Poppers on gay-ympyröissä yleisessä käytössä ja monet tunnistavatkin sen hajun, joka leviää heti kun pikku pullon avaa. Poppers on tarkemmin ottaen amyylinitriittiä, joka henkeen vedettäessä aiheuttaa lyhytkestoisen päihtymisen. Sen sanotaan myös vahvistavan tuntemuksia ja auttamaan rentoutumista yhdynnän aikana.

Onko poppers vaarallista? Laitonta? Mitä se aiheuttaa?

Poppersia myydään pienissä lasipulloissa.

Miksi poppersia käytetään?

Monet ottavat poppersia seksin aikana lisätäkseen nautintoa. Väitetään, että se tehostaa orgasmia, auttaa anaaliseksin ottavaa osapuolta rentoutumaan  ja vahvistaa tunnekokemusta. Osaa houkuttaa poppersin tuoma ”potku”, jota voisi kuvailla lyhyeksi ja intensiiviseksi känniksi.

Mitä tapahtuu kun otan poppersia?

Pään ja ja sukupuolielinten verenkierto vilkastuu, aivoissa hieman sumenee ja päässä voi tuntua sykkivä tunne. Lääketieteellisesti ilmaistuna poppers aiheuttaa voimakkaan ja nopean verisuonia laajentavan vaikutuksen, kun sitä vetää syvään henkeen nenän kautta. Vaikutus on välitön ja lyhytaikainen, kestoltaan minuutin luokkaa.

Yhdessä erektiolääkkeen kanssa poppers voi aiheuttaa jopa kuoleman

Aiheuttaako poppers riippuvuutta?

Fyysistä riippuvuutta ei kehity, mutta psyykkinen riippuvuus voi tulla. Käyttäjät ovat kertoneet toleranssin kasvavan ainetta käytettäessä. Kuten yleensäkin, poppersia tulisi käyttää varoen, eikä sitä tulisi käyttää yhdessä alkoholin kanssa, sillä se voi pahentaa vaikutusta.

Miksi sitä kutsutaan poppersiksi?

Nimi tulee englannin kielestä. Alunperin se oli lääke, joka myytiin lasiampulleissa, joiden avaamisesta tuli poksahtava ääni. Poppers kuvaa tätä avaamisesta aiheuttunutta ääntä, siitä ”lempinimi”.

Onko poppers vaarallista?

Poppers on vaarallista terveydelle vain, jos sitä käytää suurina annoksina. Sivuoireita ovat päänsärky, rintakipu, nenäverenvuoto ja vaikeudet säilyttää erektio.

Muita tunnettuja sivuvaikutuksia ovat tajuttomuus ja punoittava ja kutiava iho nenän tai suun alueella. Jos poppersia läikkyy iholle, se voi aiheuttaa punaisia jälkiä tai palovammoja.

Pelkän poppersin hengittämisestä ei ole aiheutunut kuolemantapauksia ja luotettavien päihdesivustojen mukaan ei ole juuri todisteita, että poppersin henkeen vetäminen olisi suuri riski. Mutta Australiasta on kerrottu yhden 22-vuotiaan kuoleen sen jälkeen kun oli juonut poppersia.

Yhdessä erektiolääkkeiden kuten Viagran (vaikuttava aine sildenafil) kanssa poppers voi aiheuttaa jopa kuoleman verenpaineen laskiessa liikaa yhteisvaikutuksen takia. Samoin käy verenpainelääkkeiden kanssa. Poppers on myös tulenarkaa, joten savukkeet kannattaa pitää kaukana. (toim. huom.)

Onko poppers laiton?

Poppers rinanstetaan lääkkeisiin, joten sen tilaaminen ulkomailta on laitonta. Samoin on sen myynti ilman lupaa, mitä kierretään kauppaamalla sitä ilmanraikastimena tms. lähinnä seksikaupoissa.

Teksti on julkaistu alunperin QX.se-sivustolla 23.6.2019