Kesällä 2009 tehtiin Italiassa Modenan lähiön rakennustyömaalla arkeologinen löytö. Uuden talon perustuksille maata kaivettaessa oli rakennusmiehiä vastaan tullut vanha hautausmaa. Tutkijoiden saavuttua paikalle kävi ilmi, että kyseessä on 1500 vuotta vanha entinen hautausmaa. Hautoja löytyi kaikkiaan 11, mutta yksi niistä oli erilainen, yhden luurangon sijaan tässä haudassa oli kahden ihmisen jäänteet. Ei mennyt kauan kun lööppimedia riensi juhlistamaan löydöstä merkkinä miehen ja naisen välisen rakkauden ikuisuudesta, kirjoittaa Guardian. Löytyä alettiin kutsua ”Rakastavaisina”. Tämä ei kuitenkaan ollut tutkijoiden näkemys, sillä luurankojen sukupuoli ei ollut kiistaton pelkästään luiden perusteella ja DNA oli niin huonossa kunnossa jo, että siitäkään ei ollut apua.

Mutta 2019 tutkijat Bologna yliopistosta päättivät kokeilla uutta teknikkaa, jonka avulla sukupuoli voidaan määrittää hammaskiilteestä. Rakastavaisten sukupuoli meni uusiksi, tai toisen, kävi nimittäin ilmi, että rakastavaiset olivat miehiä. Hautalöydöstä tulikin siten potentiaalinen todiste 400-luvun homoliitosta.

Modenan rakastavaiset oli asetettu viimeiseen lepoon yhdessä käsi kädessä. tutkija Federico Lugli kehottaa kuitenkin varovaisuuten tulkinnoissa, sillä miesten välisen suhteen laadusta ei ole olemassa mitään tietoa.