Aaro ja Isaac tekevät käsin peniskynttilöitä. Vasta kesäkuun alussa aloittanut Giggeli-tuotemerkki on ollut tämän kesän iloinen uutinen, miehet nousivat penisten voimalla heti pian valtamediaan, Yle ja Helsingin Sanomat tekivät molemmat heistä jutun ja pian Giggelillä oli tilauksia jonossa jo kova määrä ja kaksikko sai valaa peniksiä pari viikkoa urakalla.

Tapasin  Aaron Isaacin perjantaiaamuna Giggelin pajalla eli Aaron pienessä opiskelija-asunnossa Vaasankadulla Helsingin Kalliossa. Suuret ideat eivät tarvitse suuria tiloja. Täällä heillä on hi-tech skanneri penisten 3D-mallinnusta varten ja täällä tapahtuu uusien penismallien kuvaamisen lisäksi myös muu prosessi, kynttilöiden valmistus ja valmiiden tuotteiden postitus. Oven suussa on nytkin useampi paketti, isoja ja pieniä, odottamassa postiin vientiä. Skanneri on lainassa Aalto-yliopistolta, missä molemmat opiskelevat.

Haastattelupäivänä varasto alkoi jo olla vähissä hyvän menekin takia.

Miehet tapasivat viime syksynä yhteisen kaverinsa kautta.  Isaac Jyväsjärvi opiskeli ensin lääketiedettä, mutta vaihtoi sitten alaa. Nyt molemmat ovat Aalto-yliopistolla, jolle he vetävät kesäkurssia yhdessä.

Aaro Angerpuro oli jo aiemminkin tehnyt peniskynttilöitä lahjaksi kavereilleen ja muille. Idean kaupallistamista heille ehdotti  Isaacin äiti, jolle tuore pari antoi sinivalkoisen peniskynttilän Itsenäisyyspäivän kunniaksi. Sitten miehet saivat ajatuksen, että peniskynttilöiden avulla voisi edistää miesten hyvinvointia ja miesten kehopositiivisuutta. Nousi ajatus peniskopiota suuremmasta liikeideasta.

– Tämän avulla me pystymme antamaan viis prosenttia miesten mielenterveystyöhön itsemurhien ehkäisyyn, Isaac selvittää.

– Me tähtäämme siihen, että meille tulee monimutoisempia malleja peniksistä, Aaro jatkaa ja toteaa itsestäänselvyyden, jota ei voi liikaa korostaa tabusta nimeltä penis puhuttaessa:

– Oikeasti jokainen mies on kokenut epävarmuuksia omasta peniksestään. Ja sitä olisi siisti lähteä purkamaan ja tuomaan keskustelua sen ympärille.

Isaac ja Aaro ovat hekin kokeneet gay-deittikulttuurin peniskeskeisyyden ja julkeuden.

– Lhbtq-kultuuri on vielä toksisempi sen kehopositiivisuuden suhteen, se on tosi keskittynyt vain kehoon ja vielä enemmänkin sukuelimeen. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla pääfokus ihmisessä, Isaac toteaa, Aaron kompatessa:

–  Etenkin jossain Grinderissä ihmiset tulee tosi hävyttömästi kysymään ties mitä. Ja sitten kun sinne menee nuori, niin eihän hän edes tiedä miten reagoida.

– Tämä juuri osoittaa, miten toksinen media se [Grindr] on. Siitä varmasti tuleekin juuri nuorille ja muillekin miehille paljon ahdistusta oman kehon suhteen, Isaac jatkaa.

Tällä hetkellä Giggelin tallissa on kaksi eri mallista penistä, joita saa sekä kynttilänä ja saippuana, eri väreissä. Molemmat penikset ovat idealistisen suoraviivaisia – eroa on oikeastaan vain terskan muodossa – ne on kummatkin tehty ostetuilla muoteilla, mutta Giggelin liikeidean mukaista kehon moninaisuutta on ihan kohta lävähtämässä myyntiin, kun toiminta on nyt saatu käyntiin ja kysyntä todettu. Omat muotit ovat tulossa. Uusi malli löytyi yllättävän läheltä. Skannaus ja muotinvalu sille on juuri tehty.

– Se on meidän rakkaan ystävän [penis]. Saimme painostettua hänet mukaan, paljastaan Aaro hymyillen:

– Tai no ei nyt painostettua. Hän ihan oma aloitteisesti otti asian puheeksi.

Isaac toteaa, että heillä ei tällä hetkellä ole resursseja ottaa kovin montaa uutta mallia, sillä prosessi peniksen kuvantamisesta valuun saakka vie paljon aikaa. Yhteydenottoja on tullut Helsingin Sanomien jutun jälkeen paljon, moni haluaisi tulla antamaan peniksensä malliksi. Myös penismuottien mallintamiseen on tarjottu apua, Only Fansiin sisältöä tekeviltä on tullut yhteistyötarjouksia.

Peniksen kuvantaminen vie skannerilla pari minuuttia. Sen ajan peniksen pitäisi olla stabiili, kuten jokainen mies tietää, ei ihan helppo juttu, se voi lerpahtaa tai nytkähtää. Tässä vaiheessa kaikkien huulilla lienee sama kysymys.  Miten malli otetaan? Uuden oman malliston peniksen skannauksen teki lahjoittajan kumppani kahden kesken. Isaac ja Aaro opastivat vain skannerin käytön. He uskovat, että tästä tulee jatkossa yleisempi tapa varsinkin kovien penisten yhteydessä.

Isaac ja Aaro kertovat lisää Giggelistä ja peniksistä projektin ympärillä haastattelun yhteydessä kuvatulla videolla.

Paitsi eri mallisia peniksiä, myös eri tilassa olevia peniksiä on tulossa Giggelin valikoimiin. Eikä pelkästään kynttilöitä.  Juuri on valmistunut muotti uudeksi saippuaksi, joka on otettu oikeasta löysästä peniksestä.

Penikseen suhtaudutaan eri tavalla eri kulttuureissa. Japanissa juhlitaan Teräspenistä vuosittain järjestettävällä festivaalilla. Hollywood-tuotannoista on viime aikoina siivottu alastomuutta, jotta ne sopisivat sujuvasti Kiinan markkinoille, eurooppalainen elokuva on rohkeampaa. Ruotsissa ei patsailla näy penikset kuten Suomessa. Sosiaalisessa mediassa ei alastomuutta, Twitteria lukuunottamatta, paljon saa näkyä, minkä ovat kokeneet ongelmana jopa museot yrittäessään mainostaa näyttelyitään, joissa on esillä tietynlaisia taideteoksia. Tämä on tuttua myös Giggelin tekijöille.

– Meidänkin TikTok-kanava bannattiin, koska näytimme siellä meidän tuotteita, Isaac sanoo.

Etenkin erektiossa oleva penis on yhä valtava tabu.

– Olisihan se ihan siistiä, että olisi sellainen juhlapäivä, joka rakentuisi sukuelimisten ympärille, ilman seksuaalista kontekstia, Aaro maalailee.

– Hyvähän se on, että koko kansa ymmärtäisi sen, että peniksen ei tarvitse olla seksualisoitu ja kuvata pelkkää seksuaalisuutta, sanoo Isaac.

Miehet muistuttavat miten tärkeää on suomalainen saunakulttuuri, missä voimme nähdä erilaisia vartaloita. Aaro toteaakin, että esimerkiksi amerikkalainen kulttuuri, jossa voi olla että ei missään vaiheessa näe muita perheenjäseniään alasti, jolloin alastomuuteen liityy liikaa tabuja.

– Se kuulostaa semisti toksisen kehokuvan alulta. Et missään näe toista alasti ennen kuin kohtaat sen toisen ihmisen.

Ruotsissa opiskellut Isaac toteaa, että  jo sielläkin kulttuuri on erilainen, ehkä koska se on lähempänä amerikkalaista kulttuuria ja suomalaista poliittisesti korrektimpi.

Mutta jotkut asiat ovat muualla myös paremmin.

– Juoksin kesän alussa Tukholman maratonin ja siellä oli sateenkaarilippuja enemmän kuin mitään muita lippuja. Ei meillä täällä näy sateenkaarlippuja priden ulkopuolella samalla lailla.

Isaac ja Aaro ovat innoissaan pian tulevasta uudesta mallistosta. Ideoita ja visioita riittää, alkaen tuotantokapasiteetin kasvattamisesta, mikäli kysyntä jatkaa kasvuaan. Ajantasalla voi pysyä pitämällä Giggeliä silmällä Instagrammissa.

Prideteemainen Giggeli on valettu edellisenä päivänä ja juuri kovettunut.