”Kaikki pääkaupunkiseudun homot odottavat nyt, että DTM aukeaisi taas.” Näin totesi deittiappsi Grindriin pettynyt nuori gaymies Helsingin Sanomien jutussa kuukausi sitten. Samaa viestiä kertoo puskaradio, DTM:ää kaivataan takaisin.

DTM avattiin Don’t Tell Mama nimellä Annankadulla 1992, mistä se muutti Iso Robertin kadulle 2002 ja sieltä konkurssin ja uuden omistajan myötä Mannerheimintielle, missä se avasi 2012 helmikuussa. DTM sulki ovensa Mannerheimintiellä pandemian iskiessä maaliskuussa, eikä enää avannut niitä rajoitusten salliessa, vaan irtisanoi vuokrasopimuksensa. Seurasi hyppy tuntemattomaan, uusia tiloja ei ollut tiedossa ja yökerhojen toimintaa rajoitettiin pandemian perusteella vielä 2022 alkuvuoteen saakka.

Viimeisen kahden vuoden aikana DTM on elänyt muistoissa, mielikuvissa ja muutamissa bileissä Ääniwallissa ja viimeksi vuoden vaihtuessa pienessä Tanner ravintolassa.

Suomen suurin päivälehti on haikallut DTM:n perään enemmänkin. Lokakuussa uusi Hesarin NYT-toimitus kävi läpi Helsingin yökerhoja ja huomasi, että DTM puuttuu: “Pääkaupungin yöelämästä puuttuu jotain. Varma peruspaikka, jonne mennä viikonloppuna parikymppisten kavereiden kanssa. Sellainen, jossa voi pitää huoletta hauskaa, mutta jossa ei haise oksennus, jonka tanssilattialla ei tarvitse pelätä niin herkästi ahdistelua, mutta ei kuitenkaan sellainen, jossa täytyy hävetä kulahtateita sneakerseja tai androgyyniä pukeutumista. Sellainen, joka DTM pyrki olemaan”.

Hesarin luonnehdinta ei aivan istu omiin mieli- ja muistikuviini DTM:stä, joka nähdäkseni on aina pyrkinyt pitämään yllä trendikästä imagoa ja oli aikoinaan 90-luvun loppu puoliskolla yöelämän suunnannäyttäjä.

– Ehkä [NYTin toimittajien] ystäväpiirissä DTM koetaan ”varmaksi peruspaikaksi” siinä mielessä, että asiakkaat tietävät ennalta mitä saavat illalta DTM:ssä: takuuvarmasti hyvät bileet ja hauskan illan muiden kaltaistensa joukossa, toteaa DTM:n ravintolapäällikkö Tomi Häkkinen QX:lle lisäten:

– Meille kaikki ovat tervetulleita sellaisena kuin ovat. Muoti-ilmiöt ja tyylit ovat nykyään paljon moninaisempia kuin aiemmin, mikä on tietenkin hienoa, että ihmiset toteuttavat itseään omannäköisellään pukeutumisella. Monella trendejä seuraavalla hipsterillä tai vaikkapa Aallossa muotia opiskelevalla voi olla jalassaan päälle päin ”kulahtaneilta lenkkareilta” näyttävät jalkineet. Se tuntuu hyvältä, että olemme onnistuneet luomaan DTM:ään sellaisen ilmapiirin, jossa jokainen voi olla oma itsensä ja ihmiset uskaltavat pukeutua omalle tyylilleen uskollisesti.

– Kaikki DTM:n toiminta on suunnattu nimenomaan HLBTIQ-ihmisille.

Häkkinen on iloinen siitä, että DTM on pysynyt ihmisten mielissä ja että sitä kaivataan takaisin. Hän kertoo saaneensa myös itse runsaasti pyyntöjä ja kyselyitä siitä milloin DTM avaa jälleen.

Mutta avaako DTM enää koskaan?

Heti kesällä 2020 DTM ilmoitti Mannerheimintien tiloista luopuessaan, että uutta tilaa etsitään ja uuden DTM:n avaamisesta tiedotetaan myöhemmin lisää. Sama viesti toistui, uutta tiedotettavaa ei ollut. Huhut alkoivat kiertää.

QX:n tietoonkin on tullut esimerkiksi kaksi huhua uuden DTM:n tulevasta sijainnista. Aika villi huhu kertoi, että uusi DTM tulisi Aleksi 13 tavaratalon entiseen kiinteistöön, missä ei ole koskaan sijainnut yökerhoa, mikä tarkoittaisi suuria perustamiskustannuksia. Toinen laajemmalle levinnyt huhu väittää uuden DTM:n sijainniksi Kalasataman-Teurastamon aluetta.

Häkkinen toteaa kuulleensa molemmat huhut ja monta muuta.

– Emme ota kantaa näihin huhupuheisiin tässä vaiheessa, vaan tiedotamme lisää pian.

Muuta hän ei suostu kommentoimaan julkisesti ”tässä vaiheessa”. Viesti on sama kuin se on ollut kolmatta vuotta. Paitsi, että nyt lisätietoja luvataan julkistaa ”pian”.

DTM on elinkaarensa aikana avautunut uusissa tiloissa aina 10 vuoden välein; 1992 Annankatu, 2002 Iso Robertin katu, 2012 Mannerheimintie. Alkaako talvella 2023 uusi 10-vuotiskausi?

Annakadulla oli vain yksi tanssilattia, sen jälkeen niitä on ollut kaksi, mitä konseptia ovat noudattaneet myös DTM:n Ääniwallin bileet. Mutta viimeisimmät Tannerin bileet olivat jo pienemmät. Mitä mahtaa olla tulossa? On vain odotettava niitä ”pian” luvattuja tietoja.