Mixei avatiin Tampereella 1990. Helsingissä oli sitä ennen avattu Suomen ensimmäinen homobaari Gay Gambrini 1984. Mixei oli ensin Setan omistama, kuten Gambrini alkuvuosiensa jälkeen. Tavallaan. Gambrinia ja sittemmin Don’ Tell Mamaa ja DTM:ää pyöritti Setan säätiön enimmäkseen omistama yhtiö, Mixeitä taasen Tampereen Seta ry. Sittemmin Mixein osti sen ex-puheenjohtaja Ari Mäkinen. 2017 Pauli Huhtala ja Väinö Kähkönen ostivat Mixein Mäkisen perikunnalta. Ja nyt maaliskuun alusta alkaen Mixeitä pyörittää pariskunta Kähkönen ja Joni Laukkanen.

Mixei ensimmäisessä sijainnissaan Otavalankadulla.

”Haluamme jatkossakin taata turvallisen ja hyväksyvän bilemestan kaikille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ja heidän tukijoilleen. Suomen vanhimman yhä toiminnassa olevan sateenkaari yökerhon kehittäminen on meille myös tärkeää”, uudet omistajat kirjoittivat Instagrammissa.

Uudet yrittäjä kertoivat pari viikkoa sitten myös Ylelle suunnitelmistaan Mixein suhteen. Vihdoin ovet on voitu taas avata pitkän koronakurimuksen jälkeen. Päälle painaa muutto, joka on lähitulevaisuudessa välttämättömyys, kun nykyinen rakennus puretaan. Uutta liiketilaa etsitään jo.

Homobaari on terminä liian ennkkoluuloinen

Perinteisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnatuista baareista ja tapahtumista on puhuttu homobaareina tai gayklubeina, vaikka ne eivät missään vaiheessa olekaan olleet vain miehille suunnattuja – toki asiakaskunta on perinteisesti ollut miespainoiteista. Homobaarina Mixeistäkon on totuttu puhumaan. Tämän uudet omistajat haluavat muuttaa. Uusi aika, uudet tuulet. Kähkönen toteaa Ylelle homobaarin olevan terminä liian ennkkoluuloinen.

– Meille ovat tervetulleita kaikki sateenkaaren alla kulkevat ja heidän tukijansa, Laukkanen toteaa Ylelle.

Mixein Instastoorissa esiteltiin sisustuksen muutoksia.