Michaelille  ja Robertille se oli vain tavallinen pusu arjen keskellä. Valokuvaaja J. Ross Baughmanille se oli odotettu hetki. Gay Dads Kissing on historiallinen valokuva, joka yhä lämmittää monen sydäntä – mutta aiheuttaa myös keskustelua.

J. Ross Baughman on Pulizer-palkittu kuvajournalisti. Muistelmateoksessaan Angle hän kertoo miten syntyi vahva kuva Robertista ja Michaelista – selässään Eryn.

1980-luvulla valtaosa homomiehistä ei vielä uskaltanut puhua homoudesta saati tunnustaa olevansa gay. Useimmat homoisät elivät ”heteromiehen” elämää avioliitossa. Vain hyvin harvalla homomiehellä oli lapsia. Mutta Baughman oli tietoinen tulevasta oikeudenkäynnin ratkaisusta, jolla päätettäisiin voivatko homoseksuaaliset isät saada huoltajuuden. Yksi näistä pareista oli Michael ja Robert, jotka olivat huolissaan siitä voidaanko heiltä ottaa pois heidän lapsensa vain siksi, että he ovat homopari. J. Ross Baughman meni Life Magazinen toimitukseen ja ehdotti reportaasia, joka käsittelisi juuri tätä kysymystä. Lehti näytti vihreää valoa ja tarkoituksena oli kuvata iloinen ja raikas gayperhe, jonka isät ovat avoimia ja rentoja.

Mutta kun reportaasi oli valmis julkaistavaksi lehdessä alettiin jänistää eikä se uskaltanut painaa Robertin ja Michaelin pussauskuvaa. Kansikuva vaihdettiin ja siihen laitettiin gayisien sijaan Debra Winger, joka oli ajankohtainen elokuvassa Upseeri ja herrasmies. Pettynyt Baughman ymmärsi valokuvan merkityksen ja sai Lifea paljon pienemmän lehden, gaylehti Christopher Streetin painamaan kuvan kuukautta ennen kun Lifen artikkeli julkaistiin. Vasta kun hyvämaineinen ja vakiintunut lehti Esquire päätti 1983 julkaista artikkelin The Amricen man, kuva pääsi isoon levitykseen. Kuvan nimenä oli In love. Rajojarikkovasta kuvasta tuli klassikko.

Vain muutama viikko Esquiren artikkelin julkaisun jälkeen Robert oli saada potkut työstään homoseksuaalisuutensa vuoksi, viisaana miehenä hän oli kuitenkin osannut varautua siihen ja sai tukea tyäpaikan puheenjohtajalta – mustalta mieheltä, joka ymmärsi mitä syrjintä työpaikalla merkitsee.

Nyt Michael ja Robert ovat tyytyväisiä saadessaan olla osa historiaa, joka nosti homoseksuaalien vanhempien oikeudet esiin laajemmalle yleisölle. Miehet ovat olleet nyt yhdessä jo yli 40 vuotta, he menivät naimisiin 2011. Heillä on neljä lasta, heidän tyttärensä Brittan, jolla oli downin syndrooma, on jo kuollut. Muut kolme lasta voivat hyvin, heillä on ura ja pulisot ja lapsia.