WHO julisti apinarokon lauantaina maailmanlaajuiseksi terveysuhaksi, kuten polion tai  koronan aiemmin. HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen pitää apinarokkoa sukupuolitautina kommentoidessaan aiheesta Ylelle. Hän ei pidä apinarokkoa merkittävänä uhkana väestölle.

– Voi ehkä sanoa, että apinarokko on muodostunut uudenlaiseksi sukupuolitaudiksi ja sitä voi ehkä jo verrata sukupuolitautina leviävään genitaaliherpekseen, Järvinen totesi Ylelle.

Tuore, viime viikolla julkaistu selvitys toteaa, että 98% apinarokkotartunnoista oli gay- ja bi-miehillä. Suurin osa oli valkoihoisia (75%) ja lähes puolet oli hiv-positiivisia (41%).  Tartunnan saaneet olivat melko nuoria, mediaani-ikä oli tutkitussa 528 tartunnan saaneen joukossa 38 vuotta. The New England Journal of Medicinen julkaisema tutkimus tehtiin 27.4.-24.6.2022 eli kolmen kuukauden aikana ja 16 eri maassa.

Tutkimuksen mukaan tartunta oli lähes kaikilla tullut seksistä (95%).

Apinarokkoa on jo aiemmin todettu esiintyvän miehillä, joilla on paljon miesten välistä seksiä useiden vaihtuvien kumppaneiden kanssa.