksuaalinen valta on nuorilla.

Gaydeittiappseissa törkeästi eivät siis käyttäydy pelkästään jotkut keski-ikäiset miehet, vaan myös nuoret kultahiuksiset Suomi-pojat, sellaiset joita ihastelet Instagrammissa. Sieltä tulee räikeää esineellistämistä, tivataan kuvaa peniksestä eri asennoissa ja eri kulmista ja tarkkoja senttimittoja, ghoustataan asiallinen keskustelu, blokataan heti panon jälkeen. On helppoa esineellistää, kun itsellä on kaikki valta.

”Olen nuori ja viriili ja voin saada kenet vaan”

Nuori mies lankeaa helposti kaikkivoipaisuuden ansaan: ”Olen nuori ja viriili ja voin saada kenet vaan”. Silloin sitä luulee, että tarjontaa riittää aina vaan ja ihan sama miten ihmisiä kohtelee.

Nuori mies voi kaikkivoipaisuuden harhassaan kuvitella saavansa kaiken mitä haluaa.

Miesten välisissä suhteissa jyllää seksismi, mutta se on erilaista kuin naisten ja miesten kesken. Jos halutaan puhua valtarakenteista syntipukiksi ei voida nostaa keski-ikäistä miestä, miesten välisessä seksiskenessä kaikki valta on nuorilla miehillä. On aivan tavallista, että nuori mies pyytää seksistä rahaa. Mihin perustuu oletus, että vanhempi mies haluaisi maksaa? Oletus on loukkaava.

Törkeimmin ei mitenkään yleisesti käyttäydy repsahtanut setämies Etelä-Helsingistä, vaan omasta itsestään humaltunut nuorukainen. Iän karttuessa homo- ja bimiehillä esiintyy muuta väestöä enemmän päihderiippuvuuksia ja mielenterveysongelmia ja muita terveysongelmia, on älyllisesti laiskaa väittää, että heillä olisi jotain valtaa, deittimaailman ongelmat ovat laajempi kokonaisuus

Paha esineellistäjä gaydeittiappseissa on nuori mies, monesti maahanmuuttajataustainen. Maahanmuuttajatauset saattavat kokea muita enemmän häpeää miesten välisestä himosta, mitä vasten tyly käytös on ymmärrettävissä, mutta hyväksyttävää se ei siitä tee. Deittiappsien nuorille jumalille ihmisellä ei ole mitään merkitystä, jos peniskuvaa ja mittoja ei suostu antamaan, keskustelu lakkaa. Se yleensä lakkaa myös, jos kuvan antaa, sillä aina tarkoitus ei edes ole seuranhaku. Mies on miehelle vain esine. Se on vain Grindr, älä ota sitä niin vakavasti … Block.