Lähiaikoika voit ehkä luovuttaa elimesi poismenosi jälkeen. Lääkärit nimittäin ovat nyt ensimmäistä kertaa suorittaneet onnistuneen sukupuolielimensiirron kuolleelta henkilöltä.

Sukupuolielimen vastaanottaja oli nuori miespuolinen sotilas, joka menetti peniksensä ja kiveksensä Afganistanissa, miehen henkilöllisyyttä ei ole kerrottu, uutisoi Pink News.

Leikkauksen tekivät John Hopkinsin Yliopiston kirurgit Baltimoressa Yhdysvalloissa. Kunnianhimoinen leikkaus kesti 14 tuntia ja sen aikana kirurgit yhdistivät ohuet hermot, verisuonet, ihon, lihakset ja jänteet luodakseen miehelle uudelleen peniksen ja sitä ympäröivän kudoksen. Ensimmäistä kertaa peniksensiirron yhteydessä rekonstruoitiin myös kivespussit, joka teki leikkauksesta paljon monimutkaisemman ja kalliimman, kirjoittaa Sky News.

Lääkärit odottavat, että mies voi toivuttuaan virtsata normaalisti ja olla sukupuoliyhteydessä uudella elimellään. Erona aikaisempiin penisleikkauksiin, joita tehdään muun muassa transihmisille, onkin juuri se, että potilas voi nyt saada spontaanin erektion.

Leikkauksessa ei siirretty kiveksiä, koska mies olisi saattanut pystyä siittämään lapsen.

– Meistä vain tuntui, että on liikaa eettisiä kysymyksiä, joihin ei ole vielä vastauksia, kertoi kirurgi Damon Cooney.